Koirien suojaaminen kotipihassa

Koira voi olla sudelle joko kilpailija tai saalis. Koiranomistajaa velvoittaa sekä metsästyslain että eläinsuojelulain nojalla annetut koiranpitoa koskevat säännökset. Niiden mukaan koiranomistaja on vastuussa koiransa käytöstä ja hyvinvoinnista.

Lisäksi koiralle tulee järjestää olosuhteet, jossa eläimen terveys ja muu hyvinvointi tulee turvatuksi. Pihakoirat voidaan suojata ulkoisilta vaaroilta tehok­kaasti  pitämällä  niitä  koiratarhassa.

Koiratarhaverkoksi suunniteltu materiaali kestää mm. suden hyökkäysyrityksen. Koiratarha-­aidan tulisi olla riittävän korkea, jopa noin 2 m. Riittävän korkean koira-aidan käyttöä tulisi lisätä haja­asutusalueilla, se estää myös ilves vahinkojen syntymistä.

Tarha li­sää koiran viihtyvyyttä ja antaa varman suo­jan koiralle pihapiirissä.

Koirankoppi – tuulta ja sadetta pitävä suoja

Lisäksi koiralla on oltava tarhassa tuulta ja sadetta pitävä suoja, jonka tulisi mieluiten olla lämmitettävä koppi. Yksikään koira ei tykkää olla vetoisissa olekelutiloissa.

https://sites.google.com/site/koiratarhanteko/_/rsrc/1467889226039/home/kuva09_valmis_tarha.jpg?height=240&width=320Pakkanen vaikuttaa ulkona oleviin koiriin monella tavalla. Koirat tuntevat kylmyyttä ihmisten ja muiden eläinten lailla.

Tärisevä koira on syytä viedä sisälle lämpenemään. Lämpimään suihkuun koiraa ei ole syytä laittaa.

Koira palelee, jos tarhassa ei ole lämpöasteista koppia.

Koira pysyy lämpimänä, kun se liikkuu. Siksi kopissa hihnassa oleva koira ei pysy lämpimänä. Parempi on jos kylmällä säällä kopissa on esimerkiksi kaksi keskenään telmivää koiraa.

Ajokoiralla olisi hyvä olla sellainen tila, jossa on plussa-asteita. Talvella kymmenessä asteessa on hyvä olla. Pakkasilla lämmitettävä koppi on hyvä asia, se ei saa olla liian lämminkään. Koiran oman ruumiinlämpö on 39 astetta.

Koirankopin lämpötila on vähintään + 5 ºC astetta koiran ollessa sisällä kopissa. Vedoton koppi +10 ºC on riittävä metsästyskoiralle. Jos koppi on liian lämmin, sen huomaa koiran karvapeitteestä. Silloin koiralle ei kehity kunnon karva peitettä.

Kesällä koiran ei voi oleskella helteessä auringon paahteessa, sen on päästävä viileämpään tilaan varjoon. Lämpötilarajasuositus kennelliiton järjestämissä kokeissa -/+20ºC.

Kopin tulee olla maasta irti. Koirankopissa oleva eteiskaappi antaa hyvän tuulensuojan koiralle. Sen on oltava kooltaan, rakenteiltaan ja varusteiltaan koiralle sopiva.

Kopissa olevat pehmusteet tulee pitää kuivina. Peitot jäätyvät helposti koppiin, sen sijaan olki on hyvä lämmikkeenä käytettävä materiaali.

Asetuksen mukaan lämpötilan kopissa on oltava koiralle sopiva ja seinien, katon ja lattian tiiviitä sekä tarvittaessa lämpöeristettyjä.

On myös huolehdittava, että koira saa riittävästi hyvälaatuista ja energiapitoista ravintoa ja juomavettä on saatavilla eikä vesi pääse jäätymään.

Kovilla pakkasilla ulkokoiratkin on otettava sisälle lämpimään.

Eläinsuojeluasetus sanoo, että kopin on annettava koiralle riittävä suoja mm. kylmyyttä vastaan.

Koirankopin on oltava kooltaan, rakenteiltaan ja varusteiltaan koiralle sopiva. Kopin seinien, katon ja lattian on oltava tiiviitä ja tarvittaessa lämpöeristettyjä. Kopin pohjan on oltava irti maanpinnasta.

Kopin lämpötilan ja ilmanlaadun on oltava siellä olevalle koiralle sopiva.

Koirankopin kulkuaukon on oltava sellainen, että koiralle ei aiheudu vahingoittumisen vaaraa. Kulkuaukko on tarvittaessa varustettava sopivalla läpällä.

Kopin lattia on pidettävä puhtaana ja kuivana. Koiralla on oltava käytössään makuualusta. Koirankopissa on tuulikaappi.

Kopin lämpötila on vähintään + 5 C astetta koiran ollessa sisällä kopissa. Käytännössä useimmiten koiran tilojen lämpötila on +10 C

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s