Pistäminen eli verenlasku

Suurempien riistaeläinten lihanlaadun kannalta on tärkeää, että ne pistetään heti kaadon jälkeen. Pistämisessä eli verenlaskussa katkaistaan suuret kaulasuonet.

Piston voi tehdä kahdella tapaa.

Katkaista kaulavaltimot, tai pistää rintaonteloon ja katkaista isot valtimot.

Rintaonteloon pistäminen on ehkä helpompaa.

Hirvi pistäminen – Klikkaa kuva isommaksi

Kohotat hirven etujalkaa vähän ja tunnustelet kapeaa, kolmiomaista aluetta kaulan ja rinnan yhtymäkohdasta.

Se lähtee kaulasta kohti rintalastaa ja on vasallakin yli kämmenen levyinen.

Kun olet löytänyt sen pehmeän kohdan, pistät puukon siihen terä rintalastaa kohti.

Pistät läpi ja keinutat puukkoa useita kertoja ylös alas. Sitten käännät 90 astetta ja taas keinutat puukkoa sivusuunnassa (siis terän tasossa).

Nyt käännät vielä 180 astetta ja taas keinutat useita kertoja. Nyt homma on selvä.
Huomio pitää kiinnittää siihen ettei pistä rintarangan ja lavan väliin, terä menee sinne helposti.

Lavan väliin sohii todella helposti, se ei ole suuri moka vaikka sen tekisit joten älä turhaan jännitä pistämistä.

Eikä pistoa saa lopettaa ensimmäiseen veren purskahdukseen vaan katkoo kaikki isot suonet.

Jos osuma on hyvin keuhkoilla, ei verta välttämättä tule yhtään ulos.
Hirvi kannatta pistää aina näin saat parhaat lihat.

Lisää aiheesta:

Hirven pistäminen
Nylkeminen
Kaadon jälkeen
Lahtivaja

Mainokset