Ylöjärvellä liikkuu yksi tai useampi karhu talojen pihoilla – ”puhtaasti häirintälupa”

Riistakeskus Pohjois-Hämeen vs. riistapäällikkö Marko Mikkola kertoo, että karhuja voi olla kaksikin. Ilmoituksia on tullut Mutalasta maaliskuun lopulta alkaen.

Ylöjärvellä ryhdytään toimiin karhun tai karhujen karkottamiseksi asutuksen välittömästä läheisyydestä. Mutalassa on tehty viime viikkoina useita karhuhavaintoja talojen pihapiireissä. Karhuhavainnoista ja karkottamisesta kertoi ensin Yle.

oa, mutta tilanteeseen on syytä reagoida etunojassa.

Elinkeinosta kyse

Lupaa haki Ylöjärven metsästysseuralle Jukka-Pekka Alanen. Hän kertoo, että karhuja ei aktiivisesti etsitä, vaan odotetaan, jahka ne ilmaantuvat näkösälle.

”Se on passiivista odottamista. Karhun pitää olla se, joka tekee tässä aloitteen.”

Alasen mukaan Mutalassa ollaan huolissaan yleisen turvallisuuden lisäksi mahdollisista vahingoista karjalle.

Karkotukseen ryhtymisestä tulee ilmoittaa etukäteen poliisille ja riistakeskukselle. Karkotukseen osallistuvat henkilöt on etukäteen nimetty.

Koirat pidetään kiinni

Karhuja yritetään hätistää koirilla tai autolla.

Ensin niitä yritetään karkottaa ”paikoiltaan”. Alanen sanoo, että karhun seuraamista pitää miettiä tarkkaan. Yhdistys ei ole hakenut lupaa seurata karhua irti olevalla koiralla.

”Jos lähdemme seuraamiseen, se tapahtuisi kytketyllä koiralla. Useimmat koirat ovat erittäin kiinnostuneita esimerkiksi kauriista ja hirvistä.”

Tavoitteena on, että karhu kokisi olonsa asutuksen lähellä epämukavaksi ja vaihtaisi maisemaa. Karkotusta ei saa jatkaa kauemmaksi kuin on välttämätöntä. Alasen mukaan kukaan ei pysty sanomaan, mihin suuntaan karhu poistuu.

”Täytyy huolehtia, että kaikki menee kunnialla. Vaikka on jännitystä ilmassa, täytyy olla tarkka ja varovainen.”

Ei ole tappolupa

Marko Mikkolan mukaan Ylöjärven metsästysseuralle annettu lupa on ”puhtaasti häirintälupa”. Karhujen lopettaminen on vasta viimeinen keino, jos muut keinot eivät auta ja jos karhut aiheuttavat uhkaavia tilanteita.

”Karhut ovat vähän tokkurassa herättyään talviunilta ja voivat käyttäytyä sen takia normaalista poikkeavasti. Jos siihen päästään nyt nopeasti reagoimaan, tällainen rohkea käyttäytyminen voi loppua.”

Pirkanmaalla on tehty tänä keväänä muitakin karhuhavaintoja mutta ei sellaisia, jotka vaatisivat toimia. Kaikista karhuhavainnoista toivotaan ilmoitusta alueen suurpetoyhdyshenkilölle.

Ilmoita havainto

Havainnot kirjataan Tassu-järjestelmään. Riistakeskus ja poliisi käyttävät järjestelmää päättääkseen mahdollisesti tarvittavista toimenpiteistä.

Akuuteissa vaaratilanteissa, jos esimerkiksi karhu ei väistä ihmistä, voi soittaa välittömästi hätäkeskukseen.

Lähde: Ylöjärvellä liikkuu yksi tai useampi karhu talojen pihoilla – Pirkanmaa – Aamulehti

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti