Vaellus- ja metsästyskengän valinta ja huolto

Kengät ovat kenties tärkein osa vaellus- ja erävarustusta. Vaelluskenkien tärkein ominaisuus on niiden antama tuki nilkalle ja jalkapohjalle. Jalkaan hyvin istuva kenkä on paras tapa välttyä rakkuloilta, nyrjähdyksiltä ja rasitusvammoilta sekä pito erilaisissa maastoissa.

Kengät valitaan maaston, lämpötilan, olosuhteiden mukaan.

Useimpien vaelluskenkien pohjarakenne on varsin jäykkä, mikä helpottaa epätasaisella alustalla kävelyä. Tukevan nilkkarakenteen ansiosta nyrjähtämisen riski pienenee.

Vaellus- ja eräkenkien valinta on oikeastaan varsin yksinkertaista.

Mitä kivikkoisempi ja hankalampi maasto on, sitä tukevammat kengät tarvitaan. Varsinkin, jos selässä on varusteista pinkeä rinkka.

Täysiverisissä vaelluskengissä on pitkä, jäykkä varsi, ja jalkineet ovat paljon jämäkämmät kuin päiväretkeilyyn tarkoitetut.

Varrelliset metsästys- ja retkeilykengät ovat omiaan, kun poiketaan polulta koskemattomaan maastoon ja liikutaan maastossa vapaammin. Varret suojaavat nilkkaa hyvin esimerkiksi ikäviltä nyrjähdyksiltä, jos sattuu kompastumaan pahasti juureen tai horjahtamaan liukkaassa rinteessä.

Kun metsänpohja on pehmeää, retkeilykengille ei aseteta samoja vaatimuksia kuin karussa maastossa, esimerkiksi tuntureiden kivikossa, käytettäviin vaelluskenkiin. Retkeilykenkien etu on niiden kepeys.

Retkeilykengät ovat monesti myös, todella tukevia vaelluskenkiä, edullisemmat.

Vaellus- ja eräkengät

Vaelluskengät yleensä jaetaan neljään eri luokkaan. Kenkien valmistajien antamat suosituskoot ovat ohjeellisia ja vaihtelevat valmistajan mukaan.

Ensimmäisessä on kyse retkeilykengistä, jotka sopivat parhaiten retkeilyyn kun reitti on kevyt ja tasainen ja kantamukset ovat keveitä.  A – Hiking shoes.

Toisessa taas koko maassa tehtävään retkeilyyn sopivista kengistä, jotka sopivat noin viikon mittaisiin vaelluksiin sekä epätasaiselle ja kivikkoiselle alustalle.
Kengät antavat jo hyvin tukea jalalle.  B – Mid-weight Boots.

Kolmas vaelluskenkämalli on alppikenkä, joka on hyvä Suomen Lapissa, se sopii erityisen hyvin mäkiseen ja kivikkoiseen maastoon, toimivat myös painavan rinkan kanssa. C – Off-trail Heavy Boots.

Neljäs kenkä on puolestaan kivikova alppikenkä, jota Suomen oloissa ei tarvita. Kengät on tarkoitettu kaikkein vaativimpiin olosuhteisiin, isoille vuorille yli 4000 metrin korkeuteen. D – Mountaineering Boots.

untitledMateriaali kannattaa aina valita käyttötarkoituksen mukaan ja lyhyelläkin reissulla pitää olla oikea kenkä.

Sukkien valinta on tärkeää, paksut kengät vaativat paksut sukat.

Kenkävalinta vaikuttaa jalkoihin, niskaan ja selkään.

Italialaiset kengät ovat tavallisesti hieman kapeampia lestiltään kuin saksalaiset tai pohjoismaiset kengät. Joistain malleista on kaksi leveyttä, joista kapeampaa myydään naisten mallina.

Kalvokengät ja niiden huolto

Kalvokengät vaativat ihan oman mainintansa, sillä ne poikkeavat merkittävästi muista kengistä. Kalvokengillähän tarkoitetaan jalkineita, joissa on jokin hengittävä ja vedenpitävä kalvo, oli se sitten Dintex, Gore-Tex, Sympatex tms.

Näiden kenkien etu kalvottomiin tovereihinsa verrattuna on niiden täydellinen vedenpitävyys, pintamateriaalista huolimatta. Toisin kuin kumisaapas, nämä kengät kuitenkin hengittävät sen verran hyvin, etteivät jalat marinoidu täysin näitä käytettäessä.

Kalvokenkiä huollettaessa on muistettava, että normaalit kenkärasvat, lankit, silikonisuihkeet ja vahat saattavat tukkia hengittävien kalvojen mikrohuokoset, tätäen tehden niistä hengittämättömät.

