Hanhien kevätmuutto ennätysvauhdissa – linnut valtaavat pellot Hämeessä

Viimeisen 5–6 vuoden aikana varsinkin niin sanottujen harmaiden hanhien määrät ovat täällä Hämeessä lisääntyneet näin keväällä merkittävästi. Kun kiertää hanhipaikkoja, saa yhden päivän aikana laskettua helposti 10 000 hanhea.

Lehtinen tutustui hanhimuuttoon itärajan takana useilla retkillä vuosina 1999–2005 ja näki siellä tapahtumassa olevat muutokset.

Venäjän puolella Aunuksen viljelysmaat ovat parissa vuosikymmenessä pusikoituneet, kun viljantuotanto siirtyi siellä etelämmäksi. Samaan aikaan Suomessa on siirrytty muokkauksen sijaista suorakylvöön, jolloin pelloilta löytyy keväisin hanhille syötävää.

Muutos hanhikannoissa on merkittävä

Esimerkiksi parikymmentä vuotta sitten metsähanhen itäinen rotu rossicus eli tundrametsähanhi oli niin harvinainen, että Birdlifen rariteettikomitea tarkisti niiden havainnot. Nyt se on jo runsaampi kuin fabalis eli taigametsähanhi.

Etelä-Suomen voi nähdä myös harvinaisempia hanhia, kuten lyhytnokkahanhia.

Isoissa parvissa niitä on yksittäin, kun vuosituhannen vaihteessa niitä ei nähty lainkaan. Hämeessä lyhytnokkahanhien määrät ovat kuitenkin pieniä.

Hanhien kevätmuutto ennätysvauhdissa – katso miten tuhannet tundralinnut valtaavat pellon Hämeessä | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti