Haulikon supistukset

Kun käytetään teräshauleja. On yksi sääntö haulikon supistuksiin, älä käytä yhtään puolisuppeaa tiukempaa kuristusta. Kun aseessa on ”fleur-de-lys leima” voi turvallisesti käyttää tavallisia teräspatruunoita.

Fleur-de-lys

Supistukset vaikuttavat haulikon osumakuvioon. Sporting-ampujat saattavat aktiivisesti vaihtaa supistuksia jopa kilpailun edetessä. Metsästäjällä voi olla kaksipiippuisessa haulikossa erilaiset supistukset erilaisten metsästystilanteiden varalle, yleensä paikkolaukaukselle.

Haulikkoa huollettaessa supistajat irroitetaan ja vaihdetaan tarvittaessa. Huonosti huolletussa aseessa supistimet ovat saattaneet pahasti ruostua.Supistajat - Choke

Nykyään on kaikissa haulikon piipuissa suuosa taka- ja keskiosaa suppeampi ja useimmiten varustettu vaihdettavilla supistimilla. Supistusosan monenlaisia muotoja on kiinteinä, piipussa olevina suppeumina tai vaihto- eli irtosupistimilla varustettuna.

Irtosupistimet kiinnitetään tavallisesti kierteillä haulipiipun sisäpuolelle.

Yksipiippuisissa aseissa on käytössä myös käsin säädettävää supistinta esimerkiksi Mossberg-haulikko. Siinä voi metsästäjä kädellä kiertää supistuksen tiheikköä varten hajottavammaksi ja aukeaan maastoon suppeammaksi pitempää ampumaetäisyyttä varten.

Suusupistuksen ideana on, että haulipanoksen reunoilla oleville hauleille annetaan loiva suuntaus kohti haulikon piipun keskiakselinlinjaa. Näin hauliparvi saadaan lentämään pienempänä kuin aivan sylinterimäisestä, suorareunaisesta ja sileästä piipusta ammuttaessa.

Haulikuvion leviäminen

Supistuksella pyritään vaikuttamaan haulikuvion leviämiseen, ammuttuna kuvio pysyy paremmin kasassa, jolloin sillä voi tavoittaa etäämmällä olevan kohteen. Kaikki haulit eivät ole identtisiä. Tästä seuraa, että ne eivät käyttäydy samalla tavalla, eri nopeuksilla lentävien haulien erilaiset lentoradat aiheuttavat hauliparven leviämisen.

Yksi merkittävä hajontaan vaikuttava tekijä on erilaiset lataukset, jotka saattavat antaa aivan erilaisia osumakuvioita, vaikka ammuttaisiin samalla aseella samalta matkalta.

Ampumakokeet teräksellä osoittavat, että teräksen osumakuviot ovat huomattavasti tiukempia kuin lyijyllä erilaisten materiaaliominaisuuksien ja patruunoiden latatuksen vuoksi.

Sylinteri (cylinder choke) on supistuksista avarin täyssuppean (full choke) ollessa ”tiukin”, näiden välissä ovat parannettu sylinteri (improved cylinder), puolisuppea (modified) ja 3/4 suppea (improved modified).

 

Haulikon supistusasteet

Haulikon supistusasteet vaihtelevat eri valmistajilla. Supistuksen suuruus määritellään supistumana piipun sylinteriosan nimellishalkaisijasta.

Suppeuksina käytetään seuraavia arvoja: suppea (full choke) 0,9…1,0 mm, ¾ suppea 0,7…0,8 mm, 1/2 puolisuppea 0,4…0,6 mm, ¼ suppea 0,2…0,3 mm, sylinteri (cylinder choke) 0,0…0,1 mm ja skeet 0,1…0,2 mm nimellismittaa pienempi sisähalkaisija.

Supistus tehdään piipun suuhun 50-100 mm:n matkalle.

