Susi tappoi hiehon Haapavedellä

Haapavedellä löytyi metsästä suden tappama hieho Haapavedellä. Raadon löysi Riihikaarron hirviporukan johtaja Heikki Halla-aho Maaselän Isokankaalta keskiviikkona.

Hieho oli tapettu penkkatielle, aivan korpeen, ei laitumelle.

Kyseessä on karkulaisporukassa metsässä juoksennellut hieho, jolla oli pari muutakin hiehoa kaverina.

Maatalousyhtymä Närhen hiehot lähtivät kesällä karkumatkalle haasta Suotuperältä. Raija Närhi kertoo käyneensä niitä useasti metsässä katsomassakin, mutta kiinni saaminen oli vaikeaa.

On niitä kateltu, mutta sitten niitä ei enää löytynyt, kun ei tiedetty, millä suunnalla ne olivat, Närhi toteaa.

Kahden muun hiehon karkumatka päättyi onnellisesti torstaina illalla. Ne lönköttelivät tuttujen ihmisten perässä kotiin asti.

Hiehoja olivat hakemassa Närhen lisäksi lomittajana maatilalla ollut Sirkku Rytky sekä metsään naisille kaveriksi lähtenyt Kalevi Rytky.

Raadon löytänyt Halla-aho on varma siitä, että hiehon on tappanut juuri susi. Seikan hän päättelee tekotavan perusteella.

Se on ollut 99 prosentin varmuudella susi. Hiehon takapäästä ja kinnerjänteestä on roukittu.

Toiseen takajalkaan oli käyty siihen malliin kiinni, että kävely on loppunut siihen, ja hieho on sen takia kaatunut.

Susi tekee sen. Susi repii kinnerjänteen palasiksi, Halla-aho toteaa.

Tiedossa on suurella varmuudella sekin, mitkä sudet ovat asialla olleet. Suotukylällä jäi pari vuotta sitten auton alle emosusi, jolta jäi kaksi pentua. Ne ovat asustaneet tienoolla siitä saakka.

Karsikas on niiden reviirin keskellä

Ne kulkevat Kuusaalla, Ruuskankylällä, Koivulannevalla, Ojanperällä, Vatjusjärvellä ja siitä kääntyvät takaisin Maaselille ja Hankilannevalle, Halla-aho kertoo.

Sudet ovat kulkeneet myös pihoissa. Jälki- ja näköhavaintoja susikaksikosta on tehty monia. Halla-aho näki ne itsekin viime syksynä.

Ne nousivat yhdelle penkkatielle, siinä oli hirven haukkukin menossa. Ei ne välittäneet koirasta mitään, hän huomauttaa.

Metsästyksen kannalta tarkasteltuna Karsikkaan susista ei ole ollut Halla-ahon mukaan haittaa.

Susia on kuitenkin seurattu ja seurataan

Koirille niistä ei ole ollut haittaa.

Niillä on ollut metsässä muuta syötävää. Tänä kesänä ne tappoivat melko varmasti joutsenpoikueen, joka pesi kylän laidassa. Kaikki viisi poikasta häipyivät kerralla.

Veikkaan, että asialla olivat sudet. Kettu ei vie sillä lailla, joutsenet ovat niin äkäisiä, Halla-aho toteaa.

Metsästäjät ovat päätelleet, että toinen susista on naaras ja toinen uros. DNA-kokeita Riihikaarron hirviporukka ei ole kaksikosta teettänyt, mutta asiaa on päätelty jäljistä.

Raija Närhi ei susista oikein välitä. Susia ei hänen mielestään tarvitsisi olla, varsinkaan kun ne tuppautuvat pihoihin.

Lähde: Susi tappoi hiehon Haapavedellä – Lapin Kansa

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.