Metsästäjäkoulutus ja metsästäjätutkinto

Valmentava metsästäjäkoulutus

Riistanhoitoyhdistykset järjestävät metsästäjätutkintoon valmistautuville koulutustilaisuuksia eli metsästäjävalmennuskursseja, joilla annetaan tarvittavat tiedot tutkinnon läpäisemiseen.

Suomessa metsästäjätutkinto on helpohko verrattuna esimerkiksi Saksan vastaavaan tutkintoon. Mutta silti 25-40 % yrittäjistä reppaa ensimmäisellä kerralla.

Metsästäjätutkintoon valmentavaan koulutukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Kurssin käyneiden on kuitenkin todettu suorittaneen metsästäjätutkinnon paremmin kuin niiden, jotka eivät ole koulutustilaisuuksiin osallistuneet. Tämän takia valmennukseen osallistuminen on suositeltavaa.

Valmentavan kurssin kesto on 12 tuntia ja oppitunneilla käydään läpi seuraavat aiheet:

  1. Metsästäjätutkinto, metsästysoikeus ja metsästyslainsäädäntö (2 h)
  2. Riistahallinto ja metsästäjäjärjestöt (1 h)
  3. Lajintuntemus, riistaekologia ja riistanhoito (3 h)
  4. Ampuma-aseet ja niiden käyttö metsästyksessä (3 h)
  5. Metsästysmuodot (1 h)
  6. Hyvät metsästäjätavat, haavoittuneen riistan haku ja saaliin käsittely (2 h)

Riistanhoitoyhdistys perii koulutuksesta yleensä kustannuksia vastaavan maksun, joka on pääkaupunkiseudulla noin 50–60 euroa ja muualla Suomessa noin 20–40 euroa.

Riistanhoitoyhdistys voi antaa valmentavan koulutuksen käyneille kurssitodistuksen.

Katso alueesi koulutusten ajankohdat

Ampumakoe

Ampumakoe tulee suorittaa, mikäli aikoo metsästää kuusipeuraa, saksanhirveä, japaninpeuraa, metsäkaurista, hirveä, valkohäntäpeuraa, metsäpeuraa tai karhua rihlatulla luotiaseella.

Ampumakokeessa korostetaan harkitun ja tarkan riistalaukauksen merkitystä sekä sitä, että kokeessa käytetty ase on entuudestaan tuttu ja kunnolla kohdistettu.

Ampumakokeen järjestää riistanhoitoyhdistys, joka myös antaa hyväksytystä suorituksesta todistuksen.
Ampumakokeen esite

Kolme eri ampumakoetta

1. Metsäkauriskoe on metsäkauriin metsästystä varten suoritettava ampumakoe.
2. Hirvi- ja peurakoe on hirven, valkohäntäpeuran, saksanhirven, metsäpeuran, kuusipeuran ja japaninpeuran metsästystä varten suoritettava ampumakoe.
3. Karhukoe on karhun metsästystä varten suoritettava ampumakoe.

Huomio! Hyväksytty karhukoe vastaa metsäkauriskoetta sekä hirvi- ja peurakoetta. Hyväksytty hirvi- ja peurakoe vastaa metsäkauriskoetta

Metsästyslaki 615/1993
8 § Ampumakokeessa vaadittavat asiakirjat Ampujan on esitettävä ammunnanvalvojalle ennen ampumakokeen suorittamista voimassa oleva metsästyskortti tai maksettu tulevan metsästysvuoden metsästyskortti sekä vaadittaessa osoitettava henkilöllisyytensä. Ampujan on lisäksi esitettävä ammunnanvalvojalle ennen ampumakokeen suorittamista ampumakokeessa käytettävään aseeseen ampuma-aselaissa tarkoitettu voimassa oleva hallussapitolupa tai rinnakkaislupa.

Jätä kommentti