Riista

Riistaeläimet ovat villieläimiä jotka elävät luonnonvaraisina ekosyteemissä.

Villieläimet ovat sopeutuneet luontoon ja sen elin ympäristöön, ne ovat tottuneet pakenemaan tarvittaessa. Henkensä kaupalla pakeneminen on luonnossa elävälle eläimelle elin ehto, eläimen koosta riippumatta.

Eläinten yksilöllinen pakoetäisyys vaihtelee. Kesyllä eläimellä sitä on vaikea havaita. Eläimet liikkuvat, kun uhkaksi koettu eläin siirtyy pakoalueen sisälle.

Pakenemiseen liitty luonnollista hyvää stressiä tai se voi liittyä myös puolustamiseen yhtä hyvin. Hyvin stressaavassa tilanteessa eläin vauhkoontuu – joutuu paniikkiin.

Afrikan savanneilla villieläimiä tarkkaillut Robert Sapolsky on pohtinut, mikseivät saalistajia päivittäin pakenevat seeprat saa vatsahaavaa stressin painamien ihmisten tavoin. Hetken tutinan jälkeen parasympaattinen hermosto käynnistää rentoutumisreaktion ja seepra jatkaa syömistä hyvällä ruokahalulla.

Ravintoketjuissa ja -verkoissa aineen ja energian Peto-tuottajasiirtymistä eliöstä toiseen kuvataan tuottajina (kasvillisuus) , tuottajia syövät kasvinsyöjät ja kasvinsyöjiä syövät pedot. Kasvinsyöjät ja pedot ovat kuluttajia.

Mitä lajirikkaampi ekosysteemi on, sitä paremmin se pystyy selviytymään muutoksista. Jos jokin laji runsastuisi alueella se vaikuttaa myös muihin alueen ekosysteemissä.

Todellisuudessa vain harvoin ympäristöolot ovat niin tasaiset, yleensä sää ja muut kannoista riippumattomat ympäristötekijät vaikuttavat merkittävästi populaatioihin. Peto- ja saaliskantojen käyttäytyminen vaikuttaa tuhoisasti molempiin alueella.

Monilajisessa ekosysteemissä usein tuhoutunutta lajia hyödyntäneillä eliöillä on yleensä myös muita mahdollisia ravintokohteita, joilla korvata puuttuva ravintokohde.

Saaliin määrän ohella myös saaliin rakenne vaikuttaa siihen, kuinka kestävää tai kestämätöntä peto-/saalispopulaatio on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s