Riistakameran käytössä huomioitavaa

Jos ruokinta paikan elämää seurataan riistakameralla, sen käytöstä on aina sovittava etukäteen maanomistajan kanssa. Metsästäjien normaaliin suhdetoimintaan kuuluu avoin tiedottaminen siitä mitä ovat tekemässä – mitä kuvataan – mihin aineistoa käytetään.

Kameroita asennetaessa toimintaan on huomioitava mitä taustalla mahdollisesti näkyy, mm. lato voi nauttia ns. julkisrauhan suojasta.

Riistakamera on tarkoitettu ainoastaan riistan tarkkailuun, esimerkiksi ruokintapaikalla. Turvallisinta on aina tuhota sellaiset kuvat, joihin syystä tai toisesta tallentuu ulkopuolisten henkilöiden kuvia. Vaikkei hevin uskoisi, niin riistakameroihin tallentuu ajoittain monen moista menoa.

Jos riistakameran kuviin on tallentunut todistemateriaalia mahdollisesta rikoksesta, todistusaineistoa ei saa hävittää tai turmella (Rikoslaki 563/1998).

Riistakamera kannattaa asentaa riittävän tukevalle alustalle, esimerkiksi isoon puuhun, ettei alustan heiluminen huononna kuvan laatua. Jos mahdollista, kamera suunnataan kohti pohjoista ja näin vähennetään auringonvalon suorat häiriöt ja virhekuvat. Riistakamera kannattaa sijoittaa mahdollisimman lähelle oletettuja kuvauskohteita ja kaikki väliin jäävät oksat ja heinät poistetaan.

Kiinteistön omistajan oikeudet

Kiinteistön esim. omakotitalon omistajalla on oikeus päättää omistamansa kiinteistön ja kodin valvonnasta.

Vastuu teknisen valvontajärjestelmän käytön lainmukaisuudesta kuuluu yleensä järjestelmän omistajalle, haltijalle ja käyttäjälle. Siksi järjestelmän omistajan ja haltijan on oltava tietoisia heitä koskevista vastuista ja velvollisuuksista.

Maanomistajilla on oikeus poistaa luvattomat ja merkitsemättömät kamerat omistamaltaan alueelta. Niitä kohdellaan kuin löytötavaroita.

Joka oikeudettomasti teknisellä laitteella kuuntelee tai tallentaa tai laitteella katselee tai kuvaa voidaan tuomita salakuuntelusta tai -katselusta, myös valmistelu voi olla rangaistavaa. (Rikoslaki 24 luku 1 – 8 §)

Tallenteiden käyttö

Tallennettu kuva ja ääni ovat henkilötietoja, jos yksityishenkilö on niistä tunnistettavissa. Jos kameranvalvontajärjestelmä tallentaa tunnistettavaa kuvaa tai ääntä, kyse on henkilötietojen automaattisesta käsittelystä, johon sovelletaan lähtökohtaisesti henkilötietolakia (523/1999) yleislakina.

Tallenteita käytetään lähtökohtaisesti vain niihin tarkoituksiin, joita varten valvontaa on suoritettu.

Salakatselun ja oikeudettoman kameravalvonnan kohteena voi olla vain joku ihminen. Pelkän tilan, eläinten, esineiden, rakennusten tai muun ympäristön katseleminen tai kuvaaminen ei ole salakatseluna rangaistavaa.

Kameran sijainnilla tai tarkkailun suorittamispaikalla ei ole merkitystä.
Salakatselusäännös kieltää teknisellä laitteella tapahtuvan, yksityisen tai julkisen kotirauhan piirissä luvallisesti oleskelevan henkilön luvattoman katselun tai kuvaamisen. Säännöksen mukaan rangaistavaan tekoon syyllistyy siis kameraa käyttävä henkilö eli kameravalvonnan käyttäjä.

Salakatselun ja -kuuntelun valmistelu on säädetty rikoslain 24 luvun 7 §:ssä rangaistavaksi. Valmisteluna rangaistaisiin erilaisten teknisten laitteiden sijoittaminen salakatselussa tai -kuuntelussa käytettäväksi, jos laitteet olisivat paikoillaan käyttövalmiina.

Tallenteiden säilytysajalla ei ole vaikutusta henkilötietolain soveltamiseen. Kameravalvonnan harjoittaja on henkilötietolaissa tarkoitettu rekisterinpitäjä, vaikka tallenteet säilytettäisiin esimerkiksi vain tunnin ajan.

Jos kameravalvontajärjestelmä ei lainkaan tallenna kuvaa tai ääntä, eikä henkilötietoja muutenkaan kerätä järjestelmän avulla, henkilötietolakia ei sovelleta asiaan. Lain soveltamisen edellytyksenä nimittäin on, että henkilötiedot tallennetaan jollekin alustalle.

Tietosuojasäännösten ulkopuolelle jää myös sellainen kameravalvonta, jota yksityishenkilö suorittaa pelkästään henkilökohtaisiin tai niihin verrattaviin tavanomaisiin yksityisiin tarkoituksiinsa. Tällaista voi olla esim. kameravalvonta, jota yksityishenkilö harjoittaa kotirauhansa piirissä eli kodin tai mökin ja oman pihapiirin alueella.

Lisää aiheesta:

Riistakamerat
Riistakameran käytöstä

Riista- ja valvontakameran viestinlähetys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s