Vaellus- ja metsästyskengät

Kenkien tärkein ominaisuus on niiden antama tuki nilkalle ja jalkapohjalle.
Useimpien vaelluskenkien pohjarakenne on varsin jäykkä, mikä helpottaa epätasaisella alustalla kävelyä. Tukevan nilkkarakenteen ansiosta nyrjähtämisen riski pienenee.

Vaelluskengät voidaan jakaa neljään eri luokkaan.
– Ensimmäisessä on kyse retkeilykengistä, jotka sopivat parhaiten retkeilyyn kun reitti on kevyt ja tasainen ja kantamukset ovat keveitä.
– Toisessa taas koko maassa tehtävään retkeilyyn sopivista kengistä, jotka sopivat noin viikon mittaisiin vaelluksiin sekä epätasaiselle ja kivikkoiselle alustalle.
– Kolmas vaelluskenkämalli on alppikenkä, joka on hyvä Suomen Lapissa, se sopii erityisen hyvin mäkiseen ja kivikkoiseen maastoon.
– Neljäs kenkä on puolestaan kivikova alppikenkä, jota Suomen oloissa ei tarvita.

untitledMateriaali kannattaa aina valita käyttötarkoituksen mukaan ja lyhyelläkin reissulla pitää olla oikea kenkä. Sukkien valinta on tärkeää, paksut kengät vaativat paksut sukat.

Kenkävalinta vaikuttaa jalkoihin, niskaan ja selkään.

Italialaiset kengät ovat tavallisesti hieman kapeampia lestiltään kuin saksalaiset tai pohjoismaiset kengät. Joistain malleista on kaksi leveyttä, joista kapeampaa myydään naisten mallina.

Kalvokengät

Kalvokengät vaativat ihan oman mainintansa, sillä ne poikkeavat merkittävästi muista kengistä. Kalvokengillähän tarkoitetaan jalkineita, joissa on jokin hengittävä ja vedenpitävä kalvo, oli se sitten Dintex, Gore-Tex, Sympatex tms.

Näiden kenkien etu kalvottomiin tovereihinsa verrattuna on niiden täydellinen vedenpitävyys, pintamateriaalista huolimatta. Toisin kuin kumisaapas, nämä kengät kuitenkin hengittävät sen verran hyvin, etteivät jalat marinoidu täysin näitä käytettäessä.

Kalvokenkiä huollettaessa on muistettava, että normaalit kenkärasvat, lankit, silikonisuihkeet ja vahat saattavat tukkia hengittävien kalvojen mikrohuokoset, tätäen tehden niistä hengittämättömät. Pahimmassa tapauksessa näissä aineissa voi olla liuottimia, jotka vahingoittavat itse kalvon materiaalia.

Tästä syystä kalvokengille on olemassa omat hoitotuotteensa, kuten HEY Impra Active Polish- lankki. Tämä toimii kuin normaali kenkälankki, mutta ei häiritse kalvon toimintaa. Vaihtoehtoisesti kalvokenkiin voi käyttää kyllästesuihketta, kuten esimerkiksi Woly:n Nahka- & Tekstiilikylläste, mutta tämä ei kuitenkaan nahkaa hoida.

Muuten kalvokenkiä puhdistetaan ja huolletaan yllämainittujen ohjeiden mukaan pintamateriaalista riippuen.

Huom: Olkaa tarkkana! Kalvokengissä kalvo on kengän sisäpuolella suojassa ulkomaailman kolhuilta ja naarmuilta. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että mikäli kenkään pääsee kiviä tai muita roskia, voivat ne hyvin nopeasti jyrsiä siihen reiän, ellei sitä poista välittömästi.

Kenkien käytöstä

Kenkien oikeaoppinen käyttöönotto ja varastointi ei ole hankalaa, mutta on tiettyjä asioita, jotka on hyvä tietää asiaan liittyen.

Sisäänkävely

Kenkä kuin kenkä on syytä kävellä sisään ennen mitään suurempia vaellusrupeamia. Sisäänkävelyvaiheessa kenkä muotoutuu juuri sinun jalallesi sopivaksi, ja jalkasi tottuu sisäänkäveltävään kenkään.

Tässä vaiheessa on myös hyvä eksperimentoida hieman erilaisten pohjallisten ja sukkien kanssa, jotta tiedät miten saat kaiken irti juuri kyseisestä kengästä.

