Riistankäsittely

Erämiehen työ ei suinkaan pääty liipasimen vetoon – siitä työ on vasta alkanut.

Riistankäsittely lähtee liikkeelle saaliin oikeaoppisesta pistämisestä, avaamiseen ja nylkemiseen. Arvokas riistaeläin hyödynnetään vaihtelevista metsästys olosuhteista parhaiten pitopöydälle juhla-ateriaksi.

Luonnonvaraisen riistan metsästystä ja lihan käsittelyä koskevat samankaltaiset vaatimukset ja periaatteet kuin muutakin lihan käsittelyä. Riista on käsiteltävä ja kuljetettava hygieenisesti.

Elintarvikkeiden turvallisuus ja riittävä säilyvyys luodaan oikeilla käsittelytavoilla. Epäpuhtauksien poistaminen tai vähentäminen raaka-aineista ovat ensimmäisiä käsittely vaiheita, joka parantaa säilyvyyttä. Katkeamaton kylmäketju  pöytään.

Pakkaukset ovat tärkeä osa tuotteiden suojelemista saastumiselta. Oikeilla materiaaleilla pidetään kuivat tuotteet kuivina tai mehevät mehevinä.

Perinteisissäkin säilöntätavoissa yhdistetään useita säilyvyyttä parantavia tekijöitä. Esimerkiksi kestomakkaroissa, metwursteissa ja salamissa, säilyvyyttä luovat niin happamuus, pieni vedenaktiivisuus.

Vakuumipakkaus (tyhjöpakkaus, tyhjiöpakkaus) ei sisällä lainkaan ilmaa ja estää happea tarvitsevien mikrobien lisääntymistä.

Kotipakastimella jäädytetään laittamalla ajoissa jäädytystoiminto päälle. Kylmät jäädytettävät tuotteet pakataan tiiviisti.

Riistan myynti alkutuotannon tuotteena

Metsästäjä tai metsästysseura voi luovuttaa metsästettyä, nylkemätöntä ja kynimätöntä luonnonvaraista riistaa suoraan kuluttajalle niin kutsuttuna alkutuotannon tuotteena vuodessa enintään

  • 1000 jänistä tai kania
  • 3000 lintua
  • 10 hirveä
  • 30 peuraa
  • 50 metsäkaurista

Paikalliseen vähittäismyyntiin, kuten ravintolaan, suurtalouteen tai vähittäismyymälään, voi luovuttaa vuodessa enintään

  • 1000 jänistä tai kania (nylkemättöminä)
  • 3000 lintua vuodessa (kynimättöminä)

Vähittäismyyntipaikassa tulee olla asianmukaiset, erilliset tilat ruhojen vastaanottoa ja käsittelyä varten. Metsästäjän tulee pitää kirjaa myydystä luonnonvaraisesta riistasta.