Karhun hyökkäys ihmisen päälle hillajängällä on erittäin harvinaista – suurpetotutkija ei muista ainuttakaan tapausta uransa ajalta

Nuori karhu hyökkäsi marjastajan päälle Sodankylän Vuojärven varalaskupaikan läheisyydessä torstai-iltana. Karhu kävi marjastan kimppuun takaapäin.

Se löi marjastajaa vasempaan käteen ja poistui paikalta.

Yleensä karhu pyrkii väistämään ihmisen, jos se on tietoinen ihmisen läsnäolosta, Kojola sanoo. Karhu voi myös puolustautua, jos se tulee ihmisen yllättämäksi.

Nuori karhu voi olla pelottomampi lähestymään ihmistä, mutta nekin yksilöt yleensä metsästetään syksyllä pois kannasta.

Jäljelle jääneiden karhujen pitäisi luonnostaan suhtautua varovaisesti ja väistävästi ihmiseen.

Karhu on käynyt 20 vuoden aikana keskimäärin 1–2 kertaa vuodessa ihmisen päälle, Kojola muistelee. Useimmiten hyökkäys on tapahtunut metsästystilanteessa, kun karhu on haavoittunut.

Joissain tilanteissa metsästäjän koira on hätyyttänyt karhun esiin pesästään, kun metsästäjä on ollut pyydystämässä ihan muita eläimiä.

Pentujaan puolustavan emokarhun hyökkäyksen kohteeksi on 20 vuoden aikana päätynyt kuusi ihmistä.

Karhun aiheuttama ihmisen kuolema on Kojolan muistin mukaan tapahtunut edellisen kerran Etelä-Karjalan Ruokolahdella vuonna 1998. Silloin emokarhu puolusti 1-vuotiasta pentuaan.

Vihaisen karhun tunnistaa eläimen käytöksestä: se urahtelee ja heiluttelee päätään puolelta toiselle.

Karhu pitää korvat luimussa ja niskakarvat pystyssä. Se varoittaa ihmistä nousemalla takajaloilleen ja karjumalla.

Lähde: Karhun hyökkäys ihmisen päälle hillajängällä on erittäin harvinaista – suurpetotutkija ei muista ainuttakaan tapausta uransa ajalta – Lapin Kansa

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.