Ampuma aseet

Alkeellisimmillaan ampuma-ase tarkoittaa ritsaa tai jousta.

Suomessa yksityishenkilöt eivät saa kantaa ampuma-aseita julkisella paikalla, poikkeuksena tilanteet, joissa aseen kuljettamiselle on selkeä tarkoitus. Aseen hallussapitolupa, lyhyemmin aselupa, puhekielessä usein aseenkantolupa, on viranomaisen myöntämä lupa pitää hallussaan ampuma-asetta ja ampumatarvikkeita.

Aseen hallussapitolupa antaa oikeuden kantaa, kuljettaa ja säilyttää asetta. Asetta kuljetettaessa sen tulee olla suojuksessa ja lataamaton.

Tuliase on ase, joka ampuu palamisreaktiosta syntyvien kaasujen avulla suurinopeuksisia luoteja tai kranaatteja. Yleensä tuliaseissa käytetään ruutia nopean palamisreaktion aikaansaamiseksi.

Vanhemmissa aseissa käytettiin rikistä, hiilestä ja salpietarista valmistettua mustaa ruutia ja uudemmissa tehokkaampaa savutonta ruutia eli selluloosanitraattia, jota on käytetty tuliaseissa jo 1800-luvun lopulta lähtien. Tuliaseille on olemassa kaksi eri perustyyppiä: käsiaseet ja tykit.

Metsästyksessä käytetään kannettavissa olevia käsiaseita – kivääri, haulikko ja loukko- ja luolapyynnissä pienoispistooli saaliseläimen lopettamiseen. Jousimetsästys on kasvattanut suosiotaan ympärimaailmaa.

Ase voi olla uusi tai käytetty.
Yksi haluaa uuden ampumattoman aseen ja varusteet, silloin voi valita vapaasti kaliiperin ja muut varusteet yksilöllisesti. Ampuma-aselaki 1/1998
Toiset taas etsivät käyettyä asetta, joka sopii paremmin harrastuksen raameihin tai jonka myötä aseen merkki ja malli voivat olla laadukkaampia. Esimerkisi perikunnilta.
Klassikoksi muodostuneita aseita ei edes saa uutena, joten käytetty on ainoa vaihtoehto.

Toimintakuntoisen käytetyn perushaulikon voi saada jo viidelläkymmenellä eurolla, millä pääse metsästyksen alkuun. Haulikon hankinnassa pitää selvittää vanhan aseen soveltuvuus uusille lyijyttömille hauleille.

Vanhoja perushaulikoita poistuu niin paljon käytöstä, mikä pitää niiden hinnat alhaisina. Perinteiset kotimaassa valmistetut laatuaseet ovat säilyttäneet arvonsa.

Ampuma-aselain mukaiset lupahakemukset joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta saatetaan vireille 26.11.2012 lukien suullisella hakemuksella, jonka hakemuksen vastaanottanut virkailija kirjaa poliisin asetietojärjestelmään. Hakijan on kuitenkin aina esitettävä hakemuksensa perustelut kirjallisesti.

Naisen ampuma-aseen valintaan vaikuttavia tekijöitä

  • Naisella kaulan ja olkapään suhde on tyypillisesti erilainen, joka vaikuttaa aseen tukin pituuteen ja kokoon.
  • Naiset tarvitsevat usein hieman korkeamman poskiprofiilin johtuen hartia-olkapäälinjasta sekä isommasta rintamuksesta.
  • Aseen perä on yleensä lyhempi, koska kädet ovat lyhyemmät.
  • Peukalon ja etusormen pituus vaikuttaa liipaisimen rakenteeseen.

Ampuma-aseluvat
Ampuma-aselupahakemus ja lupapäätös

Harrastuksen osoittavat lomakkeet
Aseen osien luvanvaraisuus
Aselupalomakkeet
Euroopan ampuma-asepassi

Kuolinpesien aseet
Kuolinpesän omaisuus, ampuma-aseet, aseen osat, patruunat

Jousimetsästys

Lisää aiheesta:

Ampuma-aseet
Tukki
Haulikko
Kiväärit
Sako kiväärit
Tikka kiväärit

Ammuntatekniikka
Kaliiperien riistaluokitukset
Metsästyspatruunan valinta
Kiikaritähtäimen valinta
Äänenvaimennin

Kuulon suojaus
Suojalasit