Talviruokinta paikan perustaminen

Riistan talviruokinnalla pystytään jossain määrin vaikuttamaan eläinten käyttäytymiseen ja liikkumiseen. Oikein sijoitetulla ruokintapaikalla voidaan myös vähentää maa- ja metsätaloudelle sekä liikenteelle aiheutuvia vahinkoja.

Talviruokintapaikan perustaminen vaatii aina maanomistajan luvan.

Talviruokinta on hyvin järjestettynä erinomaista riistanhoitoa. Se antaa mahdollisuuden valikoivaan metsästykseen ja sen avulla saa hyvän käsityksen alueen riistaeläinkannoista.

Talviruokinta vaatii kosolti suunnitelmallisuutta, talkoohenkeä ja viitseliäisyyttä. Riistan ruokinta perustuu metsästäjien vapaaehtoisuuteen.

 

 

Ruokintapaikka kannattaa ensisijaisesti perustaa alueelle, jonne eläimet luonnollisesti hakeutuvat talveksi. Ruokintapaikalta pitää olla ympäristöön hyvä näkyvyys, kuitenkin niin, että lähellä on suojaa. Näin ruokailevilla eläimillä on paremmat mahdollisuudet havaita esimerkiksi niitä saalistava petoeläin hyvissä ajoin.

Lintujen ruokintapaikat perustetaan pensaikkojen tai muun suojakasvillisuuden läheisyyteen, joihin linnut voivat tarvittaessa paeta. Riistanruokintapaikoista hyötyvät myös pikkulinnut. Riistalinnuille tarjotaan viljan lisäksi soraa jauhinkiviksi.

Ruokintaan käytettävä rehu ei saa sisältää hukkakauraa  –  Hukkakauralaki (185/2002) ja –asetus (326/2002) kieltävät yksiselitteisesti hukkakauran leviämisriskiä aiheuttavat toimenpiteet. Tahallisesta hukkakauran levittämisestä voi joutua myös vastuuseen.

Ruokintaan käytettävästä viljasta kannattaa lähettää näytteet Eviran siementarkastusyksikköön (PL 111, 32201 Loimaa), kuoreen merkintä ”Hukkakauranäyte”. Tunnistus on ilmainen.

Ruokintapaikan perustaminen

Ruokintapaikan perustaminen vaatii aina maanomistajan luvan. Metsästysvuokra-sopimuksella alueella saa suorittaa riistanhoidollisia toimenpiteitä. Tällöin hän ei saa aiheuttaa vahinkoa tai haittaa alueen omistajalle tai haltijalle. (Metsästyslaki 15 §)

Kun tiedetään peltojen olevan vuokralla, niin myös alueen haltijan kanssa olisi keskusteltava ennen ruokinta paikan sijoittamista. Maanviljelijöillä on usein parhaat tiedot oma alueen riistan liikehdinnästä.

Jos ruokita paikan lähistöllä on metsää uudistettu istuttamalla tai taimikko on herkässä vaiheessa, niin sellaisiin paikkoihin on vältettävä sijoittamaan ruokintapaikkoja. Koska hirvieläimet tottuvat viettämään luppoaikaa ruokapaikan läheisyydessä olevissa metsiköissä.

Riistan pöytä pitää kattaa monipuolisesti. Esimerkiksi kauriin ruokkiminen pelkästään viljalla horjuttaa sen ruoansulatusta. Se saattaa korjata nestetasapainoa iskemällä hampaansa havupuittenkin taimiin.

Ruokintapaikan perustamisesta on sovittava mieluiten jo touko-kesäkuussa, jottei asia tule yllätyksenä. Koska vanhankin ruokintapaikan käyttöön voi vaikuttaa viljelykierto ja metsän hakkuut.

Ruokintapaikan huoltaminen

Ruokinta paikalle on pystyttävä järjestämään huoltoliikenne  talvikautena, jos ruokinta paikan lähellä ei ole sopivia  varastointi tiloja koko talven varalle.

