Kiikaritähtäimen valinta metsästystilanteisiin

Kiikaritähtäintä valitessa on syytä muistaa, millaisissa metsästystilanteissa tähtäintä ja asetta käytetään. Valintaan vaikuttaa metsästystapa, -alue, riistalaji, ase ja sen kaliiperi.

Kiikaritähtäimen suurennusta mietittäessä on tiedettävä millä etäisyydellä riista useimmiten liikkuu metsästäjästä ampumistilanteissa.

Mikäli ammut lähinnä kaukana olevia lintuja, voi suurennuksena olla 12-24.

Jos riistaa ammutaan suhteellisen läheltä, riittää 1-4 kertaisesti suurentava kiikaritähtäin oikein hyvin. Lähietäisyydelle ammuttaessa myös avotähtäin ja punapistetähtäin ovat mahdollisia vaihtoehtoja.

Karhun ja hirvenmetsästykseen suositeltavia tähtäimiä ovat 1,5-6x, 1,7-10x sekä 2,5-10x. Myös 3-9x suurentava tähtäin on suosittu.

Eri riistalajeille käytetään erilaisia luoteja, eri osumapisteeseen. Linnuille on kokovaippainen tarkkuusluoti, hirvelle raskas ja hyvin koossa pysyvä luoti, tai kauriille suoralentoinen ja herkästi avautuva luoti.

Aseen rekyyli vaikuttaa tähtäimen valintaan. ”Halpa” kiikaritähtäin ei välttämättä kestää hirvikiväärin potkaisua, toisissa kohdistus katoaa ja toiset voivat kärsivät mekaanisia vaurioita. Halpiksissa on enemmän yksilöllisiä eroja.

Erityyppisten metsästyspatruunoiden kohdistuspiste poikkeavat toisistaan, niin paljon, että kiikarin kohdistusta pitää muuttaa kun patruunaa vaihdetaan.

Käytännössä pitää olla käytettävissä joko erittäin hyvä kiikari, jonka ”naksuja” voi luotettavasti muuttaa, tai sitten pitää ase kohdistaa radalla patruunaa vaihdettaessa.

Tähtäimen hankintaa vaikeuttaa nimenomaan testien ja mielipiteiden äärimmäinen ristiriitaisuus. Mistään ei oikein tunnu löytyvän objektiivista mielipidettä siitä, mikä tähtäin on laatusuhteeltaan hyvä.

Perustähtäimet riittävät erinomaisesti jos ei harrasta kyttäysjahtia ilta-/aamuhämärissä.

Hirvenmetsästäjä voi ampua turvallisesti hirven jopa 200 metrin etäisyydeltä. Tällaisten etäisyyksien kanssa tarvitaan jo suurentavaa tähtäintä. Hirvenmetsästykseen soveltuu parhaiten 1-4 suurennoksella varustetut kiikaritähtäimet.

Hyvä lintuluodikko on puolestaan varustettu 4-6 suurennoksen omaavalla kiikaritähtäimellä.

Peurajahdissa käytetään puolestaan paljon suurempia suurennuksia. Kiikaritähtäimessä on oltava myös hyvä näkökenttä.

 

Kiikaritähtäintä valitessa on syytä muistaa, että erilaisiin metsästystilanteisiin on kehitetty omat parhaiten sopivat tähtäinkuviomallit. Tähtäinkuviomallit ovat myös vaihdettavissa kaikissa parhaissa malleissa.

Myös suurennoskertoimen on oltava sellainen, joka soveltuu harrastamaasi jahtimuotoon. Millaisissa metsästystilanteissa tähtäintä ja asetta käytetään.

Hyvä valovoimainen optiikka

Hyvällä optiikalla puolestaan tarkoitetaan sitä, että tähtäinkuvion saa säädettyä metsästäjän näön mukaan ja, että myös riistaeläin näkyy terävänä ja oikean värisenä. Riittävän tasokasta terävyyttä tulee vaatia myös reuna-alueilta.

Täydellisesti hämärään sopeutuneen silmän pupillin koko vaihtelee eri ihmisillä, sekä yksilöllisesti että iän myötä. Samanikäisten yksilöllinen ero voi olla jopa 3 mm.

Pääsääntöisesti pupillin laajuus riippuu iästä siten, että lapsilla ja nuorilla se on n. 7 mm, alkaen tämän jälkeen pienentyä.

Aluksi pieneneminen on hitaampaa, mutta 30 ja 60 ikävuoden välillä se kiihtyy. Tämän jälkeen pupillin pieneneminen jälleen hidastuu, koon ollessa 80-vuotiaalla enää vain noin 2 mm.

Kun kirkas valo ärsyttää silmänpohjaa, niin tämä hajottaa silmän reunaosissa näköpigmenttiä, jota kutsutaan rodopsiiniksi ja tämä vaikeuttaa hämärässä näkemistä.

Tämän rodopsiini-näköpigmentin uudelleenmuodostuminen kestää useita kymmeniä minuutteja, jopa puoli tuntia ja tästä johtuu että kun ihminen siirtyy kirkkaasta valosta hämärään, niin se vie oman aikansa.

Kun olet säätämässä tähtäinkuviota aseen osumapisteen mukaan, ei osumakuvio saa ajautua näkökentän reunaan. Tämä häiritsisi ampumista.

Hyvä kiikaritähtäin on rungon materiaaliltaan joko terästä tai duralumiinia.

Valovoimainen kiikaritähtäin on erinomainen valinta ilta- ja aamuhämärissä, jolloin avotähtäimellä ei enää varmaa osumaa saada tehtyä.

