Haulipiippu

Haulikoiden yleisimmät toimintatavat ovat taittuva, yksi-, rinnakkais- tai päällekkäispiippuinen haulikko on yksinkertainen, perinteinen metsästysase, joka toimii kaiken riistan metsästykseen. Etuina ovat helppokäyttöisyys, varmatoimisuus ja nopean paikkolaukauksen mahdollisuus.

Pienenä miinuksena on patruunakapasiteetin rajoittuminen kahteen, mutta yleensä tosimies ei kolmatta laukausta kaipaakkaan.

  • Käytetty haulikko on edullinen vaihtoehto aloittelevalle metsästäjälle, mutta haulipiipun soveltuvuus standarditeräshaulipatruunalle pitää tarkistaa.
  • Päällekkäispiippuinen haulikko sopii hyvin kaiken riistan metsästykseen. Aseen etuja ovat helppokäyttöisyys, varmatoimisuus ja nopea paikkolaukaus.
  • Rinnakkaispiippuinen haulikko on sirorakenteinen ja kevyt ase liikkuvaan jahtiin. Hyvät rinnakkaispiippuiset ovat usein melko hintavia.

Päällekkäispiippuinen haulikko on rata-ammunnassa syrjäyttänyt puoliautomaattiset ja rinnakaspiippuiset aseet erinomaisen laukaisukuvan, hyvän tasapainon, rekyylin suuntautumisen ja toimintavarmuuden ansioista ainakin kilpa-ampujien ja aktiiviharrastajien keskuudessa.

Pumppuhaulikossa on piipun alla muutaman patruunan putkilipas. Patruuna pesitetään ja ase ladataan ”pumppaamalla” – vetämällä etutukki käsin taakse ja työntämällä se takaisin eteen.

Mekaniikaltaan ja käytöltään pumppuhaulikko on jo vähän kaksireikäistä monimutkaisempi ja alkuun latausliikkeen suorittamisen muistaminen vaatii vähän keskittymistä.

Pumppuhaulikko on edullinen ja usein myös valmistusmateriaaleiltaan säänkestävä ase, jota suositaan meillä erityisesti vesilinnustuksessa.

Puoliautomaattihaulikko on edellisiä vielä vähän teknisempi laite.

Siinä seuraava patruuna pesittyy automaattisesti edellisen laukauksen voimasta. Hyvä automaattihaulikko on käsittääkseni varmatoiminen, huonommat voivat olla krantumpia patruunoiden ja lian suhteen.

Itselataava haulikko on suosittu mm. vesilinnustuksessa ja soveltuu pehmeämmän rekyylituntuman vuoksi kevytrakenteiselle metsästäjälle.

Haulikkorihla on pitkäpiippuinen metsästykseen tarkoitettu taittolukkoinen yhdistelmäase, jossa on yksi haulipiippu ja yksi rihlapiippu. Rihlapiippu lähes aina alempana. Piiput voivat sijaita myös rinnakkain, mutta se on harvinaista.

Drillinki (saks. Drilling, kolmoset) on kolmipiippuinen metsästysase. Siinä on yleensä kaksi rinnakkaista, samaa kaliiperia olevaa haulipiippua ja yksi luotipiippu näitten alla. Toinen yleinen yhdistelmä on kaksi samaa kaliiperia olevaa rinnakkaista luotipiippua, joitten alla yksi haulipiippu.

Drillinki - HaulikkoMyös kolmella haulipiipulla tai kolmella luotipiipulla varustettuja drillinkejä on olemassa sekä aseita, joissa on kaksi erikaliiperista luotipiippua sekä yksi haulipiippu. Tällöin haulipiippu ja isompi luotipiippu ovat yleensä päällekkäin ja pienempi luotipiippu on kiinnitetty näitten väliseen saumaan yleensä oikealle puolelle.

Usein saksalaisten drillinkien mukana tulee pienikaliiperinen sisäpiippu, joka asennetaan haulipiipun sisään. Piippuja on tosin saatavilla suuremmissakin kaliipereissa, joilla on mahdollisuus saada drillinkiin tuplaluodikon ominaisuuksia.

