Nuolukivi

Monet eläimet täydentävät ruokavaliotaan ravintoaineilla jotka sisältävät mineraaleilla. Kivennäisaineisiin kuuluvat kalsium, fosfori, natrium, kalsium. Hivenaineet kuten rauta, sinkki, jodi, mangaani, seleeni ovat tärkeitä mm. luiden ja lihasten kasvulle.

Hivenaineet ovat elintärkeitä monissa eläinten ja ihmisten aineenvaihdunnan toiminnoissa.

Kivennäisaineilla on keskinäistä vuorovaikutusta niin, että jonkin aineen puute tai liikasaanti vaikuttaa toisen aineen imeytymiseen, rautalisä heikentää kuparinottokykyä.

Tiettyjen kivennäis- ja hivenaineiden liikasaanti myös rasittaa elimistöä.

Nuolukivi sisältää riistalle tai kotieläimille tarkoitettu mineraaleja, suoloja, hivenaineita ja vitamiineja sisältävä ”kivi” eli tavallisesti kuutionmuotinen suolakappale.

Paras paikka nuolukivelle

Pienen alle 2 metrin taimikkon läheisyyteen nuolukiveä ei missään nimessä saa sijoittaa, sillä se lisää tuhoriskiä merkittävästi . Riskivaiheen jälkeen harvennusmetsiin (5-6 m), joissa hirvet eivät enää saa aiheutettua vahinkoa kasvavalle puustolle.

Riistaeläimille nuolukivi asetetaan sopivalle korkeudelle, tavallisesti pari metriä korkean tolpan päässä olevaan piikkiin. Nuolukivien ohella suolaa voidaan antaa riistaeläimillekin rakeina eli irtotavarana. Nuolukivestä liukenee suolaa myös kepin rungolle ja juurelle, joten monet metsän eläimet saavat siitä hyödyn.

Nuolukivissä on yleensä jo valmistusvaiheessa tehty läpimitaltaan viiden sentin reikä, jolla kivi pysyy tolpan nokan tikussa. Tolppa nuolukivelle käy n. 15 senttinen esimerkiksi haapa. Suolakiven tapiksi sopii harjateräspuikko tai ruuvataan 120 mm pitkä täkkipultti ym.

Nuolukivi ohjaa myös eläinten liikkumista. Sitä ei kannata laittaa nuoreen taimikkoon, eikä lähelle viljapeltoa.

Eläimet tarvitsevat suolaa hivenainetarpeensa tyydyttämiseen. Nuolukivet ovat yksi mahdollinen keino vähentää eläinten hakeutumista tienvarsille nuolemaan tiesuolaa, samoin voidaan pyrkiä ohjaamaan niitä pois pelloilta ja taimikoilta. Tyypillinen hirven reviirin halkaisija on yli 5 kilometriä.

Nuolukivet kuluvat käytössä. Uusi nuolukivi asetetaan samaan paikkaan, vanhaan ja säilyneeseen tolppaan, kun vanha on käytetty loppuun.

Ihanteellisia nuolukivien sijoituspaikkoja löytyy kosteikkojen tai muiden vesipaikkojen läheltä. Suolan saanti saa janottamaan. Hirvet voivat kaluta havupuiden kuorta, myös ruokintapaikkojen ja nuolukivien läheisyydessä.

Tällöin kyse lienee keinoruokinnan aiheuttamasta ravinteiden ja ruuan rakenteen epätasapainosta.

Nuolukiven laitto metsään vaatii luvan maanomistajalta. Ilman lupaa asetetun nuolukiven maanomistaja saa poistaa omilta mailtaan. Jos nuolukivi oli naapurin palstalla, silloin kannatta keskustella naapuri isännän kanssa. Jos siitä aiheutuu haittaa taimikolle.

Eläin saa kiven sisältämiä aineita nuolemalla sitä.
Riistaeläimistä nuolukiviä varustetaan useimmiten hirville, mutta myös kotieläimille ja poroille käytetään nuolukiviä.

Nuolukivien sisältö

Nuolukivi sisältää eläimien tarvitsemia kivennäisaineita. Kivennäisaineilla on keskinäistä vuorovaikutusta niin, että jonkin aineen puute tai liikasaanti vaikuttaa toisen aineen imeytymiseen.

Suola on kaikille eläimille tärkeä.

Paras nuolukivi hirvelle? Suolan tarpeeseen riittää perusnuolukivi. Keinoruokinta saattaa aiheuttaa ravinteiden ja ruuan rakenteen epätasapainosta. Yleensä hirvet saavavat tarvittavat ravinteet luonnosta. Suola on houkuttanut niitä teiden reunoille.

Nuolukivi soveltuu suolan lähteeksi riistaeläimille natriumin saannin turvaamiseksi. Tuotemerkkejä mm. KNZ, Milka, jne.

Nuolukivien
koostumukset*
KNZ
Riista
KNZ
Standard
KNZ
100
KNZ
Growth
KNZ
Fertility
Natrium % 38,8 39 39,3 35,4 39,1
Magnesium % 0,2 0,2 5 0,2
Sinkki mg/kg 800 810 4000
Kupari mg/kg 2500 220 2500
Jodi  mg/kg 50 100 100
Se (Natriumseleniitti) mg/kg 25 20 10 23
Org. Seleeni 2
A-vitamiini KY/kg 225 t
D3vitamiini KY/kg 51 t
E-vitamiini /kg 380 Ky 1000 Ky
Rauta mg/kg 700 500

Jodi vaikuttaa aineenvaihdunnan yleiseen tasoon kilpirauhashormonin kautta.
Se hidastaa aineenvaihduntaa (muun muassa tuotos laskee, hedelmällisyys heikkenee), aiheuttaa iho-oireita ja johtaa mahdollisesti kilpirauhasen koon kasvuun eli struumaan. Kasvilajin jodipitoisuus vaihtelee kasvupaikasta riippuen.

Seleenin puute aiheuttaa jodista riippuvaisten toimintojen häiriytymistä, koska seleeniä tarvitaan jodiaineenvaihdunnan säätelyyn. Kylmässä (talvella) jodin tarve moninkertaistuu. Suomen maaperässä on jodista puutetta, minkä vuoksi ihmisten suolavalmisteet on jodisoitu.

Eläinten jodin saannista tiedämme tällä hetkellä melko vähän. Puute liittyy joko vähäiseen seleenin saantiin tai maaperän alhaiseen jodipitoisuuteen.

Kuparinpuute heikentää hemoglobiinin tuotantoa sekä raudan imeytymistä ja voi aiheuttaa anemiaa. Kuparin puute aiheuttaa huonoa kasvua, heikkoa immuunipuolustusta ja heikkoa hedelmällisyyttä. Suomen maaperässä on jonkin verran kuparin puutetta, jota pyritään lannoitteilla korjaamaan.

Punasolujen valmistukseen tarvitaan rautaa, jonka imeytymistä ohutsuolessa kupari edesauttaa. Lisäksi kuparia tarvitaan jalkojen kehittymisessä, immuniteettisuojan ylläpitämisessä sekä karvan pigmentoitumisessa.

Seleenin puute aiheuttaa lihasrappeumaa eli lihasten heikkoutta. Seleenitasot laskevat jo parissa vuodessa liian mataliksi, ellei maaperään lisätä seleeniä.

Sinkin puute aiheuttaa immuunipuolustuksen heikkenemistä, heikkoa hedelmällisyyttä, huonoa kasvua ja iho-oireita.

Sinkkiä on löydetty kaikkialta kehon kudoksista. Toisin kuin muut mikromineraalit, sinkki varastoituu helpommin luustoon kuin maksaan. Sinkki kuluu tai se aktivoi yli kahtasataa entsyymiä, joista moni toimii valkuaisaineiden ja hiilihydraattien pilkkomisessa.

Sinkin liikasaannin aiheuttamat vaarat ovat vähäiset, mutta se voi aiheuttaa kuparinpuutteen.

Kuusen kuoren kaluaminen ja kuusentaimien syöminen on merkki siitä, että alueella on pulaa paremmasta ravinnosta. Ruokintapaikkojen ja nuolukivien läheisyydessä hirvet kaluavat usein myös puunkuorta. Tällöin kyse lienee keinoruokinnan aiheuttamasta ravinteiden ja ruuan rakenteen epätasapainosta.

Tuoteseloste.

Lisää aiheesta:

Ruokinta
Riistapelto

Ruokintapaikan perustaminen
Talviruokinta
Nuolukivi

Yksi vastaus artikkeliin: Nuolukivi

  1. Seppo sanoo:

    Nuolukiven kiinnitys puutapilla. Sahaa moottorisahalla kiinnityskanto pystysuunnassa ristiin halki . Laita sahauksen risteyskohtaan sopiva puutappi joka sopii kiven reikään. Ei sinne maastoon mitään terästä tarvitse viedä.

Jätä kommentti