Villisian pyyntiaitaukset ja erottelukäytävät

Villisian metsästys on haastavaa pyyntimuodosta riippumatta. Elävänä pyytävä aitaus on hyväksytty pyyntimenetelmä villisian metsästyksessä. Metsästyslain 615/1993 34§ Pyyntivälineitä ja pyyntimenetelminä sallitaan mm. loukkujen, aitausten, ansalangan, rautojen, jalkanarun, lehtipuhaltimen ja verkon ominaisuuksista ja käyttämisestä

Metsästysasetuksen 666/1993 11§ :n elävänä pyytävää aitausta saa käyttää villisian pyydystämiseen. Aitauksen tulee olla riittävän suuri, jotta villisika jälkeläisineen mahtuu sinne. Aitauksen tulee olla kattamaton ja muodoltaan pyöreä tai soikea.

Aitauksen ulkopuolella, mutta kiinteästi sen sivulla, tulee olla villisikojen erottelua varten suljettavissa oleva erottelukäytävä. Pyyntivälineen toteamisen on tapahduttava vähintään kaksi kertaa vuorokaudessa.

Lain laatijan tavoitteet ja kirjatut vaatimukset ovat ristiriitaiset, saaliseläimen pyyntitavoitteiden ja eläimen käyttäytymisen perusteella.

On vältettävä turhaa liikkumista metsästysvälineiden läheisyydessä, jos metsästäjän, ääni tai hajut leviävät tuulen mukana villisikojen käyttämän kulkureittin suuntaan. Sen jälkeen peli onkin menetetty, villisiat poistuvat paikalta – 99%:n varmuudella voi sanoa että saalista ei tule.

Kannanhallinnan kannalta keskeistä on, että metsästysporukat tekevät seurarajat ylittävää yhteistyötä villisikojen liikkeiden seurannan sekä metsästyksen osalta. Riittävän laaja-alainen yhteistyö on edellytys villisikakannan hallintaan metsästysmuodoista riippumatta.

Elävänä pyytävät pyyntiaitaukset

Nopeasti lisääntyvän villisian metsästys on osoittautunut erityisen vaikeaksi, se on kaikkiruokainen ja sopeutuu monenlaisiin ympäristöihin. Villisian saadessa jalansijan, muutaman kymmenen yksilön jälkeen villisiakojen määrä alkaa lisääntyä vauhdilla.

Kyttäysjahti ei sovellu ainoana pyyntimenetelmänä villisikojen tehometsästykseen, kyttäyspaikasta laumasta saadaan ammuttua vain muutama yksilö. Lauma on hetkessä vaihtanut maisemaa.

Villisian tehopyyntiin tarvitaan muita, paljon tehokkaampien pyyntimenetelmien yhdistämistä kyttäysjahtiin.

Maailmalla on kehitetty useita erimallisia elävänä pyytäviä pyyntiaitauksia jotka soveltuva yksinään vaeltavien villisikakarjujen pyynnistä kokonaisten villisikalaumojen pyyntiin. Oheisena on kooste joistakin maailmalla käytössä olevista erilaisista pyyntiaitauksista.

Passiiviset pyyntiaitaukset ovat villisialle turvallisia ja sallivat niille lajityypillisen käyttäytymisen. Erottelukäytävät voivat olla ongelmallisia, niin sioille kuin metsästäjille.

Jos metsästäjän hajut leviävät tuulen mukana siihen suuntaan, jota villisiat yleensä käyttävät kulkureittinään, lähes 100%:n varmuudella voi sanoa että saalista ei tule.

Turhaa liikkumista pyyntiaitauksen läheisyydessä tulisi välttää.

Villisiat ovat hyvin oppivaisia eivätkä erehdy pahaan paikkaan kahta kertaa. Villisika liikkuu enimmäkseen öisin, vaihtelee reittejään ja pysyttelee piilossaan päivisin.

Villisiat ovat villieläimiä jotka voivat käyttäytä hyvin agressiivisesti ahdistettuina. Pyyntiaitausta suunnitellessa on otettava huomioon lajityypillinen käyttäytyminen.

Kiinteistä pyynti paikoista helposti siirrettäviin pyyntiaitauksiin.

Avoin pyyntiaitaus 360º

Aitaus on ehkä kaikista teknisin.

Pyyntiaitauksen on kestettävä villisikojen vahkoontuminen ja ryntääminen aitausta vasten yhtenäisenä laumana.

 

Pyyntiaitaus jatkuvaan ”24/7” pyyntiin

Saaliin houkuttelussa portti on avain asemassa, miten aitaus toimii käytännössä.

Kulkuaukon suunnitelussa on otettava huomioon villisian käyttäytyminen, huono kulkuaukko voi estää vilisian pääsyn sisälle aitaukseen.

C-aitaus ”katiska” jatkuvaan ”24/7” pyyntiin

Aitauksen muotoilulla voidaan tehostaa pyyntiä. C-aitausmalli on ehkä yksinkertaisin aitaus rakenteeltaan. Muutama rulla verkkoa ja tolpat, sekä sopiva pystytys porukka.

C-aitaus soveltuu avoimeen maastoon, missä verkkoaidan levittäminen käy helposti. Se soveltuu yhtähyvin niin rinteeseen kuin tasaiselle pellolle.

C-aitaus sopii pystytettäväksi villisikojen kulkupaikkaan, jossa sivuaitaus ohjaa ne pääaitaukseen.

Villisikakatiska

Yksin kertainen C-aitaus on katiska.

Katiskan kita on 10-15 cm leveä aukko, josta villisiat pääsevät sisälle aitaukseen.

Aitauksen leveys on noin 6 metriä. Aitaus soveltuu 4-6 villisian pyydystämiseen.

Hitsatun aitaverkon silmäkoko on 10×10 cm, 4×4 tuumaa.

Pyyntiaitaus erottelu käytävällä

Villieläinten ohjaaminen erottelu käytävään ei välttämättä ole helppoa.

Erottelukäytävä on metsästysasetuksen 666/1993 11§:n muutosesityksessä vaatimuksena elävänä pyytävään aitaukseen.

Porsaiden saaminen erottelu käytävään ei ole helppoa

Erottelukäytävä pyörienpäällä

Siirrettävä Ruotsalainen pyyntiaitaus

Villisikalauma on paikannettava ja pyyntiaitaus on pystytettvä sinne missä on lauma. Helposti paikasta toiseen siirrettävä aitaus auttaa villisian metsästyksessä.

Pyyntiaitauksen rakentaminen

Erilaisiin maasto-olosuhteisiin voidaan valita sopivin aitaustyyppi. Rakentamista helpottavia yksityiskohtia, kun aitausta ryhdytään rakentamaan.

 

 

Syötti

Aitaukseen on asetettava villisikoja houkutteleva syötti ja syöttipolku joka johdattaa ne aitaukseen.

Maailmalla on satoja syötti reseptejä …

Lisää aiheesta:

Ohjeita villisian metsästykseen ja saaliin käsittelyyn