Pahimmassa tapauksessa näissä aineissa voi olla liuottimia, jotka vahingoittavat itse kalvon materiaalia.

Tästä syystä kalvokengille on olemassa omat hoitotuotteensa, kuten HEY Impra Active Polish- lankki. Tämä toimii kuin normaali kenkälankki, mutta ei häiritse kalvon toimintaa. Vaihtoehtoisesti kalvokenkiin voi käyttää kyllästesuihketta, kuten esimerkiksi Woly:n Nahka- & Tekstiilikylläste, mutta tämä ei kuitenkaan nahkaa hoida.

Muuten kalvokenkiä puhdistetaan ja huolletaan yllämainittujen ohjeiden mukaan pintamateriaalista riippuen.

Huom: Olkaa tarkkana! Kalvokengissä kalvo on kengän sisäpuolella suojassa ulkomaailman kolhuilta ja naarmuilta.

Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että mikäli kenkään pääsee kiviä tai muita roskia, voivat ne hyvin nopeasti jyrsiä siihen reiän, ellei sitä poista välittömästi.

Oikean kenkäkoon löytäminen

Kengän käyttötarkoituksesta riippuen kenkään jätettävä väljyys vaihtelee. Kenkien koot voidaan ilmoittaa EU, UK ja tai US mitoituksella (vertailutaulukko alla), valmistajien antamat suosituskoot ovat ohjeellisia ja vaihtelevat valmistajan mukaan.

Jalan mittauksessa kannattaa pitää jalassa samankaltaisia sukkia, joita tulet käyttämään kenkien kanssa. Mittaus kannattaa tehdä päivän lopuksi, jolloin jalkaterien pituus on suurin.

Helppo tapa saada tarkka mitta jalkaterästä on piirtää molempien jalkaterien kuvat eri paperille pitäen terävää kynää pystyasennossa. On normaalia, että jalkateräsi ovat eri pituiset.

Mittaa molemmista piirroksista pisin välimatka isovarpaan kärjestä kantapäähän.  Kenkiä ostettaessa kengän koko määräytyy pidemmän jalkaterän mukaan. Koko-oppaasta voi tarkistaa, mikä on sinulle lähinnä sopiva koko.

Paras tapa välttyä rakkuloilta, nyrjähdyksiltä, rasitusvammoilta kun kengät valitaan oikein. Kengän huolellinen sovitus ja omien tarpeiden miettiminen varmistaa kenkävalinnan onnistumisen.

Maksimaalinen istuvuus voidaan varmistaa mm. footbalance-jalka-analyysillä. Sen perusteella muotoillaan yksilölliset pohjalliset, joita voi kierrättää muissakin kengissä.

Jalkineet ovat yksi suurin tekijä mukavuudessa, ja voivat sekä helpottaa matkantekoa, että estää sen kokonaan. Huonot jalkineet hiertävät, eivät hengitä, kastuvat.

Kenkien käyttöönotto ja käyttö

Kenkien oikeaoppinen käyttöönotto ja varastointi ei ole hankalaa, mutta on tiettyjä asioita, jotka on hyvä tietää asiaan liittyen.

Vaellus- ja metsästyskengät ovat usein arvokkaampia kuin arkijalkineet, joten niiden soisi istuvan jalkaan napakasti ja kestävän käyttöä.

Siksi huolellinen sovitus ja omien tarpeiden miettiminen edistävät kenkävalinnan onnistumista.

Korkeavartiset kengät sopivat erityisesti metsästäjille ja kalastajille, sillä niillä pääsee purojen ja soiden yli kuivin jaloin. Kuivemmissa maastoissa midi-vartiset kengät riittävät hyvin.

Muista arvioida myös kenkien nauhoitusta.

Kesäkengissä voi olla tarkkuuttakin vaativia nauhalenkkejä, mutta talvikenkien nauhoituksen tulisi olla mahdollisimman yksinkertainen ja käsiteltävissä myös hanskoilla. Mikään ei ole raivostuttavampaa kuin yrittää näprätä jotain hienomotoriikkaa vaativaa esinettä kahdessakymmenessä pakkasasteessa kohmeisin sormin.

Sisäänkävelty kenkä on mukava

Kenkä kuin kenkä on syytä kävellä sisään ennen mitään suurempia kävely tai vaellusrupeamia.

Sisäänkävelyvaiheessa kenkä muotoutuu juuri sinun jalallesi sopivaksi, ja jalkasi tottuu sisäänkäveltävään kenkään. Sisäänkävely kannattaa aloittaa lyhyillä matkoilla, jotta mahdolliset hankaumat ja muut epämielyttävyydet pysyvät minimaalisina.

