Nuolukivi

Monet eläimet täydentävät ruokavaliotaan ravintoaineilla jotka sisältävät mineraaleilla. Kivennäisaineisiin kuuluvat kalsium, fosfori, natrium, kalsium. Hivenaineet kuten rauta, sinkki, jodi, mangaani, seleeni ovat tärkeitä mm. luiden ja lihasten kasvulle.

Hivenaineet ovat elintärkeitä monissa eläinten ja ihmisten aineenvaihdunnan toiminnoissa.

Kivennäisaineilla on keskinäistä vuorovaikutusta niin, että jonkin aineen puute tai liikasaanti vaikuttaa toisen aineen imeytymiseen, rautalisä heikentää kuparinottokykyä.

Tiettyjen kivennäis- ja hivenaineiden liikasaanti myös rasittaa elimistöä.

Nuolukivi sisältää riistalle tai kotieläimille tarkoitettu mineraaleja, suoloja, hivenaineita ja vitamiineja sisältävä ”kivi” eli tavallisesti kuutionmuotinen suolakappale.

Riistaeläimille nuolukivi asetetaan sopivalle korkeudelle, tavallisesti pari metriä korkean tolpan päässä olevaan piikkiin. Nuolukivien ohella suolaa voidaan antaa riistaeläimillekin rakeina eli irtotavarana.

Eläimet tarvitsevat suolaa hivenainetarpeensa tyydyttämiseen. Nuolukivet ovat yksi mahdollinen keino vähentää eläinten hakeutumista tienvarsille nuolemaan tiesuolaa, samoin voidaan pyrkiä ohjaamaan niitä pois pelloilta ja taimikoilta.

Nuolukiven laitto metsään vaatii luvan maanomistajalta.

Eläin saa kiven sisältämiä aineita nuolemalla sitä.
Riistaeläimistä nuolukiviä varustetaan useimmiten hirville, mutta myös kotieläimille ja poroille käytetään nuolukiviä.

Nuolukivien
koostumukset*
KNZ
Riista
KNZ
Standard
KNZ
100
KNZ
Growth
KNZ
Fertility
Natrium % 38,8 39 39,3 35,4 39,1
Magnesium % 0,2 0,2 5 0,2
Sinkki mg/kg 800 810 4000
Kupari mg/kg 2500 220 2500
Jodi  mg/kg 50 100 100
Se (Natriumseleniitti) mg/kg 25 20 10 23
Org. Seleeni 2
A-vitamiini KY/kg 225 t
D3vitamiini KY/kg 51 t
E-vitamiini /kg 380 Ky 1000 Ky
Rauta mg/kg 700 500

 

Jodi vaikuttaa aineenvaihdunnan yleiseen tasoon kilpirauhashormonin kautta.
Se hidastaa aineenvaihduntaa (muun muassa tuotos laskee, hedelmällisyys heikkenee), aiheuttaa iho-oireita ja johtaa mahdollisesti kilpirauhasen koon kasvuun eli struumaan. Kasvilajin jodipitoisuus vaihtelee kasvupaikasta riippuen.

Seleenin puute aiheuttaa jodista riippuvaisten toimintojen häiriytymistä, koska seleeniä tarvitaan jodiaineenvaihdunnan säätelyyn. Kylmässä (talvella) jodin tarve moninkertaistuu. Suomen maaperässä on jodista puutetta, minkä vuoksi ihmisten suolavalmisteet on jodisoitu.

Eläinten jodin saannista tiedämme tällä hetkellä melko vähän. Puute liittyy joko vähäiseen seleenin saantiin tai maaperän alhaiseen jodipitoisuuteen.

Kuparinpuute heikentää hemoglobiinin tuotantoa sekä raudan imeytymistä ja voi aiheuttaa anemiaa. Kuparin puute aiheuttaa huonoa kasvua, heikkoa immuunipuolustusta ja heikkoa hedelmällisyyttä. Suomen maaperässä on jonkin verran kuparin puutetta, jota pyritään lannoitteilla korjaamaan.

Punasolujen valmistukseen tarvitaan rautaa, jonka imeytymistä ohutsuolessa kupari edesauttaa. Lisäksi kuparia tarvitaan jalkojen kehittymisessä, immuniteettisuojan ylläpitämisessä sekä karvan pigmentoitumisessa.

Seleenin puute aiheuttaa lihasrappeumaa eli lihasten heikkoutta. Seleenitasot laskevat jo parissa vuodessa liian mataliksi, ellei maaperään lisätä seleeniä.

Sinkin puute aiheuttaa immuunipuolustuksen heikkenemistä, heikkoa hedelmällisyyttä, huonoa kasvua ja iho-oireita.

Sinkkiä on löydetty kaikkialta kehon kudoksista. Toisin kuin muut mikromineraalit, sinkki varastoituu helpommin luustoon kuin maksaan. Sinkki kuluu tai se aktivoi yli kahtasataa entsyymiä, joista moni toimii valkuaisaineiden ja hiilihydraattien pilkkomisessa.

Sinkin liikasaannin aiheuttamat vaarat ovat vähäiset, mutta se voi aiheuttaa kuparinpuutteen.

Tuoteseloste.

Lisää aiheesta:

Ruokinta
Riistapelto

Ruokintapaikan perustaminen
Talviruokinta
Nuolukivi

Yksi vastaus artikkeliin: Nuolukivi

  1. Seppo sanoo:

    Nuolukiven kiinnitys puutapilla. Sahaa moottorisahalla kiinnityskanto pystysuunnassa ristiin halki . Laita sahauksen risteyskohtaan sopiva puutappi joka sopii kiven reikään. Ei sinne maastoon mitään terästä tarvitse viedä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s