Sisäpiippuja on myös koko haulipiipun mittaisina, jolloin piippu tuetaan ja säädetään Sisäpiippu - Haulikkomyös etupäästään. Näissä tarkkuuskin on jo hyvää luokkaa. Näissä piipuissa ei ole yleensä mitään kiristysruuvia, vaan piipun saa paikalleen ja pois ilman työkaluja. Piippu vain painaistaan paikalleen, samoin irroitus.

Tunnettuja sisäpiippujen valmistajia ovat mm. Keppeler http://www.keppeler-te.de/ ja Keller & Simman http://www.einstecklauf.de/.

Minkälaiseen metsästykseen
Keskeistä on huomioida minkälaiseen metsästykseen ja minkälaisiin olosuhteisiin haulikkoa tarvitsee. Ovatko olosuhteet hyviä vai joutuuko ase kovalle rasitukselle.

Haulikkoa valittaessa on kiinnitettävä huomiota haulikon tasapainoon. Tasapaino on käytetyn materiaalin lisäksi selkeä erottava tekijä halvempien ja kalliimpien haulikoiden välillä.

Haulikkoa valittaessa kannattaa ensin valita haulikon toimintatapa, tämän jälkeen on helppoa lähteä vertailemaan erimerkkisten ja erihintaisten haulikoiden tasapainoa ja yleistä tuntumaa.

Paremmissa päällekkäis- ja rinnakkaispiippuisissa haulikoissa on yleensä hyvät lentoonammunta ominaisuudet ja ne ovat siten helppo valinta. Monien halvempien päällekkäispiippuisten, sekä pumppu ja puoliautomaattien kohdalla pitää olla tarkkana, koska erot eri aseiden ja merkkien välillä ovat suuria.

Haulikon koeponnistus teräshaulipatruunat

Monet modernit aseet kestävät ampua kovia haulimateriaaleja myös tiukoilla supistuksilla, mutta haulikuvio saattaa heiketä, jolloin tiukemmalla supistuksella ei saavuteta toivottua hyötyä.

Haulikko pitää olla testattu vähintään 900 kp/cm2 ylipaineella.
Kaikki 1.7.1983 jälkeen Suomeen tuodut aseet on testattu kyseisellä paineella, joten niillä voi ampua standarditeräshaulipatruunaa.

Vanhemmissakin haulikoissa löytyy vastaavalla koeponnistuspaineella testattuja aseita. Niistä voi kysyä tietoja maahantuojalta tai tehtaalta.

C.I.P.Magnum teräshaulipatruunoita saa käyttää vain aseessa, jossa on tälle patruunalle sopivan haulikon tunnuksena CIP:n (Commission Internationale Permanente, Kansainvälinen asetarkastusjärjestö) määräämä liljatunnus.

Se on teräshaulikoeistuksen merkki, ja toivottavasti merkki siitä, että aseen valmistaja on ottanut teräshaulien käytön huomioon asetta suunnitellessaan. Ja ase on koeistettu jo valmistajatehtaalla vähintään 1200 barilla, mikä on Ranskan liljan käytön edellytys.

chamber-pressures - C.I.P.-SAAMI

C.I.P. ja SAAMI käsittelevät teräshaulipatruunoita eri tavalla, kuten kaaviosta näkyy. C.I.P. jakaa teräshaulipatruunat kahteen ryhmään, (a) vakiopatruunat (Standard) ja (b) korkeapainepatruunat (High Performance).

Tarkat määritelmät vakio- ja korkeapainepatruunoille löytyvät englantilaisen British Association for Shooting and Conservationin (BASC) linkistä.

Lisää aiheesta:

Ampuma-aseet
Tukki
Haulikko
   Haulikon supistukset
   Haulikon patruunat
   Haulipiippu

Kiväärit
Ammuntatekniikka
Kaliiperien riistaluokitukset
Kiikaritähtäimen valinta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s