Nahkainen vaelluskenkä vain paranee käytössä.

Paras kenkien sovitusaika on iltapäivä, jolloin jalat ovat jo hieman turvonneet. Suoraan kaupasta ei kannata suunnata vaellukselle.

Etenkin jäykät kengät kaipaavat sisäänajoa. Kun niillä vähän kävelee, kengät pehmenevät, notkistuvat ja mukautuvat jalkaan.

Tässä vaiheessa on myös hyvä kokeilla hieman erilaisten pohjallisten ja sukkien kanssa, jotta tiedät miten saat kaiken irti juuri kyseisestä kengästä.

Kengän täydelliseen muovautumiseen kuluu aikaa ja kilometrejä. Kengän sisäänkävelyyn menee noin 100 – 200 km, hieman enemmän, mikäli kenkää käytetään ainoastaan kuivana. Lyhyet kävely- ja koiranulkoilutusreissut riittävät muovaamaan kenkää pidempiä retkiä varten.

Sukat & pohjalliset

Kengät ja sukat ovat eräilijän tärkeimmät välineet, ja niiden tulee aina olla oikean kokoiset. Poikkeuksena talvikengät, joissa voi olla väljää tilaa huopavuorta tai villasukkaa varten.

Kenkään kannattaa heti hankittaessa hommata myös kunnon pohjalliset, sillä kenkä on vain niin hyvä, kuin siinä käytettävä pohjallinen, ja uusissa kengissä harvemmin on erityisen laadukkaat pohjalliset valmiina.

Pohjallisia on jonkin verran erilaisia eri tarkoituksiin (mm. lämpöeristäviä, kosteuttasiirtäviä, iskunvaimentavia), mutta niihin kaikkiin pätee samat yleiset ohjeet:

Muista otaa pohjalliset ulos kengistä, kun et käytä niitä. Hygienian nimissä.
Kun pohjallisesi menevät rikki, lyttyyn tai muuten vaan huonoiksi, vaihda ne uusiin. Muuten tulee hiertymiä ja kylmä.

Kengän kanssa ei myöskään sovi käyttää ihan mitä tahansa rättiä, vaan kannattaa miettiä huolella mitä jalkaansa laittaa ennen ulos lähtemistä. Perus kaupunkikäytössä käy melkeinpä mikä tahansa puuvillatennari, mutta maastossa niillä tulee äkkiä paha mieli.

Paljon kävellessä kannattaa myös aina käyttää kahta sukkaparia, sillä se vähentää jalkoihin kohdistuvaa kitkaa ja täten hiertymien ja rakkuloiden kehittymistä.

Kuin myös pohjallisissa puhuttaessa, on sukissakin jonkin verran erilaisia eri tarkoituksiin soveltuvia malleja ja materiaaleja, joita voi yhdistellä oman maun mukaan. On kuitenkin syytä pitää huolta, että on kosteutta siirtävä alussukka ja sen päällä varsinainen saapassukka.

Sukkien valinta on tärkeää, paksut kengät vaativat paksut sukat.

Ei myöskään haittaa ollenkaan, mikäli tuo saapassukka on jotakin kosteutta hyvin sietävää materiaalia, kuten villaa ja/tai polypropyleeniä.

Retkelle kannattaa ottaa useampi sukkapari, sillä runsaasti kävellessä on hyvä vaihtaa sukkia useamman kerran päivän aikana.

Sukkiin ei onneksi mene yhtä paljoa rahaa. Merinovillaiset sukat ovat olleet jo kauan kovaa huutoa eräilijöiden keskuudessa, eikä turhaan.

Merinovilla poistaa kosteutta tehokkaasti ja lämmittää vaikka sukka olisikin kostea. Lisäksi kuiva merinovilla lämmittää paremmin kuin tavallinen puuvilla.

Tämä johtuu mitä ilmeisemmin merinovillan kyvystä sitoa enemmän ilmaa kuin puuvilla. Suosittelen ostamaan kolmet parit. Reissulla yhdet ovat kuivamassa repun päällä, yhdet repussa reservinä ja yhdet jalassa.

Näin jalat pysyvät terveinä ja kuivina, ja yleinen mukavuus kohenee.

Kenkien jälkihuolto

Kalliitkin kengät voi pilata huonolla kohtelulla ja hoidon puutteella jo vuodessa.

Aiemmin jo puhuttiin siitä, että sukat ja pohjalliset on syytä kuivata, kun niitä ei käytetä.