Kengän sisäänkävelyyn menee noin 100 – 200 km, hieman enemmän, mikäli kenkää käytetään ainoastaan kuivana.

Sukat & pohjalliset

Kenkään kannattaa heti hankittaessa hommata myös kunnon pohjalliset, sillä kenkä on vain niin hyvä, kuin siinä käytettävä pohjallinen, ja uusissa kengissä harvemmin on erityisen laadukkaat pohjalliset valmiina.

Pohjallisia on jonkin verran erilaisia eri tarkoituksiin (mm. lämpöeristäviä, kosteuttasiirtäviä, iskunvaimentavia), mutta niihin kaikkiin pätee samat yleiset ohjeet:

Ota pohjalliset ulos kengistä, kun et käytä niitä. Hygienian nimissä.
Kun pohjallisesi menevät rikki, lyttyyn tai muuten vaan huonoiksi, vaihda ne uusiin. Muuten tulee hiertymiä ja kylmä.

Kengän kanssa ei myöskään sovi käyttää ihan mitä tahansa rättiä, vaan kannattaa miettiä huolella mitä jalkaansa laittaa ennen ulos lähtemistä. Perus kaupunkikäytössä käy melkeinpä mikä tahansa puuvillatennari, mutta maastossa niillä tulee äkkiä paha mieli.

Paljon kävellessä kannattaa myös aina käyttää kahta sukkaparia, sillä se vähentää jalkoihin kohdistuvaa kitkaa ja täten hiertymien ja rakkuloiden kehittymistä.

Kuin myös pohjallisissa puhuttaessa, on sukissakin jonkin verran erilaisia eri tarkoituksiin soveltuvia malleja ja materiaaleja, joita voi yhdistellä oman maun mukaan. On kuitenkin syytä pitää huolta, että on kosteutta siirtävä alussukka ja sen päällä varsinainen saapassukka.

Ei myöskään haittaa ollenkaan, mikäli tuo saapassukka on jotakin kosteutta hyvin sietävää materiaalia, kuten villaa ja/tai polypropyleeniä. Retkelle kannattaa ottaa useampi sukkapari, sillä runsaasti kävellessä on hyvä vaihtaa sukkia useamman kerran päivän aikana. Näin jalat pysyvät terveinä ja kuivina, ja yleinen mukavuus kohenee.

Kenkien jälkihuolto

Aiemmin jo puhuttiin siitä, että sukat ja pohjalliset on syytä kuivata, kun niitä ei käytetä. Sama koskee myös kenkiä. Koska kenkä on jo perusmuodoltaan sellainen, että se kuivuu aika huonosti, vaatii se hieman apua, jotta kuivuminen tapahtuisi järkevässä ajassa.

Ensinnäkin nahka pystyy imemään itseensä ihmeellisen paljon kosteutta.

Toiseksi se myös luopuu siitä hyvin hitaasti, etenkin hyvin käsiteltynä, vedenpitävyys kun toimii molempiin suuntiin aina.

Märät sukat on helppo kuivata rintataskussa

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että nahkakenkä vaatii yleensä kokonaisen vuorokauden kuivuakseen täysin kunnon käytön jälkeen, joten ne kannattaa välillä jättää päiväksi lepäämään.

Välillä saattaa myös tuntua houkuttelevalta pistää kengät patterin päälle tai saunaan, jotta ne kuivuisivat nopeammin. Näin ei kuitenkaan ikinä saisi tehdä nahkakengille, sillä nahka kuivuu siitä herkästi liikaa ja menee pilalle.

Ei näin. Jos haluaa nopeuttaa kuivumista, tunkekaa kenkään jotakin nestettä imevää materiaalia, kuten sanomalehtiä, heinää tai silikaattia.

Jos haluaa kuivattaa kastunutta kenkää kävellessä, kannattaa vaihtaa joka tauolla kuivat sukat jalkaan. Märät sukat on helppo kuivata pistämällä ne esimerkiksi takin rintataskuihin, jossa vaeltajan oma ruumiinlämpö kuivattaa niitä.

Kun kenkä on retken päätteeksi kuivattu, on aika puhdistaa ja huoltaa se yllä mainittuja ohjeita noudattaen. Näin kengät ovat taas iskussa seuraavaa tehtävää varten, ja jalat kiittävät.

Kenkien koko vertailu

kokotaulukko-kengat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s