Luolapyynti

Luolametsästys vaatii aina maanomistajan luvan. Luolapyyntiin pitää pyytää maanomistajan lupa kaivamiseen niin maastossa kuin rakennusten alla. Peitä ja ennallista kaivannot asianmukaisesti.

Saaliseläimen pesän lähellä on erityisiä käymälöitä, joihin kaikki reviirin yksilöt tekevät tarpeensa. Käymälät ovat osa reviirin rajojen merkintää, ja niitä on tiheimmässä kesäisin.

Supikoiralla on klosetti jossain pesän lähettyvillä, minne se käy vääntämässä murikkansa, mitä ei myöskään peitä. Ketun luolan ympäristö on sotkuinen, täynnä ruoan tähteitä ja myöskin löyhkää sen mukaisesti.

Jos luolan suulla on vastakaivettua tuoretta hiekkaa ja luolan ympäristö on siisti, asukkaana on todennäköisesti mäyrä.

Luolakoirametsästyksen osalta tulisi pyrkiä siihen, että alueen kaikki luolat kierrettäisiin tarkastamassa koiran kanssa vähintään kerran kuukaudessa. Pesimäkauden aikana emo ja sitä seuraavat pennut ovat rauhoitettu.

Luolakoirametsästys

Koiralla metsästettäessä supikoiran jäljet johtavat usein luolaan, jonne luolakoira menee. Luolakoirametsästyksessä passimiehet valitsevat passipaikkansa luolan aukkojen lähettyvillä.

Koiran pitäisi periaatteessa käydä ensikontaktin jälkeen käydä ottamassa yhteyksiä ylöspäin. Kun koira palaa ylös, luolan asukki yrittää usein ottaa hatkan mahdollista toista kulkureittiä käyttäen heti koiran häivyttyä sitä kiusaamasta.

Kettu käyttäytyy usein näin. Jos kuitenkaan koira ja kolistelut eivät saa petoa maan pinnalle, joudutaan lapiohommiin.

Mikäli supikoira lähtee koiran hätistelemänä pois luolasta, pyrkii lähimpänä oleva passimies ampumaan sen haulikolla. Etäisyyttä ampumahetkellä voi olla 10-20 metriä. Passimiesten tulee liikkua aina mahdollisimman äänettömästi ja varovaisesti.

Supikoira viihtyy usein mäyrän tai ketun tekemissä luolissa. Nämä luolat voivat olla jopa 100 metriä pitkät ja niiden varrella on useita haarautuvia käytäviä, ulostuloaukkoja sekä kammioita.

Supi osaa myös itse kaivaa luolan, jolloin se on alle 3 metrin pituinen ja suora. Toisinaan supikoira täytyy kaivaa esiin. Luola tulee lopuksi entisöidä mahdollisimman huolella, jotta se pysyy hyvänä jahtipaikkana myös tulevien vuosikymmenten aikana.

Luolakoirametsästys on hyvä aloittaa supikoiraa metsästämällä

Luolakoiran lisäksi jahtiin lähtee keskimäärin neljä metsästäjää. Supikoira on huomattavasti helpompi vastus koiralle, kuin esimerkiksi kettu tai mäyrä.

Ongelmana on kuitenkin se, että supikoira viihtyy mäyrän kanssa samoissa paikoissa. Mikäli nuori mäyräkoira saakin vastaansa mäyrän, on tilanteesta usein leikki kaukana.

Luolakoiralta vaaditaan hyvää kuntoa ja koira saattaa raahata supikoiran itse ulos luolasta. Tämä on mahdollista myös siksi, että supikoiralla on taipumusta esittää kuollutta. Metsästäjän tuleekin olla tietoinen ja valppaana näissä tilanteissa.

Supijahdissa koiran itseluottamus pääsee nopeasti kasvamaan, sillä koira on supikoiraa vahvempi.

Jos koira on maan alla, kaivaminen kannattaa aloittaa haukun kohdalta ja siirtymisestä huolimatta kaivaa yksin tein käytävään asti.

Kun kaivanto sattuu lopulta kohdalle, on luonnollisesti loppuvaiheessa oltava varoivainen, ettei vahingoita koiraa – myöskään lopetuslaukausta ammuttaessa.

Jos pedon lymypaikkaan ei pääse lapiovoimin tunkeutumaan, sen voi yrittää vetää lenkkipäisellä kepillä ammuttavaksi, siten että kepin päässä olevan vaijerilenkin pyörittää eläimen karvoihin/raajoihin kiinni.

Koira saattaa joissain tapauksissa vetää saaliseläimen ulos (supikoiran).

Jos luolassa on mäyrä, moisia temppuja yrittävä koira saa siltä usein kirjamellisesti kuonoonsa. Koira ei saakaan olla liian aggressiivinen, vaan terve itsesuojeluvaisto on välttämätön ominaisuus, varsinkin mäyrän ollessa vastassa.

 

Supikoiran metsästystä

 

Lisää aiheesta:

Mäyrä
Supikoira

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s