Räjähdysmäisesti kasvaneet naakkaparvet ovat liian suuria – kantaa yritetään laittaa aisoihin jahdilla

Tuhatpäisen naakkalauman laskeutuessa ohrapellon suojiin ei kulu montaa hetkeä, kun viljasato on syöty tyhjiin. Kuuluu lehahdus ja parvi jatkaa matkaansa.

Muutaman viimevuoden aikana naakkojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti ja lintulaumat ovat muuttuneet sata- tai jopa tuhatpäisiksi.

Naakan yleistyessä ovat lisääntyneet myös sen maataloudelle aiheuttamat vahingot ja haitat. Paitsi että linnut syövät sadon, lisäksi ne rikkovat rehupaaleja, sotkevat ympäristöä ja lisäävät tuotantotiloilla tautiriskejä.

Naakkojen pesät tukkivat ilmastointiputkia ja savupiippuja.

Naakkaparvet aiheuttavat tuhoja pitkin Satakuntaa ja Pohjanmaata.

Naakkajahdilla kantaa pienentämään

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on havainnut viljelijöiden huolen naakkatilanteen kehityssuunnasta.

Naakka on rauhoitettu 10.3.–31.7

Haittojen vähentämiseksi tarvitaan aktiivista otetta kannan pienentämiseksi.

Yksi tapa tarttua tilanteeseen on Satakunnan ja Pohjanmaan maakuntien tuottajaliittojen tulevana lauantaina järjestämä naakkajahti.

“Ei yksi päivä ongelmaa ratkaise, mutta asia nousee paremmin esille ja toivottavasti sen myötä tilanne saadaan käännettyä parempaan suuntaan”, Räikkä toteaa.

Jahtipäivän tavoite on lisätä yhteistyötä maatilojen ja metsästysseurojen välillä, tarjota tukea viljelijöille, jakaa tietoa ja esitellä toimintamalli naakkakannan pienentämiseksi.

Vielä kaksi vuotta sitten naakka kuului luonnonsuojelulain rauhoituksen piiriin. Elokuussa 2018 se siirrettiin pesimäajan ulkopuolella metsästettäväksi rauhoittamattomaksi lajiksi.

Sen jälkeen viljelijöille ei ole maksettu korvauksia naakkavahingoista.

“Jahdin tarkoitus ei ole tuhota lajia, vaan metsästystä tehdään puhtaasti kannansäätelyn vuoksi. Tällä hetkellä parvet ovat liian suuria ja ne aiheuttavat kohtuutonta riesaa niin maataloudelle kuin kaupunkialueella ylipäätään”, Räikkä korostaa.

Huoli salmonellan leviämisestä

Viljelijöiden keinot suojautua naakkalaumojen tuhoilta ovat hyvin rajalliset. Räikkä tietää, että parvien suosimilla alueilla naakkoja on vaikea estää tekemästä tuhoja.

“Mitään pitkäjänteisiä keinoja ei ole. Jotkut käyttävät erikoiskasvien suojelemiseksi aseen kaltaista ääntä, joka pelottaa lintuja.

Naakka on kuitenkin älykäs ja nopeasti oppivainen lintu, joten kovin pitkään pelkkä paukekaan ei pidä sitä poissa.”

Pellonlaidalle on turha mennä huitomaan

“Vaikka parven onnistuisi säikäyttämään pois, se palaa samalla hetkellä kun ihminen häviää”, Räikkä harmittelee.

“Naakka on selvästi aukeiden paikkojen lintu. Harmillisesti se tuntuu viihtyvän myös kanaloiden läheisyydessä, mikä on huono etenkin salmonellan leviämisen kannalta.”

Räikkä pitääkin juuri salmonellaa suurimpana naakkojen aiheuttamana ongelmana.

“Toistaiseksi korviini ei ole kantautunut sellaista tietoa, että tautia olisi täällä lähialueella levinnyt tiloille lintujen mukana, mutta jos sellainen vahinko tapahtuu, niin sitten puhutaan jo valtavasta ongelmasta.”

Tilalle tulleesta salmonellasta on erittäin haastavaa päästä eroon. Tauti saattaa pahimmassa tapauksessa tuhota koko elinkeinon.

“Taloudellinen menetys ei ole ainut murhe, vaan se aiheuttaa myös valtavan henkisen kolauksen, jos joutuu luopumaan koko karjastaan”, Räikkä tietää.

Metsästäjät lauantaina yhteiseen naakkajahtiin

MTK-Huittisten puheenjohtaja kannustaa kaikkia luvat omistavia mukaan lauantaiseen naakkajahtiin.

“Paikallisen metsästysseura Paukun kanssa on ollut puhetta, että vaikka he eivät tähän jahtipäivään aktiivisesti osallistu, niin jäseniä on kehotettu kiinnittämään huomiota naakan poistamiseksi.”

Räikkä muistuttaa, etteivät naakan tuhoista kärsi ainoastaan viljelijät, vaan lintujen sotkemia nurkkia siivotaan pitkin kaupunkia.

“Lopulta vahinkoja ovat korvaamassa kaikki kuntalaiset, kun yhteisiä rakennuksia kouluista kirkkoon joudutaan putsaamaan naakanlannasta. Katolle laskeutunut parvi saa aikaan melkoisen sotkun. Siksi tässä ei olla pelkästään viljelijöiden vaan kaikkien huittislaisten asialla.”

Lähde: Räjähdysmäisesti kasvanutta naakkakantaa yritetään laittaa aisoihin jahdilla – Alueviesti

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s