Huolla oikein – näin peset vedenpitävät kalvovaatteet

Vedenpitävien ulkoiluvaatteiden huollosta on hyvä tietää muutama tärkeä seikka jo ennen ensimmäistä pesua. Vaatteen pesu on sen elinkaaren suurin ympäristöä kuormittava tekijä. Joskus pesun sijasta pelkkä tuuletus voi riittää.

Putsaa pintakerros rätillä ja tuuleta usein, älä kuitenkaan päästä vaatetta liian likaiseksi. Kalvovaatteen toiminta perustuu useimmiten siihen, kalvossa on huokosia, joihin vesipisaramolekyyli ei mahdu, mutta pienempi vesihöyrymolekyyli pääsee niistä läpi.

Noudattamalla valmistajan hoito-ohjeita varmistat, että et vahingoita vaatetta ja sen kalvoa. Kuorivaatteille sopii usein 30 tai 40 asteen hienopesuohjelma.

Ulkoiluvaatteen, jossa on vedenpitävä kalvo, tunnistaa usein vaatteen kauppanimestä, joka voi olla esimerkiksi Drymaxx, Gore-Tex tai Reimatec.
Vedenpitävän, hengittävän kalvovaatteen kangas koostuu vähintään kahdesta eri kerroksesta.

https://ajakirigolf.ee/wp-content/uploads/2019/03/kihiline-riietumine.jpg

Päälikerroksesta, joka on niin tiivis, että sadepisara ei pääse siitä läpi, mutta ilma ja vesihöyry (hiki) pääsevät kulkemaan.

Ja alemmasta kalvokerroksesta, jossa on pieniä reikiä, jotta käyttäjän kehon lämmön tuottamat höyryt pääsevät kulkeutumaan vaatteen ulkopuolelle.

Pesu

Perimmäinen tavoite vaatteiden pesussa on saada käytössä tarttunut lika ja roskat poistettua.

Pöly, lika ja vaatteeseen jäänyt hiki kuluttavat materiaaleja erittäin nopeasti – esimerkiksi vetoketjut kuluvat helposti ja lähes huomaamattomasti käyttökelvottomiksi, jos niihin on jäänyt hiekkaa tai pölyä.

Muista tyhjentää vaatteen mahdolliset taskut, laittaa vetoketjut kiinni sekä kääntää vaate nurinpäin.

Jos vetoketjut ovat auki, vetoketjujen hampaat voivat vahingoittua hankautuessaan rummun kanssa tai tarttua muihin vaatteisiin.

Vaate kannattaa kääntää nurinpäin siksi, että vaatteen väri säilyy siten paremmin, vaatteen ulkokuori ei hankaudu pesurumpuun eivätkä muiden pestävien vaatteiden napit tai vetoketjut vaurioita vaatetta.

Lähes kaikki nykyaikaiset retkeilyvarusteet voidaan pestä vedellä ja sopivalla pesuaineella.

Pesuaineena on suositeltavaa käyttää nestemäistä, vähän vaahtoavaa pesuainetta. Tavallisten pesuaineiden vaahtoavat ainesosat luovat sakkaa, joka on vaikea huuhdella pois.

Pese vaate säännöllisesti, älä päästä vaatetta liian likaiseksi, ettei vedenpitävän kalvon pienet reijät tukkeudu.

Likainen vaate myös kuluu nopeammin kuin puhdas.

Noudata ensisijaisesti vaatteen pesuohjemerkintöjä. Pese vedenpitävät vaatteet erikseen muusta pyykistä, mutta täytä kone korkeintaan puolilleen.

 • Noudata pesumerkintöjä

 • Sulje vetoketjut ja käännä vaate nurinpäin

 • Käytä kuorivaatteiden pesuun tarkoitettua pesuainetta tai jauhepesuainetta

 • Älä käytä huuhteluainetta

 • Valitse pesuohjelma pesumerkintöjen mukaan;

  yleensä hienopesu 30-40 asteessa riittää

Kuivaa vaate heti pesun jälkeen joko narulla tai miedossa lämmössä kuivausrummussa.

Ajattele ennen kuin rumpukuivaat

3-kerroskuorivaatteissa voi käyttää myös rumpukuivausta uudelleenaktivointiin.

Rumpukuivausmenetelmää ei kuitenkaan suosittella  2.5-kerroskuoriin johtuen vaatteen sisäpuolelle aiheutuvan mekaanisen hankauksen riskistä, mikä voi vaikuttaa kalvon toiminnallisuuteen.

Kuorivaatteen kyllästys

Jos kuorivaate on hylkinyt vettä hyvin ennen pesua, voit palauttaa vettähylkivyyden lämpökäsittelyllä

 • Palauta vettähylkivyys lämpökäsittelyllä

 • Kyllästä vaate viimeistään, kun vesi alkaa imeytyä pintakankaaseen eikä pisarat jää kuorivaatteen pinnalle

 • Lämpö aktivoi kyllästeaineen

 • Ole varovainen lämpökäsittelyssä – liian kuuma käsittely voi pilata kalvon

 • Noudata aina vaatteen hoitomerkintöjä

Lämpökäsittelyn myös kuivausrummussa, saunassa tai kuivauskaapissa 60 °C muutaman minuutin ajan, mikäli vaatteen pesumerkinnät sallivat rumpukuivauksen.

Jos kangas imee vettä itseensä, on pintakäsittelyn vaikutus hävinnyt ja vaate tulee uudelleenkäsitellä.

Mikäli kuorivaatteen vedenhylkivyys ei aktivoidu pelkällä lämpökäsittelyllä, kyllästä puhdas vaate suihkutettavalla tai pestävällä kalvovaatteiden kyllästysaineella.

Vedenpitävä kalvo on laminoitu ulkokankaan alle ja yleensä sisävuoren ja ulkokankaan väliin, ei kalvo kulu käytössä nopeasti. Poikkeuksena ovat niin sanotut 2,5-kerrostakit, joissa kalvo on suojattu keveyden nimissä ainoastaan pinnoitteella.

https://lh5.googleusercontent.com/proxy/i9epHj11WzmK8XPcPOFHvR6A776v1NJ-xEiAea5nAG6dvqZFqFllHrzHyOBCv-sV940iHueU4dRJz4EbxNqEzIMF8LQa2-JUSzLio1P7ZAWrxqTcI9GMVCH6

Itse kalvon pitäisi siis kestää todella kauan, mikäli vaate ei muuten mene rikki.

Jos kalvotakki vuotaa, on yleensä kyseessä vuoto saumasta tai vetoketjusta. Kannattaa siis varmistaa, että vetoketjut ja saumat ovat kunnossa.

Kalvon toiminta kuitenkin kärsii ajan myötä kahdesta syystä. Ensinnäkin ulkokankaan DWR-pinnoite kuluu, jolloin vesi ei enää valu pois vaatteen pinnalta vaan imeytyy ulkokankaaseen. Tällöin hengittävyys kärsii ja käyttäjä kastuu.

Kulumisen myötä vedenpitävyys voi heiketä, vaatteisiin kohdistuu hetkellisiä painepiikkejä. Viilekkeiden alle ja olkapäille kohdistuu kova paine, yksi syy on painava rinkka.

Tallenna