Talviruokinta

Eläinten talviruokinta aloitetaan ennen lumen tuloa, jotta eläimet löytävät ruokintapaikat ja niiden elimistöllä on aikaa sopeutua tarjottavaan ravintoon. Ruokintaa jatketaan läpi talven lumien sulamiseen saakka.

Lintujen ruokintapaikat perustetaan pensaikkojen tai muun suojakasvillisuuden läheisyyteen, joihin linnut voivat tarvittaessa paeta. Riistanruokintapaikoista hyötyvät myös pikkulinnut. Riistalinnuille tarjotaan viljan lisäksi soraa jauhinkiviksi.

Hukkakaurainen erä pitää heti hylätä

Hukkakauran siemen kannattaa opetella tunnistamaan. Hukkakauralaki ja -asetus kieltävät yksiselitteisesti hukkakauran leviämisriskiä aiheuttavat toimenpiteet.

Tahallisesta hukkakauran levittämisestä voi joutua myös vastuuseen.

Jokainen ruokinnassa käytettävä rehuerä pitää tutkia tarkkaan. Hukkakaurainen erä on hylättävä välittömästi.

Hukkakauran tunnistus viljaerästä on ilmainen – Eviran siementarkastusyksikköön (PL 111, 32201 Loimaa), kuoreen merkintä ”Hukkakauranäyte”. Tunnistus on ilmainen.

Ruokavalio – ruokintapaikalla ei tarjota kaikkia herkkuja

Tarjottavien rehujen pitää olla laadultaan hyviä, eli esimerkiksi homehtunutta, hukkakauran tai jyrsijöiden saastuttamaa rehua ei saa tarjota ruokintapaikoilla. Lisäksi ruokintapaikoilla tulisi tarjota monipuolista ravintoa, kuten viljoja, juureksia, vihanneksia ja heinää.

Yksipuolinen ravinto voi pahimmillaan aikaansaada puutostiloja eläimissä tai vahinkoa lähialueen metsissä eläinten pyrkiessä korjaamaan ravintotasapainoaan.
Samalla ruokintakatoksella ei kuitenkaan tarvitse tarjota kaikkia herkkuja.
Eläimet liikkuvat luontaisesti eri ruokintapaikkojen välillä.

Porukalla kannattaa sopia, ennen ruokintakauden alkua, mitä ruokinta mahdollisuuksia on ja ketkä hoitavat mitäkin paikkoja. Silloin saadaan selville tarvitseeko hankkia joitain yhteisesti. Monipuolistamaan ruokavaliota.

Ruokintaan voidaan käyttää erilaisia automaatteja tai katoksia, lisäksi maahan ruokkiminen on usein luontevaa. Automaatit ovat oiva apuväline erityisesti viljantarjonnassa, jolloin huoltokerta viikossa usein riittää.

Rehujen hankinta

Aiemmin kaupat saivat antaa vanhentunutta ruokaa muun muassa metsästysseuroille ja riistanhoitoyhdistyksille, silloin eläinten ruokintapaikoilla nautittiin muun muassa banaania ja leipää. Säädösten muuttuessa näin ei enää voi toimia.

Omenat ovat tosi mieluisia, niiden avulla eläimet löytävät syksyisin ruokintapaikat ja alkavat niitä käyttää.
Omenakauden jälkeen riistaruokinnassa turvaudutaankin viljan lisäksi juureksiin, joita saadaan juuresten ammattimaisilta käsittelijöiltä.

Juureksia, perunaa, porkkanaa ja punajuurta, saadaan talviaikaan ylijäämää ja lajittelujätettä. Porkkanasta ei tule niin paljon lajittelujätettä, mutta se on eläimille mieluista, niin sitä ostetaan kuution laatikoissa ja kuskataan talvella ruokintapaikoille.

Lisää aiheesta:

Ruokinta
Riistapelto

Ruokintapaikan perustaminen
Talviruokinta
Nuolukivi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s