Maahan ruokittaessa paikkaa tulisi vaihtaa joka kerta hieman, sillä myös ruokintapaikan puhtaudella on vaikutusta eläinten hyvinvointiin.

Ruokintapaikka on siivottava heti ruokintakauden päätyttyä. Liikepaikkojen läheisyydessä ruokinta paikkojen on oltava hyvin hoidettuja ja katsottava toimintaa myös maallikoiden silmin. Sekä varauduttava ilkivallasta aiheutuvien jälkien korjaamiseen.

Jos ruokintapaikalla havaitaan hiiriä tai rottia, silloin muutetaan tarjontaa ja lisätään valvontaa.

Tiheään asutuilla alueilla kannattaa lähimaastoon asettaa kylttejä, joissa tiedotetaan ruokintapaikasta. Esimerkiksi  Riistan ruokintapaikka, koirat pidettävä kytkettyinä.

Ruokintapaikan liikennöinti

Ruokintapaikan talviaikaisesta liikenteestä on sovittava maanomistajan  ja kaikkien niiden asukkaiden kanssa jos liikennöinti tapahtuu piha-alueiden läheisyydestä esim. kesämökit.  Se kuuluu metsästäjien normaaliin  suhdetoimintaan huolehtia metsästysalueiden käytöstä tiedottamiseen.
Samalla seurataan  ja mahdollisesti saadaan tietoja asiattomasta liikenteestä.

Talviaikaisesta lumenaurauksesta ja tienkunnossa pidosta kannattaa sopia etukäteen.
Metsähakkuut tai tien kunto, esimerkiksi routiminen, saattavat tilapäisesti vaikuttaa ruokintapaikan liikennöintiin.

Riistakamera

Jos ruokinta paikan elämää seurataan riistakameralla, sen käytöstä pitää aina sopia etukäteen maanomistajan kanssa. Maanomistajilla on oikeus poistaa luvattomat ja merkitsemättömät kamerat omistamaltaan alueelta.

Metsästäjien normaaliin suhdetoimintaan kuuluu avoin tiedottaminen siitä mitä ovat tekemässä – mitä kuvataan – mihin aineistoa käytetään.
Kameroita asennettaessa toimintaan on huomioitava mitä taustalla mahdollisesti näkyy, esim. lato voi nauttia ns. julkisrauhan suojasta.

Joka oikeudettomasti teknisellä laitteella kuuntelee tai tallentaa tai laitteella katselee tai kuvaa voidaan tuomita salakuuntelusta tai -katselusta, myös valmistelu voi olla rangaistavaa. (Rikoslaki 24 luku 1 – 8 §)

Maanomistajalla on oikeus poistaa luvattomasti asetetut laitteet omistamiltaan alueiltaan tai vaatia laitteet asentaneet poistamaan laitteet.

Ruokinnan aloittaminen

Talven lähestyessä luonto lakastuu ja eläinten ruokavalio muuttuu kun ravinnonsaanti vaikeutuu.

Ruokinta voidaan aloittaa portaittain syksyn omenasadosta hyödynnetään ylijäämätavara riistanruokinnassa, samoin juurekset, peruna ja rehujuurikkaat kelpaavat hyvin nisäkkäille.

Alueesta riippuen riistaeläinten talviruokinta voidaan aloittaa syys-lokakuussa, ennen lumen tuloa. Näin eläimet löytävät ruokintapaikat helpommin ja niiden elimistöllä on aikaa sopeutua tarjolla olevaan ravintoon. Ruokintaa tulee jatkaa talven läpi lumien sulamiseen asti.

Ruokintakatoksen malli
Kauriin/ kyyhkyn ruokinta-automaatin malli

Lisää aiheesta:

Ruokinta
Riistapelto

Ruokintapaikan perustaminen
Talviruokinta
Nuolukivi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s