Metsästysseuran jäsenyys

Suomessa metsästysseurat ovat pääasiassa paikallisia, jonkun tietyn alueen maanomistajista ja metsästäjistä koostuvia porukoita.  Metsästysseuran säännöissä voidaan määrittää jäsenyys ja jäseneksi valinta tapa.

Metsästysseuran jäsenyys on yleensä seuran hankalin asia. Kaikkien henkilökemiat eivät kohtaa, joku haluaa mukaan hyviä kavereitaan ja toinen taas ei halua ”hankalaa” naapurimaanomistajaa.

Metsästysseurat ovat avainroolissa uusien metsästäjien rekrytoinnissa. Maaseudun väestöpohjan kaventuminen ja metsästäjäkunnan ikääntyminen haastavat metsästysseuroja uudistamaan käytäntöjään.

Metsästykseen sosiaalistuminen tapahtuu yleensä nuorena. Metsästystaidot periytyvät tyypillisesti siten, että vanhempi metsästäjäsukupolvi kasvattaa nuoremman sukupolven.

Sitten hirvijahdissa ihmetellään jahtiporukan pienuutta, kun kaikille passipaikoille ei löydy miehiä tai peurajahti venyy.

Usein näihin tilanteisiin voidaan vaikuttaa seuran omilla aktiivisilla pitkäjänteisillä toimilla, toimintastrategian kautta.

Nämä sovittelut, ketä otetaan jäseniksi ja ketä ei, aiheuttavat yleensä seuran kokouksessa hankalimmat ja hullunkurisimmat, jopa sääntöjen ja yhdistyslain vastaiset päätökset.

Metsästysseuroilta usein puuttu selkeä toimintastrategia, miten seuran toimintaa kehitetään pitkällä aikavälillä. Selkeä toimintastrategia tuo ryhtiä ja yhdenmukaisuutta myös jäsen valintoihin.

Hyvin toimivissa seuroissa ei ole mitään ongelmia, siellä voi olla parisataa aktiivista hirvijahdissa. Silloin toiminnan pitää olla hyvin johdettua, prosessit kunnossa.

Kun seurassa toimitaan yhteisesti sovitun selkeän toimintastrategian mukaan, niin se lievittää eripuraa seuran sisäisiä päätöksiä tehdessä. Toimintastrategia helpottaa uusien jäsenten sitoutumista metsästysseuran toimintaan.

Jokainen saa siis itse päättää, minkä yhdistyksen jäsenyyttä hän haluaa hakea ja minkä ei jäsenhakemusta yhdistys on täysin itsenäinen päättäjä. Jos jäsenhakemus hylätään, jäsenyyttä tavoittelevalla hakijalla ei ole käytössään mitään valitus tai oikaisuelintä.

Yhdistyksen tekemä päätös on aina lopullinen eikä sitä voi muuksi muuttaa mikään muu instanssi kuin yhdistys itse. Yhdistys ei ole mitenkään velvollinen perustelemaan jäsenhakemuksen hylkäämistä eikä sen hylkäämiseen tarvita edes minkäänlaisia perusteluita.

Jos tämä yksinkertainen asia, yhdistymisvapaus, olisi seuroissa tiedossa, olisi monilta pitkiltä ja eripuraa aiheuttavilta kokouskeskusteluilta säästytty.

Maan eteläosissa metsästysseurat toimivat pääasiassa yksityisten henkilöiden, maanomistajien omistamilla mailla. Pohjoisosissa on enemmän valtion metsästysmaita. Yleensä eteläosan seurojen jäseneksi halutaankin maanomistajia.

Erityyppiset jäsenyydet on myös säännöissä mainittava

Lisäksi on tuntemattomien jäsenhakemusta käsiteltäessä joskus hyvä ottaa käyttöön koejäsenyys. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilö pääsee metsästämään seuran valvonnassa, mutta hänellä ei ole seuran jäsenen oikeuksia tai velvollisuuksia.

Seurojen säännöissä voi olla jäsenen ikään ja maanomistukseen liittyviä ehtoja.

Koejäsenyys voi kestää enintään kaksi vuotta, jonka aikana seuran on joko hyväksyttävä hakija jäseneksi tai hylättävä.

Metsästysseurat

Riistanhoitoyhdistyksen kautta saat selville omalla lähialueella toimivien metsästysseurojen yhteystiedot ja niiden jäsenasioista vastaavat henkilöt. Riistanhoitoyhdistyksessä tiedetään miten vaikeaa tai helppoa on joihinkin seuroihin päästä jäseneksi.

Tutustu hallituksen jäseniin, jos mahdollista, he päätävät ketä valitaan seuraan. Metsästys on mahdollista myös vieraskorttiluvalla jonkin metsästysseuran alueella, jolloin varmmin tutustuu metsästysseuran jäseniin.

Aktiiviset pienpetojen pyydystäjät ovat tervetulleita moniin metsästysseuroihin, sitä kautta pääsee usein mukaan seuran aktiiviseen toimintaan, tutustuu jäsenistöön ja mahdollisesti helpoimmin jäseneksi.

Maaseutuyhteisössä metsästysseurat ovat keskeisiä tahoja, jotka vielä yhdistä-
vät kyläläisiä toisiinsa.

Metsästysseuran jäsenhakemuslomake tästä (doc pohja)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s