Sama koskee myös kenkiä. Koska kenkä on jo perusmuodoltaan sellainen, että se kuivuu aika huonosti, vaatii se hieman apua, jotta kuivuminen tapahtuisi järkevässä ajassa.

Ensinnäkin nahka pystyy imemään itseensä ihmeellisen paljon kosteutta.

Toiseksi se myös luopuu siitä hyvin hitaasti, etenkin hyvin käsiteltynä, vedenpitävyys kun toimii molempiin suuntiin aina.

Monet niin sanotut oikeat vaelluskengät ovat materiaaliltaan nahkaa, eikä niitä voi Puomisen mukaan huoltaa liikaa.

Rasva ja kosteussuojasuihke ovat tärkeimmät.

Rasvaus eli vahaus estää nahan kuivumisesta johtuvaa halkeilua. Vaelluskengille käy vesipohjainen vaha tai mehiläisvaha. Ne eivät heikennä kalvollisten kenkien hengittävyyttä.

Säilytä vaelluskengät rasvattuina, silloin ne pysyvät hyvinä vuosia. Käytön jälkeen kengät on hyvä pestä haalealla vedellä ja kuivattaa kunnolla.

Kenkiä ei kannata säilyttää kuivassa ja kuumassa varastossa. Jos nahka pääsee kuivumaan, se imaisee helposti vedet sisään.

Märät sukat on helppo kuivata rinkan päällä tai rintataskussa

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että nahkakenkä vaatii yleensä kokonaisen vuorokauden kuivuakseen täysin kunnon käytön jälkeen, joten ne kannattaa välillä jättää päiväksi lepäämään.

Välillä saattaa myös tuntua houkuttelevalta pistää kengät patterin päälle tai saunaan, jotta ne kuivuisivat nopeammin. Näin ei kuitenkaan ikinä saisi tehdä nahkakengille, sillä nahka kuivuu siitä herkästi liikaa ja menee pilalle.

Ei näin. Jos haluaa nopeuttaa kuivumista, tunkekaa kenkään jotakin nestettä imevää materiaalia, kuten sanomalehtiä, heinää tai silikaattia.

Jos haluaa kuivattaa kastunutta kenkää kävellessä, kannattaa vaihtaa joka tauolla kuivat sukat jalkaan. Märät sukat on helppo kuivata pistämällä ne esimerkiksi takin rintataskuihin, jossa vaeltajan oma ruumiinlämpö kuivattaa niitä.

Kun kenkä on retken päätteeksi kuivattu, on aika puhdistaa ja huoltaa se yllä mainittuja ohjeita noudattaen. Näin kengät ovat taas iskussa seuraavaa tehtävää varten, ja jalat kiittävät.

Vinkkejät vaelluskenkien ostoon

  • Kenkiä kannattaa mennä ostamaan väsyneillä jaloilla: näin kengät tulee testattua päivän kävelystä turvonneilla jaloilla.
  • Kerro myyjälle kengän käyttötarkoitus: jos teet vaikkapa nopeita päiväretkiä kevyen repun kanssa, saattavat kevyemmät, taipuisammat pohjat riittää hyvin
  • Jos kuljet paljon kaupungilla ja tasaisilla pinnoilla, kevyt ja pehmeä pohja on miellyttävämpi: kova pohjallinen saattaa kipeyttää esimerkiksi pohkeet pitkillä asfalttikävelyillä
  • Kivikkoisiin, epätasaisiin maastoihin jäykät pohjat sekä nilkkaa tukevat varret ovat turvallisimmat
  • Kengän materiaali vaikuttaa käyttömukavuuteen: Goretex ei kauheasti hengitä, mutta kestää kosteita kelejä. Nk. kalvottomat kengät taas kuivuvat helpommin, mutta niitä kannattaa hoitaa vaikkapa rasvaamalla niitä oikein.
  • Kenkien hankaamista ja jalan hikoamista voit koittaa vähentää tuplasukilla! ”Hankausta tulee vähemmän koska sukat hankaa toisiaan!” Sisempisukka siirtää kosteutta.
  • Jos kuljet mäkisessä maastossa, kannattaa testata etteivät varpaat osu kengän kärkeen alamäessäkään. Partioaitan testimaasto on tähän kätevä!
  • Kenkien koot vaihtelevat merkin mukaan, joten kannattaa kysyä asiantuntevalta myyjältä esim. eri merkkien tyypillisistä lestimalleista.
  • Vaelluskenkien täytyy olla mukavat ja oikeanlaiset, joten niiden ostamiseen kannattaa käyttää aikaa.
  • Muista: tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan.

Kenkien koko vertailu

kokotaulukko-kengat

Jätä kommentti