Kiikaritähtäimen valinta metsästystilanteisiin

Kiikaritähtäintä valitessa on syytä muistaa, millaisiin metsästystilanteisiin tähtäintä ja asetta käytetään. Valintaan vaikuttaa metsästystapa, -alue, riistalaji, ase ja sen kaliiperi.

Eri riistalajeille käytetään erilaisia luoteja, eri osumapisteeseen. Linnuille on kokovaippainen tarkkuusluoti, hirvelle raskas ja hyvin koossa pysyvä luoti, tai kauriille suoralentoinen ja herkästi avautuva luoti. Aseen rekyyli vaikuttaa tähtäimen valintaan. ”Halpa” kiikari ei välttämättä kestää hirvikiväärin potkaisua, toisissa kohdistus katoaa ja toiset voivat kärsivät mekaanisia vaurioita. Halpiksissa on enemmän yksilöllisiä eroja.

Erityyppisten metsästyspatruunoiden kohdistuspiste poikkeavat toisistaan, niin paljon, että kiikarin kohdistusta pitää muuttaa kun patruunaa vaihdetaan. Käytännössä pitää olla käytettävissä joko erittäin hyvä kiikari, jonka ”naksuja” voi luotettavasti muuttaa, tai sitten pitää ase kohdistaa radalla patruunaa vaihdettaessa.

Tähtäimen hankintaa vaikeuttaa nimenomaan testien ja mielipiteiden äärimmäinen ristiriitaisuus. Mistään ei oikein tunnu löytyvän objektiivista mielipidettä siitä, mikä tähtäin on laatusuhteeltaan hyvä. Perustähtäimet riittävät erinomaisesti jos ei harrasta kyttäysjahtia ilta-/aamuhämärissä.

Ajometsästys

Ajometsästyksessä, koiralla tapahtuvassa hirvenmetsästyksessä ampuma tilanteet tulevat nopeasti ja ampumamatkat ovat yleensä lyhyitä, passipaikoilla ampuma sektorit voivat olla hyvin kapeita. Liikkuva kohde on nopeasti saatava tähtäimeen.

Punapistetähtäin on vaihtoehtoinen tähtäin lyhyillä ampumamatkoilla. Sillä tähtääminen on nopeampaa ja helpompaa kuin muilla tähtäimillä, koska katse kohdistetaan suoraan kohteeseen.

Zoom1-4Hirven-, villisian- ja karhunmetsästyksessä on tarpeen kiikaritähtäin, jossa on suuri näkökenttä ja jolla voi ampua nopeita laukauksia lyhyiltä etäisyyksiltä.

SuurennosSuositut suurennokset ovat 1-4x, 1,5-6x tai laajemmat suurennosalueet 1-6x, 1,7-10x, ja 2-12x.

Suurikaliiperiseen aseeseen ei ole mielekästä ostaa markkinoiden halvinta kiikaria. Sen kestävyys voi olla kyseenalaista.

Kyttäysjahti

Kyttäysjahdissa ampumaetäisyydet ovat yleensä pitemmät kuin ajojahdissa ja saaliin valitsemiseen voi käyttää aikaa. Kyttäys tapahtuu ilta- ja aamuhämärissä.

Kyttäysjahdissa valovoimainen kiikaritähtäin on erinomainen valinta ilta- ja aamuhämärissä, jolloin avotähtäimellä ei enää varmaa osumaa saada tehtyä.

Pupil 7mmValoa keräävälle linssille on paljon käyttöä hämärässä.

Hyvä valinta voisi olla 2.5-10 kertaa suurentava tähtäin, jonka etulinssin koko on 50 mm.

Kyttäysjahdissa riittää kohtuu hintainen valovoimainen kiikaritähtäin aamu-/iltahämärässä tapahtuvaan metsästykseen. Vai onko kalliimman tähtäimen ”hämäränäkö” niin paljon parempi, että jahti mahdollisesti jatkuu tunnin tai pari minuuttia pitempään.

Mutta kyttäysjahti on kiikaritähtäinten HiFi-osastoa, jossa voi polttaa rahaa suruttomasti saadakseen muutaman minuutin lisää kyttäysaikaa.

Linnustus ja pienpetojen pyynti

Linnustuksessa suurennos tuo kohteen ”lähemmäksi”, mutta samalla näkökenttä pienenee ja pienetkin heilahdukset tuntuvat suurilta. Suosittuja suurennoksia ovat esimerkiksi 3-9x, 2,5-10x, 4-16x, 6-18x ja 6-24x. Suuremmilla suurennoksilla varustettujen kiikareiden fyysiset mitatkin ovat suurempia.

Aseen kohdistaminen

Aseen oikea kohdistaminen ampumaetäisyydelle on tärkeää, kun tähtäin otetaan käyttöön. Hirvelle riittää 20 cm kasa, kun linnustajalla kasan on oltava vähintään 5 cm.

Lisää aiheesta:

Ampuma-aseet
Tukki
Haulikko
Kiväärit
Sako kiväärit
Tikka kiväärit

Ammuntatekniikka
Kaliiperien riistaluokitukset
Metsästyspatruunan valinta
Kiikaritähtäimen valinta
Äänenvaimennin

Kuulon suojaus
Suojalasit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s