Varusteet ja kerrospuketuminen

Eräretkeily tulee sanana vanhasta suomalaisesta eräkulttuurista ja liittyy alun perin metsästys- ja kalastuskulttuuriin. Erä oli metsästäjän ansakierros, jonka hän kävi säännöllisin välein tarkastamassa.

Eräretkeilyyn sisältyy laaja-alaista tietämystä luonnosta ja selviytymisestä erilaisissa luonnonoloissa mukana olevilla varusteilla. Se edellyttää myös tietämystä ja taitoa kulkea maastossa kulloiseenkin vuodenaikaan. Kun metsästäjä muistaa noudattaa kerrospukeutumisohjeita, ei matkalla tule mitään ongelmia.

Metsästäjä tarvitsee hyvän repun, johon mahtuu varusteiden lisäksi myös eväät, juomapullo ja varavaatetus sekä kompassin ja puukon. Jahdin alussa kannattaa repuksi valita sellainen, jonka takaosassa on verkkotasku riistaa varten. Sadevaatteet on pakko olla mukana reissussa.

Myös eväät, tulentekovälineet/retkikeitin, patruunat, ensiapulaukku sekä koiramiehelle koiran tuulisuojus on hyvä ottaa matkaan.

Varavaatetus on hyvä varautua siihen, että kaikki päällä olevat vaatteet kastuvat. Ohut fleece-väliasu ja tuulipuku on hyväksi ja kevyeksi havaittu vara-asu.

Kerrospuketuminen

Sään mukainen pukeutuminen on tärkeää. Kylmällä kelillä pitää miettiä pukeutuminen niin, että ampuminen vielä onnistuu, eikä vaatetta ole liian paksulti. Kerrospukeutuminen on hyvä vaihtoehto kylmältä suojautuessa.

Huomioi vaatetuksessa, että voit vähentää päällysvaatetusta, mikäli tulee lämmin. Jahdit ajoittuvat syksyyn, joten sadekuurojen mahdollisuus on aina olemassa. Saappaat ovat aina hyvä vaihtoehto, mutta kuivalla ilmalla varsikenkäkin riittää ja kalvokengät pitävät varsin hyvin kosteutta.

Aluskerros
Lähimpänä ihoa on aluskerros. Sen tehtävä on siirtää kosteutta kohti ylempiä kerroksia. Kun alin kerros pysyy kuivana, olomme pysyy mukavana – märkä vastaavasti tuntuu kylmältä. Märät vaatteet myös hiertävät ihon rikki kuivia nopeammin.

Alusasut ovat usein keinokuitua, silkkiä tai villaa. Keinokuidut eivät ime kosteutta, vaan siirtävät sitä iholta seuraavaan vaatekerrokseen.

Välikerros
Vaatteen lämpimyys riippuu täysin sen ilmavuudesta. Vaate, joka sitoo kudokseensa paljon ilmaa, eristää käyttäjänsä kylmältä ulkoilmalta. Tätä on lämmön tunne.

Välikerroksen vaatteet ovat kevyitä sekä huokoisia ja ne sitovat itseensä paljon ilmaa. Välikerroksen vaatteilla säädellään ulkoilijan lämpötilaa. Niiden valinta riippuu ulkoilman lämpötilasta ja käyttäjän aktiivisuudesta.

Välikerrokseen hyviä vaihtoehtoja ovat ohuet fleecet, villapaidat tai keinokuiduista valmistetut asut. Fleece-vaatteiden huokoinen rakenne eristää, mutta ei sido ikävästi kosteutta kuten puuvilla.

Kuorikerros
Tuulelta ja kosteudelta suojaaminen ovat kuorikerroksen tehtäviä. Hyvät kuorivaatteet eivät päästä lainkaan tuulta taikka sadetta lävitseen. Sellaiset päällä voi mennä vaikka suihkuun seisomaan, eikä vesi pääse mistään sisälle.

Tuuli ei myöskään pääse tiheän kuoren läpi. Tällöin lämmin ilma, joka on sitoutunut välikerrokseen, ei pääse karkaamaan ja ulkoijan olo pysyy mukavana.

