Pistäminen eli verenlasku

Aina tulee pyrkiä siihen, että kaatolaukaus lopettaa eläimen mahdollisimman nopeasti ruuansulatuskanavaa ja lihoja tuhoamatta. Jos luoti osuu rintakehän alueella keuhkoihin, sydämeen tai isoihin verisuoniin, ampuja on saanut napakympin.

Jotta tämä onnistuu, tulee ampua ainoastaan ampujaan nähden poikittain olevaan hirvieläimeen ns. pisto-osuma.

Ympyrä kuvaa aluetta, jolle on pyritty osumaan hirviammunnoissa.

Hygienian ja veriletun tekijän kannalta osuma-alue saisi rajoittua ruokatorven alapuolelle. Ruokatorvi alkaa päästä, etenee selkärankaa pitkin keuhkon vieressä ja päättyy pötsiin.

Kokille mieleinen osumapaikka on sydämen ja lapalihojen oikealla puolella, paikka x.

Ruoanlaiton kannalta on tärkeätä saada veri mahdollisimman tarkkaan pois lihaksista Jos veri jää lihaksiin, liha alkaa raakakypsentämisen ja pakastamisen aikana eltaantua ja tunkkaantua, sillä veri sisältää paljon huonosti säilyviä ainesosia. Moni sanookin, että pakastettu liha maistuu keväällä enemmän riistalle – tarkoittaa siis kyseenalaista makua.

Suurempien riistaeläinten lihanlaadun kannalta on tärkeää, että ne pistetään heti kaadon jälkeen. Pistämisessä eli verenlaskussa katkaistaan suuret kaulasuonet.

Piston voi tehdä kahdella tapaa.

Onnistuneen osuman jälkeen metsästäjä voi keskittyä armonlaukaukseen ja tarkistuspistoon. Tarkistuspiston yhteydessä verta saattaa tulla enää muutama tippa.

Katkaista kaulavaltimot, tai pistää rintaonteloon ja katkaista isot valtimot.

Rintaonteloon pistäminen on ehkä helpompaa.

Hirvi pistäminen – Klikkaa kuva isommaksi

Kohotat hirven etujalkaa vähän ja tunnustelet kapeaa, kolmiomaista aluetta kaulan ja rinnan yhtymäkohdasta.

Se lähtee kaulasta kohti rintalastaa ja on vasallakin yli kämmenen levyinen.

Kun olet löytänyt sen pehmeän kohdan, pistät puukon siihen terä rintalastaa kohti.

Pistät läpi ja keinutat puukkoa useita kertoja ylös alas. Sitten käännät 90 astetta ja taas keinutat puukkoa sivusuunnassa (siis terän tasossa).

Nyt käännät vielä 180 astetta ja taas keinutat useita kertoja. Nyt homma on selvä.
Huomio pitää kiinnittää siihen ettei pistä rintarangan ja lavan väliin, terä menee sinne helposti.

Lavan väliin sohii todella helposti, se ei ole suuri moka vaikka sen tekisit joten älä turhaan jännitä pistämistä.

Eikä pistoa saa lopettaa ensimmäiseen veren purskahdukseen vaan katkoo kaikki isot suonet.

Jos osuma on hyvin keuhkoilla, ei verta välttämättä tule yhtään ulos.
Hirvi kannatta pistää aina näin saat parhaat lihat.

Lisää aiheesta:

Hirven pistäminen
Nylkeminen
Kaadon jälkeen
Lahtivaja