Lumikon jäljet

Lumikon jälkipainallus on tyypillinen, joskin hyvin pieni näätäeläimen jälki. Hyvissä oloissa jäljessä erottuu viisi varvasanturaa.

Etukäpälän jäljessä näkyy usein ranneantura, mutta takakäpälän jälkeen kantapää ei piirry. Sisin varvas ei aina näy selvässäkään jäljessä.

Lumikon jälkipainallukset ovat niin pienet, että yksittäiset polkuanturat eivät jätä jälkeä pehmeään lumeen.

Laji tunnistetaan jäljen koosta. Lumikon etujalan jälki on 2–3 cm pitkä.

Kärpän on jonkin verran isompi, 2,5–4,5 cm pitkä. Lumikon häntä on lyhyt eikä hiirien tavoin jätä laahausjälkeä lumeen. Lumikon ja kärpän lähes yksinomainen kulkutapa on loikka. Upottavassa lumessa ne liikkuvat parihypyin.

Elinympäristö

Lumikko viihtyy hyvin erilaisissa ympäristöissä, kunhan niistä löytyy sopivaa ravintoa ja suojaa.

Lumikon elinpiiri vaihtelee saaliiden määrän mukaan, yleensä se on noin 0,5-3 hehtaaria. Naaraan elinpiiri on pienempi kuin koiraan.

Lumikko pesii yleensä muiden eläinten maanalaisiin pesiin ja vuoraa pesänsä saaliseläinten karvoilla. Lumikon elinpiirissä on useita lepopaikkoja ja pesiä.

Lumijäljistä kannattaa tutkia sekä yksittäinen jälki ja jälkikuvio sekä jälkijonosta selviää eläimen kulkutapa. Lumikon ja kärpän lähes yksinomainen kulkutapa on loikka.

Orava liikkuu lähes yksinomaan hyppien.

Orava on yksi yleisimmistä metsiemme eläimistä joiden lumijälkiä löytyy helposti. Yksittäisten jälkien perusteella ei voi tehdä varmaa määritystä.

Jälkijono on helppo tunnistaa. Jälkiryhmässä isojen ulospäin suuntautuneiden takajalkojen jäljet osuvat pienempien etujalkojen jälkien etupuolelle. Loikan pituus on 40–80 cm. Oravan jälki alkaa puunjuurelta ja päättyy puunjuureen.

Aikuisen oravan takakäpälän jälkipainallus on noin 6 cm pitkä, kun etukäpälän painallus jää alle neljän senttimetrin. Takajalan jäljessä erottuu viisi varvasta, etujalan jäljessä vain neljä.

Lähde: Lumikon jäljet – Riistakolmiot.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.