Varusteiden kuivattaminen

Kostean vaatteen lämmönjohtokyky on 25-kertainen ilmaan verrattuna.  Vaatteet kannattaa valita niin, että ne ovat keveitä ja kuivuvat nopeasti, eli mahdollisimman vähän sitä puuvillaa.

Kostea vaate ei lämmitä kehoa kunnolla. Tästä syystä varusteet pitää yrittää aina kuivattaa mahdollisimman hyvin.

Kuivatuksessa kosteuspitoisuus pyritään saamaan samaksi ympäristön kanssa. Kuivumisessa kosteutta haihdutetaan ja siinä auttavat lämpö ja liikkuva ilma.

Korkea lämpötila edesauttaa aina kuivumista, mutta tällöin on huomioitava mitä varusteita kuivatetaan. Varusteiden laittoa liian lähelle avotulta tai kaminaa on varottava.

Useat varusteet – varsinkin nahka ja nykyaikaiset keinomateriaalit – eivät kestä liiallista kuumuutta, mutta tarvittaessa nekin täytyy saada kuiviksi.

Avuksi kannattaa virittää erilaisia telineitä, joilla voi parantaa esimerkiksi kenkien ilmanvaihtoa sekä jouduttaa ja parantaa kuivumista.

Jalkineet ja sukat

Jalkineet ja sukat ovat ensiarvoisen tärkeitä saada kuiviksi, sillä kuivat jalkineet ja kuivat sukat pitävät parasta huolta jaloista.

Lämmin ilma, ja sen mukana kosteus, nousevat aina ylöspäin, mikä tulee muistaa myös jalkineita kuivatessa.

Jalkineiden suuaukkoa ei saa peittää ja parhaan tuloksen saa kun lämmittää jalkineen pohjaa. Jalkineen kuivausasennossa on huomattava että kärkiosa ei saa olla ylöspäin, sillä silloin se saattaa jäädä kosteaksi.

Märät kengät voi yrittää kuivattaa niin, että kerää mahdollisimman pyöreitä pikkukiviä ja keittää ne. Kaataa kuivahtaneet kivet sopivan lämpöisinä kenkään ja pyörittelette niitä kengän sisällä ja johan lähtee kuivumaan. Muutama satsi kiviä, vettä ei kannata vaihtaa.

Jos kuitenkin joudut laittamaan jalkaasi märät jalkineet, kannattaa muistaa ”muovipussit”. Laita kuivaan jalkaan kuiva sukka, jalka ehjään muovipussiin ja vasta sitten kenkään. Näin jalkasi säilyy ainakin jonkin aikaa kuivana ja lämpimänä.

Kosteutta voi siirtää sukkiin siten, että kastuneet sukat rinkan päälle kuivumaan ja kuivat jalkaan ja taas vaihto, kun tuulettumassa olleet sukat ovat kuivahtaneet.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s