Rauhoitetut lintulajit

Monien riistasorsien pesimäkannat ovat taantuneet viimeisen 15 vuoden aikana tai pidemmällä aikavälillä. Joidenkin vähälukuisten lajien kannat ovat taantuneet jopa siinä määrin, että ne luokiteltiin vuonna 2010 uhanalaisiksi (luokka vaarantunut).

Muuttavina lajeina vesilinnut ovat alttiita monille pesimäalueilla, muutonaikaisilla levähdysalueilla ja talvehtimisalueilla tapahtuville ympäristömuutoksille, joista tärkeimpinä pidetään elinympäristöjen tuhoutumista, ilmastonmuutosta ja muutoksia metsästyspaineessa.

Myös peto-saalissuhteissa sekä muissa lajien välisissä vuorovaikutussuhteissa tapahtuvat muutokset ovat voineet vaikuttaa pesimäkantoihin.

Alustavien tulosten perusteella vesilintukantojen viimeaikaisen taantuman taustalla on elinympäristön laadussa tapahtuneet muutokset. Tähän viittaa se, että reheviä vesiä suosivat lajit ovat taantuneet voimakkaammin kuin karujen vesien lajit tai lajit, jotka esiintyvät yleisesti molemmilla järvityypeillä.

Metsästys ei näyttäisi selittävän vesilintujen viimeaikaista taantumaa; taantuvien lajien joukossa on sekä metsästettäviä että rauhoitettuja lajeja.

Kansallisessa uhanalaisuusluokituksessa vaarantuneiksi luokiteltujen jouhisorsan ja heinätavin kantojen pitkäaikaistrendi on selvästi taantuva, eikä viimeisin arvio tuonut muutosta tilanteeseen. Heinätavi ja osa jouhisorsista muuttavat Afrikkaan asti talvehtimaan, joten Länsi-Euroopan talviaikaiset säät eivät niihin vaikuta.

Myös nokikanan kanta pysyi pohjalukemissa taantuen 7 prosenttia viime vuoden määristä. Koskeloiden sisävesien kannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia.

Koko seurantajakson aikana tavin poikastuotto pesivää paria kohti on pienentynyt voimakkaammin kuin muilla yleisimmillä sorsillamme.

Tosin muillakin lajeilla poikasmäärät ovat laskeneet voimakkaammin kuin parimäärät, mikä voi johtua pesätuhojen määrän kasvusta ja poikasten kuolleisuuden kasvusta esimerkiksi ravintotilanteen heikentymisen takia. Vesilinnustomme taantuminen on tapahtunut pääosin rehevien vesien pesimäkannoissa.

> Rauhoitetut lintulajit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s