Koirien suojaaminen jahdissa

Jos koiran sukuisen pedon tiedetään liikkuvan pihapiirissä tai lähimaastossa, kannattaa kotieläimille ja metsästyskoirille rakentaa tarha toinen vaihtoehto on ottaa ne yöksi sisätiloihin turvaan.Pedot liikuvat myös päivällä.

Ja jahtiin kannattaa silloin lähteä ilman koiraa tai pitää se kytkettynä.

Kaikilla kansalaisilla on mahdollisuus seurata verkosta petoyhdyshenkilöiden kirjaamia suurpetohavaintoja osoitteessa riistahavainnot.fi. Ilmoita havaintosi paikallisen petoyhdyshenkilölle.

Sudelle tyypilliset purema alueet

Sudelle tyypilliset purema alueet. Lähde: http://www.vargfakta.se

Sudelle tyypilliset purema alueet. Lähde: http://www.vargfakta.se

Koiran niska, selkä ja lonkan seutu ovat sudelle yleisimmät purema alueet, kun se hyökää koiran tai muun pieneläimen kimppuun. Kaulan alue on harvinaisempi (vaalean punainen = harvinaisempi).

Nuoremmilla koirilla on usein refleksin omainen reaktio osoittaa sen alempaa arvoasemaa alistumisesta  selin makuulla tai päätä kääntämällä.

Se on kohtalokas virhe koska susi ei käyttäydy koiran odottamalla tavalla.

Purema ei välttämättä läpäise ihoa, mutta pureman voima voi vahingoittaa lihaksia ja luustoa. Vahingon laajuus havaitaan tutkimuksissa. Lähde: http://www.vargfakta.se

Uusi vaara on villisika ja ilves, silloin suojaa tarvitaan myös vatsan alueella.

Hyvä koira on aina arvokkaampi kuin mitkään suojavarusteet.

Koiraa ei saa päästää metsään ilman suojavarusteita, jos alueella tiedään liikkuvan suurpetoja. Usein liivit suojelevat koiraa pahemmilta vammoilta, siihen saakka kun lähellä olevat metsästäjät ehtivät apuun. Tutkapanta auttaa koiran jäljittämisessä.

Koiravahinkojen ehkäisemiseksi on jahti tilanteisiin kehitelty metsästyskoirille erilaisia suojaliivejä, jotka suojaavat koiran selkää, niskaa ja kaulaa susien sekä muiden petoeläinten puremilta.

Suomessa kehitetty hukkaliivi antaa pedolle sähköiskun sen purressa liivin läpi. Ruotsissa puolestaan on kehitelty liivi, jonka selkäosassa on metallipiikkejä.

On myös kehitteillä liivejä, jotka suojaa koiria susilta voimakkaan chilintuoksuisen kapsaisiinihajusteen avulla – liivissä on taskuja, joissa on kapsaisiini kapselityynyjä. Suden hyökätessä niiden tarkoituksena on pamahtavan hyökkääjän kuonolle. Kanadassa kapsaisiinia on käytetty karhujen karkottamiseen.

Yleisimmin käytetään neopreeniliivejä joiden sisältä löytyy irroitettava kevlar suojalevy, jota käytetään luoti-/viiltosuojaliiveissä. Liivin päällyskangas on vahvaa ristiinommeltua nylonia, joka hylkii vettä. Liivi on kelluttava joten se helpottaa koiran uimista.

Saman tyyppisiä liivejä käytetään mm. poliisi ja rauhanturvatehtävissä työskentelevillä koirilla.

Liiveissä on eroja, katso alla olleva liivitesti video.

Suurpetojen aiheuttamat vahingot korvataan, kaikki ymmärtävät sen ettei hyvän metsästys kaverin – koiran merkitystä omistajalleen voida mitata rahassa.

Vahinkoilmoitus tulee tehdä paikalliselle maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Petojen pihakäynnit ilmoitetaan aina petoyhdyshenkilölle.

Suurpetojen pihakäynneistä on hyvä ilmoittaa hätäkeskukseen sellaisissa tilanteissa, joissa se on peloton ihmistä kohtaan eli eläin ei esimerkiksi väistä, tai se lähestyy ihmistä pelkäämättä. Tai liikkuu taajama-alueella.

Hyvät suojaliivit koiralle

Koiralle suojaliivin pukemisen tulee olla helppoa. Liivit eivät saa liikaa haitata koiran liikumista, ettei notkeasta ja nopeasta eräkaverista tule äärettömän jäykkää ”pökkelöä”.

Koiran pitää pystyä tekemään normaalit tarpeensa liivit päälle puettuna.

Liivit eivät saa olla liian jäykkä, koiran pitää pystyä liikkumaan liivit päällään maastossa joustavasti. Jäykkä liivi koiran päälle puettuna väsyttää sitä tarpeettomasti, eikä suoriudu tehtävässä toivotulla tavalla.

Talvella lumi ei saa kertyä suojaliivien sisäpuolelle, koiran liikuessa hangessa. Tämä ei yleensä ole ongelma Etelä-Suomessa metsästättäessä.

Suojaamisen tarve määrittelee hyvän suojaliivin.
Villisika jahdissa pitää suojautua torahampailta.  Susi vastaan suojautuessa arat paikat ovat niska, selkä ja lonkan seutu sekä kaula alue.

Susiliivit

Esimerkki: Huonosta susiliivistä

Kuvan susiliivi ”istuu huonosti” koiranpäälle, eikä koira pysty toimimaan sen kanssa normaalisti.

Niska (1) ja kaula (2) on hyvin suojattu, mutta kaulaosa nousee liian ylös. Kaulaosan toppaukset vaikeuttavat kuonon käyttämistä.

Koiran normaalia luonnossa liikkumista vaikeuttaa (3 ja 4) liivien vatsaa suojaava osa, jalkojen hiertymä vaara.

Liivien paksut suojatoppaukset (5) jäyksitävät suojaliivejä ja vaikeuttavat koiran normaalia liikkuvuutta sekä lisäävät koiran kehon lämpötilaa.

Suden hyökkäysvideo hirvikoiran kimppuun ruotsissa

Ruotsissa Sunnessa 12.10.2015 kaksi sutta hyökkäsi hirvikoiran kimppuun. Koiralla oli onneksi suojaliivit päällä. Koiralla oli 15-20 haavaa, jotka eläinlääkäri ompeli nukutuksessa. Koiralla on useita lihasvammoja, erityisesti yhdessä jalassa. Onneksi eläinlääkäri oli vain n. 20 minuutin matka.

Video on kuvattu koiran liivikameralla.

Metsästyskoirien suojaaminen susilta; RKTL, 2014

Linkki: Suurpetohavaintojärjestelmä

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s