Mikään maa ei ole turvassa vaarallisesti leviävältä ASF-sikarutolta, varoittaa maailman OIE-eläin­tauti­järjestö – Kiinassa on kuollut jopa 100 miljoonaa sikaa

Afrikkalainen sikarutto jatkaa leviämistään, eikä mikään maa ole turvassa sikoja tappavalta verenvuotokuumelta, varoitti maailman eläintautijärjestö OIE:n johtaja Monique Eloit keskiviikkona. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Sikarutto tarttuu helposti kosketuksen ja jätösten kautta ja voi säilyä kypsentämättömässä lihassa tartuntakykyisenä jopa vuoden.

Eloit varoitti, että esimerkiksi turisti voi tietämättään tuoda sikaruton toiseen maahan kinkkuvoileivän muodossa.

Suomessa Tulli valvoo liha- ja maitotuotteiden tuontia, joka on kielletty Euroopan unionin ulkopuolisista maista sikaruton leviämisen estämiseksi.

Erityisen voimakkaasti sikarutto on levinnyt Aasiassa

Maailman suurimmassa sianlihan tuottajamaassa Kiinassa arvioitiin syyskuussa sikakarjan olevan taudin takia 40 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin, mutta lihateollisuuden edustajat uskovat, että eläimiä on kuollut tai tapettu tätäkin enemmän.

Yhden arvion mukaan sikoja on kuollut Kiinassa jopa 100 miljoonaa, kertoo The Guardian. Kokonaistappioita on kuitenkin erittäin vaikeaa arvioida, koska Kiinassa ongelmaa on yritetty piilotella.

Lähde: Mikään maa ei ole turvassa vaarallisesti leviävältä sikarutolta, varoittaa maailman eläin­tauti­järjestö – Ulkomaat | HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.