Sata miljoonaa kuollutta sikaa Kiinassa ASF-ruttoepidemiassa

Erityisen hurjana Afikkalinen sikarutto tappaa sikoja Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa.

Sianlihan tukkuhinta Kiinassa on yli kaksin­kertaistunut lyhyessä ajassa

Helmikuussa käynnistyi kiinalaisessa kalenterissa sian vuosi. Se symboloi vaurautta ja hedelmällisyyttä, mutta ei tällä kertaa, ainakaan sian tai sillä herkuttelun näkökulmasta.

Ihmiseen afrikkalainen sikarutto ei tartu, mutta sialle se on lähes varma kuolemantuomio.

Ensimmäiset Kiinan sikaruttotapaukset raportoitiin elokuussa 2018. Sittemmin virus on levinnyt koko maahan ja myös naapurivaltioihin.

Tuoreiden tilastojen mukaan Kiinassa oli tämän vuoden syyskuussa noin 307 miljoonaa sikaa. Vuotta aiemmin niitä oli 429 miljoonaa. Tähän mennessä sikojen määrä on pienentynyt todennäköisesti enemmänkin kuin 122 miljoonalla eläimellä, sillä tautia ei ole saatu taltutettua.

Elintarviketeollisuuteen ja maatalouteen erikoistunut hollantilaispankki Rabobank on katsonut, että viralliset tilastot ovat optimistisia.

Kesäkuussa se arvioi, että kiinalaisista sioista 70 prosenttia kuolee, kun taudin leviämistä yritetään estää. Maailman eläinterveysjärjestön mukaan neljännes koko maailman sikakannasta on uhattuna.

Kuolevien sikojen määrä on maailman mittakaavassa niin valtava, ettei mistään löydy sille paikkaajaa, sanoo MTK:n sikaverkoston puheenjohtaja Taru Antikainen. Tilanteen normalisoituminen vie vuosia.

”Jotkut ekonomistit ovat esittäneet, ettei Kiinan tuotanto palaa enää ikinä aiemmalle tasolleen”, hän sanoo.

Afrikkalaiseen sikaruttoon ei ole hoitoa, ja virus voi elää lämpökäsittelemättömässä lihassa ja kuolleissa ruhoissa kuukausia.

Sikaloihin se leviää, kun eläimet ovat kosketuksissa villisikojen kanssa tai kun sioille syötetään ruoantähteitä.

Yhden, kahden tai kymmenen sian kotisikalat ovat olleet eritoten Aasiassa yleisiä, mutta nyt tuotanto keskittynee suuriin yksiköihin. Niissä bioturvallisuuden tasoa on helpompi nostaa.

Lihanhinta on yli kaksinkertaistunut

Rutto näkyy myös kiinalaiskuluttajan kukkarossa, ja lopulta sianlihan maailmanmarkkinahinnoissa.

Vielä toukokuussa sianlihan tukkuhinta oli keskimäärin 20,5 juania eli tämän hetken kurssilla 2,5 euroa kilolta.

Toukokuun lopun jälkeen hinta on yli kaksinkertaistunut: lokakuun lopulla sianlihasta joutui maksamaan tukussa keskimäärin jo 52 juania eli 6,6 euroa kilolta.

Kuluttajahinnat ovat kohonneet tukkuhintoja maltillisemmin. Hintojen kohoaminen on syöty vähittäiskauppiaiden ja ravintoloiden katteista, kertoo talouslehti Financial Times.

Tuntuvaa kasvu on ollut silti niissäkin. Syyskuussa hinta vuoden takaiseen oli kohonnut 73 prosenttia.

Heikentynyt sianlihan saatavuus, huoli terveysriskeistä ja kohonneet hinnat ovat saaneet kuluttajat kääntymään muiden eläinproteiinien lähteiden pariin.

Siksi myös esimerkiksi siipikarjan lihan hinta on noussut.

Lähde: Sata miljoonaa kuollutta sikaa: suomalaiset lihatalot hyötyvät Kiinan ruttoepidemiasta – Päivän lehti 2.11.2019 | HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.