Rautapyynti – hetitappavilla loukuilla

Hetitappavat raudat

Loukuilla ja hetitappavilla raudoilla suoritettu pyynti on metsästyslain mukaan metsästystä. Tämä tarkoittaa sitä, että loukuilla ja raudoilla pyydystävällä henkilöllä tulee olla voimassa oleva metsästyskortti ja metsästyslupa alueelle.

Hetitappavia rautoja saa käyttää maalla hillerin, kärpän, minkin, näädän ja oravan metsästämiseen sekä rauhoittamattomien nisäkkäiden pyydystämiseen. Rautojen läpimitta saa olla enintään 20 senttimetriä.

Hetitappavia rautoja saa käyttää veden alla euroopanmajavan, kanadanmajavan, minkin ja piisamin metsästämiseen sekä rauhoittamattomien nisäkkäiden pyydystämiseen. Rautojen läpimitta saa olla enintään 30 senttimetriä.

Hetitappavia rautoja ei tarvitse kokea joka päivä. Kerran viikossa on sopiva rautojen kokemisväli.

Hetitappavien rautojen käyttäminen – 10 § (11.4.2013/270)

Riistaeläinten pyydystämisessä saa käyttää vain rautoja, jotka Dukeaiheuttavat lauetessaan eläimen välittömän kuoleman.

Hetitappavat raudat on huollettava säännöllisesti.

Conibear ja Duke-pyyntiraudat on sijoitettava siten, ettei niistä aiheudu vaaraa ihmisille tai muille kuin pyydystettäville eläimille.

Loukkupyynnissä sukupuolen erottaminen voisi olla vielä mahdollista, mutta pentueellisen eläimen toteaminen ei, joten eettisistä syistä voidaan pienpetojen rautapyynti aloittaa vasta elokuun alusta.

Naaras, jolla on poikasia, on Suomessa rauhoitettu 1.5.–31.7.

Hetitappavat raudat on aina sijoitettava suojusputkeen, jolla estetään muiden eläinten joutuminen pyyntilaitteeseen. Nykyisin myynnissä on myös suojaputkellisia hetitappavia pyydyksiä, jotka ovat sellaisenaan käyttövalmiita. Ne ovat kestäviä ja toimintavarmoja ja ne ovat yleistyneet pienpetopyytäjän välineinä.

Näädän rautapyynti

Näädänpyytäjän kannattaa aloittaa totutteluruokinta rautojen lähellä jo elokuussa. Parhaita syöttejä näädälle ovat lintujen ja jäniseläinten perkuujätteet. Alkusyksyn jahtien teurasjätteet kannattaa pakastaa näädänpyyntiä varten.

Suojusputkiin sijoitetaan makupaloja, jotta näädät oppivat löytämään ravintoa tulevien pyyntipaikkojen läheltä. Marraskuun alussa raudat viritetään. Alkukauden saalis on runsas, jos totutteluruokinta on onnistunut.

Minkin loukkupyynti

Minkkiä pyydystetään pääasiassa heti tappavilla loukuilla, mutta elävänä pyydystettäessä käytetään ns. keinulautaloukkua tai yleisloukkua.

Minkin rautapyynti

Minkin rautapyynti kannattaa keskittää sellaisten jokien ja purojen varsille, jotka pysyvät sulana talvellakin.

Minkinpyyntiin tarkoitettujen laitteiden suojaamisessa on oltava huolellinen, sillä vesien laiteilla liikkuu myös rauhoitettu saukko. Kuuden sentin läpimittaisesta (60 mm ) sisäänmenoaukosta saukko ei enää mahdu, mutta minkki pääsee vielä pujahtamaan syötin hakuun.

Pyydykset sijoitetaan rannan tuntumaan. Minkin kulkua voi ohjailla erilaisilla puu- tai kivijohteilla, sillä se ei yleensä ylitä matalaakaan estettä vaan lähtee kulkemaan sen vierustaa pitkin.

Ehdottomasti paras syötti on tuore kala, joka kannattaa vaihtaa viikoittain rautoja tarkistettaessa.

Hetitappavien rautojen virittäminen

Hetitappavaloukku

Lisää aiheesta:

Loukkupyynti
Elävänäpyytävät loukut

Tunneliloukku
Kanuloukku
Rautapyynti – hetitappavilla loukuilla
Villisian pyynti aitaukset

Tallenna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s