Kuorikerrosta valittaessa on syytä hankkia riittävän isokokoiset vaatteet. Jos kuorikerros on liian tiukka, ei sen alla oleviin kerroksiin sitoudu riittävästi ilmaa

Kuorikerros voi koostua useasta asusteesta, esim. hengittävistä, tuulta pitävistä asuista, osittain hengittävistä ja kosteutta pitävistä kalvollisista kuoriasuista. Vaatetuksen on oltava niin väljä, että sen alle mahtuvat niin alus- kuin väliasutkin. Mitä rankempi fyysinen suoritus on, sen tärkeämpää on vaatteen hengittävyys.

Oikeanlaisen kuoren valinta riippuu siitä, mitä ulkona tekee. Ohuimmat, kevyimmät ja parhaiten hengittävät soveltuvat pyöräilyyn, kaupunkiulkoiluun ja kesäretkille.

Kaksikerroksiset kuorivaatteet ovat yleisimpiä ja niitä voi käyttää monipuolisesti arjessa, retkeilyssä ja purjehduksessa. Niissä on irrallinen verkkomainen vuorikangas teknisen kalvon ja ihon välissä, jolloin ne tuntuvat aina mukavilta päällä.

Vaativimpiin olosuhteisiin, kuten vaeltamiseen ja vuorilajeihin suunnitellut kolmikerroksiset kuorivaatteet suojaavat parhaiten säältä. Niissä tekninen kalvo on ommeltu pinta- ja vuorikankaan väliin siten, että kaikki kolme kangaskerrosta ovat toisissaan kiinni. Näin vaatteet ovat kestävämpiä ja kosteus pääsee paremmin kangaskerrosten läpi vaatteen ulkopinnalle. Kolmikerrostakeissa on yleensä kiinteä huppu korkealla kauluksella.

Eristyskerros
Talviretkeilyyn tarvitaan usein vielä neljäs vaatekerros. Pohjolan kylmissä olosuhteissa ei kolmikerrospukeutuminen aina riitä kireiltä pakkasilta suojautumiseen. Kylmä yllättää varsinkin aktiivisuustason laskiessa esim. kyttäyksessä.

Vaatetuksen eristävyyttä voi lisätä väljällä kuoritakin päälle puettevalla untuvatakilla eli ns. taukotakilla. Ne ovat yleensä pieneen tilaan pakkautuvia ja kevyitä. Sellainen on mukava vetäistä päälle hiihtolenkin tauolla tai leiriin saavuttaessa. Tärkeintä on, että kylmältä suojaudutaan mahdollisimman nopeasti.

Sukat, käsineet ja päähineet
Sukkia laitetaan yleensä kahdet päällekkäin siten, että alimpana ovat kosteutta siirtävät alussukat ja päällä kosteutta sitovat päällyssukat.

Varasukkia kannattaa olla mukana vähintään yksi pari. Suositeltavia sukkamateriaaleja ovat villasekoitteet ja jotkin keinokuidut.

Jalkineet
Hyvä retkijalkine on tukeva ja säänmukainen. Kenkien on oltava oikean kokoiset, ja niitä kannattaa käyttää lyhyemmillä retkillä ennen jahtiin lähtemistä.

Vaelluskengät ovat selvästi mukavimmat ja tukevimmat jalassa. Kenkien vedenpitävät kalvot eivät kuitenkaan kestä kulutusta kovinkaan montaa vuotta. Myös saumat ovat kovassa kulutuksessa alttiita hajoamaan.

Hyvä vaelluskenkä onkin vähäsaumainen nahkakenkä, jonka saa kalvon rikkouduttuakin vielä vedenpitäväksi nahankäsittelyaineella.

Retkikengät ovat vaelluskenkiä kevyemmät ja soveltuvat helppoihin maastoihin ja päiväretkeilyyn.

Säärystimet suojaavat kenkiä ja housunlahkeita kulumiselta ja kastumiselta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s