Kalan käyttöä tulisikin lisätä tuntuvasti – Kalan syönti on ikivanha juttu ja korvaamaton D-vitamiinin lähde

Runsas kalan syönti voi myös vähentää mm. miesten eturauhassyövän riskiä ja ehkäistä ennenaikaisia synnytyksiä. Virallisissa ravitsemussuosituksissa kalaa kehotetaan syömään ainakin kaksi kertaa viikossa, eri kalalajeja vaihdellen.

Kalaa syödään Suomessa fileeksi laskettuna n. 14 kg/henkilö/vuosi. Kotimaisen kalan osuus kulutuksesta on noin viidesosa.

Valkolihainen, maukas lahna Lahna on tärkein talouskala särkikalojen heimossa. Se on maistuva ja vähärasvainen ruokakala. Lahnassa on rasvaa vain noin 4 g/100 g.

Liha on kypsänä mehevän valkoista ja maukasta. Kokonaisena kypsennetystä lahnasta suuri selkäruoto irtoaa kylkiruotoineen helposti. Voit myös fileoida lahnan. Käsittele se silloin samoin kuin kirjolohi.

Kokeile myös näitä – Juuri savustettua lämmitä savulahnaa, tuoretta ruisleipää ja voita – Suolalahnaa, uusia perunoita ja ruohosipulia – Friteerattuja lahnan fileepaloja.

Kuluttajatutkimusten mukaan peräti 95 prosenttia suomalaisista syö kalaa, ja 75 prosenttia haluaisi syödä sitä enemmän.

Kalan käyttöä olisikin varaa lisätä tuntuvasti, sillä useimmat suomalaiset syövät kalaa vain kerran viikossa tai harvemmin.

Kalan syönti kannattaa opettaa jo lapsille, koska perusta hyviin ruokatottumuksiin opitaan jo nuorena.

Kalan syönti on ikivanha juttu, sen osasivat jo esi-isämme

Puhtaissa järvissämme ja meressä elää monipuolinen valikoima kaloja, joista voi valmistaa herkullisia ja ravitsemuksellisesti suositeltavia aterioita.

Elinkeinokalatalouden ammattilaiset, ammattikalastajat, kalanjalostajat ja kalatukku- sekä vähittäiskauppiaat toimittavat vesiemme aarteet käyttöömme tuoreina ja laadukkaina.

Lohi- ja kirjolohifileet luokitellaan Suomessakin kansainvälisten leikkausasteiden mukaan A, B, C, D ja E leikattuihin fileisiin sen perusteella, mitä fileestä on poistettu.

A-filee on kaikkein vähiten trimmattu filee ja E-filee on kaikkein pisimmälle viimeistelty filee.

Lataa infojuliste leikkausasteista

Kala on korvaamaton D-vitamiinin lähde

Kalan merkitys ruokamme D-vitamiinilähteenä on huomattava. Kalasta saadaan noin puolet ravinnon mukana tulevasta D-vitamiinista.

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu elimistöön. Sillä on tärkeä merkitys luuston normaalille aineenvaihdunnalle.

Osteoporoosin eli luukadon yleistyminen huolettaa terveysasiantuntijoita. Varsinkin nuoret saavat ravinnostaan niukasti D-vitamiinia.

Aikuisten tulisi saada D-vitamiinia 7,5 mikrogrammaa/vrk, alle 3- ja yli 60-vuotiaille suositellaan 10 mikrogrammaa/vrk.

Kategoria(t): Kalastus Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti