Äänenvaimennin

Omistamaansa kivääriin, aseeseen saa hankkia äänenvaimentimen ilman erillistä lupaa. Hankinnan yhteydessä vaaditaan aseenkantolupa, eli sama kuin hankkii aseeseen patruunoita.

Äänenvaimentimien valikoima on myös runsas.

Kiväärin suuliekin vaimentaminen on tärkeä ominaisuus kyttäysjahdissa. Patruunan syttyminen patruunapesässä synnyttää suuliekin, joka iltahämärässä voi hetkellisesti sokaista ampujan vaikeuttaen riistalaukauksen osumisen havainnointia ja riistaeläimen seuraamista laukauksen jälkeen.

Kevyissä metsästyskäyttöön suunnitelluissa alumiini- ja hiilkuituvaippaisissa äänenvaimentimissa on laukausrajoituksia, minkä jälkeen vaimentimen tulee antaa jäähtyä.

  • Teräksellä on erittäin hyvä lämmönjohtavuus ja se on erittäin kestävä. Teräksiset äänenvaimentimet laajenevat samalla nopeudella kuin piipun teräs.
  • Alumiiniset äänenvaimentimet ovat huomattavasti kevyempiä kuin teräksiset vastineet, mutta ne kuluvat nopeammin lämpö- ja mekaanisen rasituksen vaikutuksesta. Korkealaatuisemman alumiinin käyttö tekee äänenvaimentimista myös kestävämpiä.
  • Hiilikuituvaippaisen äänenvaimentimen putkirungot on valmistettu hiilikuidusta. Äänenvaimentimen putkirunko ja paneelien sisäosat on silti valmistettava metallista, jotta ne kestäisivät korkeita paineita ja mekaanisia kuormia.
  • Nykyaikaisimmat äänenvaimentimet on valmistettu titaanista 3D-tulostusprosessilla. 3D-tulostetut titaaniset äänenvaimentimet ovat huomattavasti kalliimpia kuin teräs- tai alumiiniäänenvaimentimet.

Teräsosien korroosiosuojaus on kuitenkin erittäin tärkeää. Tästä syystä äänenvaimennin tulee aina kuivata hyvin ennen varastointia ja suihkuttaa niihin kevyesti öljyä. Äänenvaimennin tulisi aina irroittaa aseesta, kun sitä ei käytetä vähään aikaan muuten piipun kierteessä tapahtuu korroosio.

Vaimentimen valinnassa kannattaakin keskittyä omaan jahtimuotoon ja radalla tehtyihin harjoittelumääriin.

Radalla tapahtuvaan ammuntaan, vaimmentimen valinnassa kannattaa perehtyä valmistajan suosittelemiin malleihin.

Äänenvaimennin on laite, jonka tarkoituksena on alentaa ruutikaasujen virtauksen aiheuttamaa melua. Äänenpaineen alentaminen voi tapahtua esimerkiksi korkeapaineisen kaasun hallitulla paineen alentamisella tai resonaattorikammiolla, jossa ääniaallot kumoavat toisiaan.

Ruutikaasut laajenevat sekä jäähtyvät vaimentimessa ennen ulospurkautumistaan ja tämä kaasun paineen aleneminen ilmenee aseen suupamauksen dramaattisena vaimenemisena.

Aseissa äänenvaimentimet ovat hyödyllisiä ampumaratamelun vähentämisessä ja ampujien kuulon suojelemisessa. Äänenvaimennin suojaa myös metsästyskoiran ja ampujan kuuloa.

Vaimennin leikkaus

Äänenvaimennin pienentää aseen rekyyliä n. 20%.

Äänenvaimentimen toiminta perustuu siihen, että korkeapaineisia ruutikaasuja (paine: ~20 MPa) ohjataan laajentumaan vaimentimen sisällä oleviin rajattuihin kammioihin, jotka ovat tilavuudeltaan noin 20–30-kertaisia verrattuna piipun tilavuuteen.

Ruutikaasut siis saavat laajeta sekä myös jäähtyä vaimentimessa ennen pääsemistään vaimentimesta ulos ja tämä kaasun paineen aleneminen ilmenee aseen suuäänen vaimenemisena.

Äänenvaimentimella on mahdollista poistaa ruutiaseiden laukaisumelua tehokkaasti vain, jos luodin lähtönopeus piipun suulla alittaa äänennopeuden.

Yliääniluoti aiheuttaa ylisoonisena lentäessään yliäänipamauksen, jota ei voi poistaa vaimentimella.

Nykyaikaiset vaimentimet eivät huononna aseen osumatarkkuutta lainkaan. Vaimentimet voivat kuitenkin aiheuttaa osumakeskiön siirtymää, kuten mikä tahansa piippuun lisättäva massa joten on tarpeellista kohdistaa ase uudelleen.

Ammuttaessa ruutikaasut törmäävät vaimentimen sisällä oleviin laippoihin hidastaen kaasujen vauhtia ja ulospurkautuessa palamiskaasun liike-energia on sen verran hidas, että ääni pienenee huomattavasti.

Sama törmäys aiheuttaa myös ns. vastarekyylin, eli aseen ”potku” tuntuu huomattavasti pienemmältä. Hämärässä tai pimeässä ammuttaessa myöskin suuliekki poistuu, eli suuliekin kirkkaudesta johtuvaa hetkellistä sokeutumista ei tule ollenkaan.

Äänenvaimentimen lämpeneminen

Muutaman nopeasti ammutun laukauksen jälkeen vaimennin voi olla jo todella kuuma.

  • 5 laukausta 55 – 75 °C
  • 10 laukausta 70 – 125 °C

Jos äänenvaimennin toimii ammuttaessa oikein, se lämpenee voimakkaasti kuumien korkeapaineisten ruutikaasujen asioista. Mitä tilavampi hylsy ja suurempi ruutimäärä, sitä pitkäkestoisempi on korkean paineen ja kuumuuden vaihe.

Lämpenemiseen vaikuttaa tietenkin myös ympäristön lämpötila, eikä lämpeneminen yleensä yhden laukauksen jälkeen ole vielä merkittävää.

Kuumeneminen puolestaan aiheuttaa lämpöväreilyä, joka vaikeuttaa aseella tähtäämistä tähtäinmallista riippumatta (avotähtäimet, tähtäinkiikarit ja punapistetähtäimet).

Suoja auttaa estämään lämpöväreilyn näkymistä kun radalla ammutaan suurempia laukausmääriä. Suojaa maastossa vaimentimen kolauttamisesta syntyvää ääntä ja suojaa sen pintaa naarmuilta ja kolhuilta.

Väreilysuojan avulla lämpöväreily ei tule tavanomaisen nopeasti ja häiritsevästi näkyviin kiikarissa kuin ilman sitä. Kuuman vaimentimen irroittaminen on tarvittaessa myös helpompaa.

Lämpöväreilyn vaikutuksia voi vähentää käyttämällä vaimentimen ympärillä, lämpöä kestävistä Cordura-ja Nomex-kankaista valmistettua ns. lämpö/väreilysuojusta.

Kuuman vaimentimen irrottaminen on tarvittaessa myös helpompaa, kun kuuman pinnan päällä on lämpösuojus.

Metsästyskiväärin piippu

Kiväärin piippu on lyhentämättömänä noin 60 senttimetriä pitkä. Äänenvaimentimen asentamisen yhteydessä piippu lyhennetään usein 50 senttiseksi, koska vaimennin lisää aseen pituutta.

Kiväärien lyhytpiippuisissa malliversioissa on vain harvoin käytössä alle 20″ eli 51 cm piipunpituuksia. Tätä lyhyemmät piiput ovat niin sanottuja karbiinipituuksia, eli niitä käytetään vähemmän varsinaisilla kiväärinpatruunoilla.

Karkeasti yleistäen yhden senttimetrin lyhennys vähentää luodin lähtönopeutta 2-3 m/s. Kevyemmällä ja nopeammalla luodilla nopeuden pudotus on suurempaa kuin raskaammalla ja hitaammilla luodilla.

Tavallisen patruunan kaikki ruuti ei kuitenkaan ehdi palaa lyhennetyssä piipussa. Piipun suulle ja vaimentimeen tulee ruutikaasujen painevirtaus, millä on vaikutus myös luodin lento-ominaisuuksiin.

Myös piipun suulle tulee suuri suuliekki ja vaimennin voi vaurioitua. Lyhennetyn piipun äänenvaimennin voi rikkoutua tavallisella patruunalla paljon ammuttaessa.

Lyhennetyssä piipussa normaalin patruunan luodin lähtönopeus on huomattavasti alhaisempi kuin pitkässä piipussa. Nopeuserolla on jo vaikutusta luodin käyttäytymiseen ja lentorataan.

Lyhennetyllä piipulla ammuttaessa luodin toimintaetäisyys lyhenee, eikä luoti käyttäydy osuessaan kohteeseen välttämättä toivotulla tavalla.

Kupariluoteihin siirryttäessä tilanne muuttuu täysin. Kupariluodit ovat kovempia ja niiden toimintavarmuus perustuu riittävään lähtö- ja osumanopeuteen, joka vaihtelee luodista toiseen.

Vaimenninkierre

Äänenvaimennin valitaan aseen kaliberin ja piipunsuun paksuuden mukaan.

Kierteitä on kahta mallia: suora kierre ja Spigot kierre. Sako-kierteen pituus on 15-16mm riippuen piipun paksuudesta ja Spigotin pituus puolestaan 30mm.

Sako-kierteen suosio on kasvanut ja äänenvaimenninvalikoima vanhaan Spigot-kierteeseen verrattuna on huomattavasti laajempi. Toki markkinoilla on myös tuumakokoisia kierteitä.

Äänenvaimenninvalmistajilla yleisin kierre on metrinen hienokierre mm. M14 x 1, M15 x 1, M16 x 1, M17 x 1 ja M18 x 1. Kierteen halkaisija riippuu piipunsuun paksuudesta.

MuzzleSpigot

Piipunsuu kannattaa pitää mahdollisimman paksuna, eli kierteen halkaisija mahdollisimman suurena.

Ohjainpintakierre eli  Spigot (F) tarkoittaa kierreosan takana olevaa ohjainpintaa. Ohjain varmistaa vaimentimen kiinnityksen oikeassa asennossa aseen piippuun.

Vaimentimen kiinnitys aseeseen

Työnnä aseen piippu vaimentimen sisälle ja tunnustele, että piipun ja vaimentimen kierteet kohtaavat.

Vaimentimen tulee kiertyä helposti kevyellä voimalla. Mikäli se kiertyy tahmeasti tai ottaa vastaan, tarkista heti ettei kierteeseen ole joutunut roskia tai ettei kierre ei ole lähtenyt väärälle ”jengalle”.

vaimennin-1Vaimentimen kiristykseen ei tarvita työkaluja, pelkkä käsin kiristys riittää.
Äänenvaimenninta kiinnitettäessä on tärkeää, että se kierretään kunnolla kiinni.

”Yhden käden tiukkuuteen”, vaimentimen vastinpinta piipussa on pidettävä aina puhtaana. Kiristykseen ei käytetä työkaluja ellei toisin vaadita.

Pienikin likahippunen vastinpinnassa saattaa vääntää vaimenninta vinoon loppukiristyksessä. Sekä äänenvaimentimen että piipunsuun kierteet on pidettävä aina puhtaina ja öljyttyinä/rasvattuna.

Kun vaimennin otetaan ensimmäistä kertaa käyttöön tarkista kiinnityksen kireys jokaisen laukauksen jälkeen, ensimmäisen 5 laukauksen sarjassa. Se käy samalla kun tarkistetaan aseen kohdistus tehtyjen muutosten jälkeen.

Kierrelukitteita ei saa käyttää, sillä vaimennin on irrotettava usein. Kun äänenvaimennin ei ole paikallaan, on piipunsuussa pidettävä suojamutteria.

Vaimentimen asennuksen jälkeen on katsottava ennen ampumista piipun läpi, että vaimentimen luotikanava istuu suorassa.

Vaimennin irti aseesta

Vaimenninta ei pidä jättää kiinni aseeseen ampumisen jälkeen. Vaimentimen pitää jäähtyä kunnolla ennen irrottamista.

Jos vaimenninta pidetään jatkuvasti aseessa, on vaarana kierteiden kuivuminen ja ruostuminen, jolloin vaimennin voi jysähtää kiinni. Vaimentimeen kertyvä kondensoituva kosteus valuu aseeseen piipun kautta.

Rakokorroosiota esiintyy ahtaissa raoissa, kuten ruuviliitoksissa. Galvaanista korroosiota tapahtuu johtuen eri metallien välisestä potentiaalierosta. Epäjalompi metalli, jolla on siis matalampi potentiaali, muodostuu sähköisessä parissa anodiksi ja syöpyy.

Äänenvaimentajalla varustetussa aseessa tulee kiinnittää erityistä huomiota ammunnan jälkeen piipun ja vaimentajan sisään jäävän piipun ulkoisen osan suojaamiseen.

BushingRemoved

Vaimentimen sisällä on aina ruudin palamistapahtuman tuloksena kosteutta (vesihöyryä), joka saattaa palojäämien kanssa muodostaa syövyttäviä happoja. Vaimentaja on ainakin metsästyskauden jälkeen kuivatettava ja tuuletettava huolella ennen öljyämistä.

Luodin lähtönopeus

Äänenvaimentimella on mahdollista poistaa ruutiaseiden laukaisumelua tehokkaasti vain, jos luodin lähtönopeus piipun suulla alittaa äänennopeuden. Yliääniluoti aiheuttaa ylisoonisena lentäessään yliäänipamauksen, jota ei voi poistaa vaimentimella.

Äänenvaimentimen huolto

Äänenvaimennin ei ole huoltovapaa laite.
Tarvittavat huolto toimet ovat pieniä rutiinin omaisia toimia, samoin tavoin kuin aseen puhdistus.

Ammunnan yhteydessä kuumat palamiskaasut lämmittävät äänenvaimenninta, jolloin sen sisään muodostuu kondensoituvaa vettä vaimennin elementtien pinnoille.

Anna äänenvaimentimen olla avoimessa tilassa, jolloin kosteus pääsee vapaasti haihtumaan. Muuten pinnoille jäänyt kosteus kerää epäpuhtauksia ja aiheuttaa korroosiota.

Kun ase on puhdistettu sen jälkeen vaimentimelle silmämääräinen tarkistus ja levitä kevyesti aseöljyä kiinnityspinnoille ehkäisemään korroosiota.

Silloin tällöin vaimennin kannattaa puhdistaa paineilman avulla, poistaa sisälle kertynyttä nokea ja karstaa. Koska karstaa voi ajautua kiinnityspinnoille.

Äänenvaimentimen edut:

  • Laskee äänenpainetason kuulovaurioriskirajan alapuolelle
  • Vähentää ympäristömelua
  • Pienentää merkittävästi aseen rekyyliä
  • Poistaa pimeässä näkyvän suuliekin – hetkellistä sokeutumista ei tule
  • Voi parantaa aseen tarkkuutta – tarkistetaan aseen kohdistus
  • Helpottaa ampumista

Lisää aiheesta:

Ampuma-aseet
Tukki
Haulikko
Kiväärit
Ammuntatekniikka
Kaliiperien riistaluokitukset
Kiikaritähtäimen valinta
Äänenvaimennin