Valoa keräävälle linssille on paljon käyttöä hämärässä. Hyvä valinta voisi olla 2.5-10 kertaa suurentava tähtäin, jonka etulinssin koko on 50 mm.

Tällainen kiikaritähtäin sopii hämärässä tapahtuvan jahdin lisäksi myös päivällä tapahtuvaan ajojahtiin. Mikäli lompakosta löytyy riittävästi rahaa, niin paras valinta on 2,5-15 x 56 mm tähtäin valaistulla ristikolla.

Hämäräominaisuudet ovat parhaimmillaan keskieurooppalaisissa kiikarimerkeissä. Kalliit kiikaritähtäinmallit ovat yleensä sellaisia, joiden laadun osalta ei ole jouduttu tekemään kompromisseja.

Valitettavasti valtaosa kilpailevien putkien eroista voidaan havaita vain testaamalla jahdin aikana. Muista kuitenkin liikkeessä kokeilla eri malleja, jolloin voit vertailla niiden optista laatua.

Ajometsästys

Ajometsästyksessä, koiralla tapahtuvassa hirvenmetsästyksessä ampuma tilanteet tulevat nopeasti ja ampumamatkat ovat yleensä lyhyitä, passipaikoilla ampuma sektorit voivat olla hyvin kapeita. Liikkuva kohde on nopeasti saatava tähtäimeen.

Punapistetähtäin on vaihtoehtoinen tähtäin lyhyillä ampumamatkoilla. Sillä tähtääminen on nopeampaa ja helpompaa kuin muilla tähtäimillä, koska katse kohdistetaan suoraan kohteeseen.

Zoom1-4

Hirven-, villisian- ja karhunmetsästyksessä on tarpeen kiikaritähtäin, jossa on suuri näkökenttä ja jolla voi ampua nopeita laukauksia lyhyiltä etäisyyksiltä.

Suurennos

Suositut suurennokset ovat 1-4x, 1,5-6x tai laajemmat suurennosalueet 1-6x, 1,7-10x, ja 2-12x.

Suurikaliiperiseen aseeseen ei ole mielekästä ostaa markkinoiden halvinta kiikaria. Sen kestävyys voi olla kyseenalaista.

Kyttäysjahti

Kyttäysjahdissa ampumaetäisyydet ovat yleensä pitemmät kuin ajojahdissa ja saaliin valitsemiseen voi käyttää aikaa. Kyttäys tapahtuu ilta- ja aamuhämärissä.

Kyttäysjahdissa valovoimainen kiikaritähtäin on erinomainen valinta ilta- ja aamuhämärissä, jolloin avotähtäimellä ei enää varmaa osumaa saada tehtyä.

Pupil 7mm

Valoa keräävälle linssille on paljon käyttöä hämärässä.

Hyvä valinta voisi olla 2.5-10 kertaa suurentava tähtäin, jonka etulinssin koko on 50 mm.

Kyttäysjahdissa yleensä riittää kohtuu hintainen valovoimainen kiikaritähtäin aamu-/iltahämärässä tapahtuvaan metsästykseen.

Vai onko kalliimman tähtäimen ”hämäränäkö” niin paljon parempi, että jahti mahdollisesti jatkuu tunnin tai pari minuuttia pitempään.

Kyttäysjahti onkin kiikaritähtäinten HiFi-osastoa, jossa voi polttaa rahaa suruttomasti saadakseen muutaman minuutin lisää kyttäysaikaa.

Linnustus ja pienpetojen pyynti

Linnustuksessa suurennos tuo kohteen ”lähemmäksi”, mutta samalla näkökenttä pienenee ja pienetkin heilahdukset tuntuvat suurilta.

Suosittuja suurennoksia ovat esimerkiksi 3-9x, 2,5-10x, 4-16x, 6-18x ja 6-24x. Suuremmilla suurennoksilla varustettujen kiikareiden fyysiset mitatkin ovat suurempia.

Aseen kohdistaminen

Aseen tarkka suuntaaminen perustuu tähtäinasetelmaan. Kivääri on suositeltavaa kohdistaa siinä lämpötilassa missä metsästää. Ilman lämpötila vaikuttaa aseen käyttäytymiseen ja luodin iskemäpisteeseen.

Tähtäämisen tarkoituksena on suunnata ase tähtäinlaitteen avulla mahdollisimman tarkasti maaliin ja pitää ase maaliin suunnattuna laukaisun ajan.

Tähtäyksen aikana yhdistyy hermoprosessien toiminta niin, että liipaisu tapahtuu juuri sillä hetkellä, kun silmä toteaa, että ase on suunnattuna oikein.

Silmä väsyy nopeasti eikä kestä pitkäaikaista yhtämittaista tarkkaa tähtäämistä. Silmän antama kuva on terävimmillään 2–5 sekunnin kuluttua tarkan tähtäyksen aloittamisesta, alkaen hämärtyä noin 10 sekunnin kuluttua.

Aseen oikea kohdistaminen ampumaetäisyydelle on tärkeää, kun tähtäin otetaan käyttöön. Hirvelle riittää 20 cm kasa, kun linnustajalla kasan on oltava vähintään 5 cm.

 

Lisää aiheesta:

Ampuma-aseet
Tukki
Haulikko
Kiväärit
Sako kiväärit
Tikka kiväärit

Ammuntatekniikka
Kaliiperien riistaluokitukset
Metsästyspatruunan valinta 
Kiväärinpiippu ja nousu
Kiikaritähtäimen valinta
Äänenvaimennin

Kuulon suojaus
Suojalasit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s