Esimerkiksi täyssuppea (full choke) piippu on tältä osalta 1 mm kapeampi kuin piipun halkaisija millimetreissä, joka 12 kaliperisessa aseessa on 18,2 mm.

Hajottavin supistus on sylinteri (cylinder choke).

Skeet-supistuksena on joillakin tehtailla käytössä noin 0,5 mm nimellismittaa suurempaa halkaisijaa. Toisin sanoen piipun suu on levenevän torvimainen kuten oli väkipyssyssä.

Sylinteriporaus Cylinder CL 0 skeet
Parannettu sylinteri Improved cylinder IC 1/4 ****
Puolisuppea Modified M 1/2 ***
3/4 suppea Improved modified IM 3/4 **
Täyssuppea Full Full 4/4 *

Kaksireikäisellä ammuttaessa alempi piippu pidetään yleensä puolisuppeana ja ylempi täyssuppeana.

Ajatuksena on ampua ensimmäinen laukaus alemmalla piipulla (jolloin rekyyli kohdistuu suoremmin olkapäähän heilauttaen asetta vähemmän) ja mikäli paikkoa tarvitaan, laukaista yläpiippu pakenevan ja etäämmäs ennättäneen kohteen perään.

Kovempia hauleja ei myöskään saa ampua puolisuppeaa kireämmästä piipunsuusta.

Ampumamatka

Skeet-aseessa on hajottava supistus, esimerkiksi sylinteri, laajan peiton aikaansaamiseksi suhteellisen lyhyelle ampumaetäisyydelle.

Peitteisessä maastossa, jossa pensaat ym. voivat rajoittaa ampuma-alaa, suuresta hajotuksesta voi myös olla hyötyä.

Vaikutus osumakuvioon

Haulikon supistus vaikuttaa osumakuvioon sekä leveys- että syvyyssuunnassa. Hauliparven ”venyminen” ampumissuunnassa on yksi tärkeimmistä haulikon osumakuvioon vaikuttavista tekijöistä.

Jos tätä ilmiötä ei olisi olemassa vaan kaikki haulit etenisivät ”tasossa” samalla nopeudella, olisi liikkuvaan maaliin erittäin vaikea  osua.

Piipun jättävä hauliparvi on pidempi tiukemmasta supistuksesta ammuttaessa kuin väljemmästä. Karkea sääntö on, että hauliparven pituus on noin 10% matkasta.

Parven leveys 30 metrin päässä on 80 – 150 cm.

Ampumatesti

Hauliparven pituus lisää osumismarginaalia, mutta se saattaa huonontaa osumakuviota kohteessa.

Esimerkiksi sivuttain lentävää lintua ammuttaessa lintuun voi osua vain hauliparven alku- tai loppupää jolloin teho ei ole paras mahdollinen.

 

Osumakuvioon vaikuttaa myös patruunan soveltuvuus aseeseen eli sen käynti. Paras yhdistelmä samankaltaisista latauksista on patruuna- ja asekohtainen. Sen löytämiseksi on ammuttava tauluun koelaukauksia hajonnan toteamiseksi.

Monet modernit aseet kestävät ampua kovia haulimateriaaleja myös tiukoilla supistuksilla, mutta haulikuvio saattaa heiketä, jolloin tiukemmalla supistuksella ei saavuteta toivottua hyötyä.

Yli 35 metrin matkoille ammuttaessa haulien teho laskee huomattavasti luotiaseiden ammusta nopeammin ja hauliparven tehokkaiden haulien määrä laskee nopeasti reunoilta alkaen.

Tarkat määritelmät vakio- ja korkeapainepatruunoille löytyvät englantilaisen British Association for Shooting and Conservationin (BASC) lin0kistä.

 

Lisää aiheesta:

Ampuma-aseet
Tukki
Haulikko
   Haulikon supistukset
   Haulikon patruunat

Kiväärit
Ammuntatekniikka
Kaliiperien riistaluokitukset
Kiikaritähtäimen valinta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s