Näin voit tunnistaa koiran lämpöhalvausoireet – viilennystä ei liian nopeaan

Koirat kestävät kuumuutta huonosti, sillä niillä ei ole varsinaisia hikirauhasia. Hikoilun sijaan ne haihduttavat lämpöä kehostaan läähättämällä.

Lenkkeilyä ja muuta aktiivista toimintaa tulee välttää kuumimpaan aikaan päivästä. Lenkillä voi käydä aamulla ja illalla, kun ilma on viileämpää varaa koirallesi mukaan riittävästi nestettä juotavaksi.

Loikoilu liian kuumassa

Erittäin kuumalla ilmalla jo pelkkä loikoilu liian kuumassa paikassa saattaa laukaista koiran lämpöhalvauksen, mutta erityisen todennäköistä se on koiran liikkuessa tai treenatessa tavanomaista rankemmin.

Koiran voi myös suihkutella vedellä ennen ja jälkeen ulkoilun. Erityisesti mahanalusen ja tassujen huuhtelu vilvoittaa koiraa tehokkaasti.

Kuumalla säällä koiralle on oltava riittävästi vettä tarjolla sekä aina mahdollisuus asettua varjoisaan paikkaan. Koiraa ei saa koskaan jättää kuumaan autoon.

On otettava huomioon, että koira voi saada lämpöhalvauksen myös matkustamisen aikana, sillä auton takaosassa on yleensä kuumempaa.

Stressi altistaa koiraa lämpöhalvaukselle. Matkustaminen, kilpaileminen ja vieraat tilanteet vieraiden ihmisten kanssa ovat aina koiralle stressiä lisääviä asioita.

Lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tilanne

Muista aina huomioida auringon liikkeet, jos koira jätetään vieraassa paikassa yksin.

Koiran ruumiinlämmön noustessa yli 41 asteeseen, on se vaarassa saada lämpöhalvauksen. Pahimmassa tapauksessa koira saattaa menettää tajuntansa kokonaan ja mennä shokkiin, jolloin koiran tila on hengenvaarallinen.

Lämpöhalvaus on aina vakava tila ja voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Lyhytkuonoiset rodut, sydän- ja keuhkosairauksista kärsivät yksilöt, pennut sekä iäkkäät koirat ovat kaikkein altteimpia lämmön vaikutukselle.

Lämpöhalvauksen ensimmäisiä oireita ovat tietysti voimakas läähätys,  korkea syke ja levottomuus. Mikäli huomaat koiran läähättävän normaalia enemmän ja pidempään, toimi heti.

Mikäli lämpeneminen jatkuu on yleensä seurauksena horjahteleminen ja koiran vaappuva kävely.

Koira voi käytökseltään olla levoton, uupunut tai poissaoleva.

Lisäksi se saattaa kuolata voimakkaasti, oksennella ja ripuloida, ja sen limakalvot muuttuvat kirkkaanpunaisiksi.

Lämpöhalvaus voi johtaa nopeastikin shokkiin, jolloin koira voi menettää tajuntansa.

Ensiapu koiran lämpöhalvaukseen

Jos epäilet lämpöhalvausta, vie koira välittömästi viileämpään paikkaan ja aloita jäähdyttely viileällä vedellä.

Myös kasteltu pyyhe on sopiva viilennysmenetelmä, sillä viilennys ei saisi tapahtua liian nopeaan.

Älä käytä jääkylmää vettä, sillä se rasittaa elimistöä entisestään.

Kastele mieluiten koko koira tai vähintään sen vatsa, kaula ja tassut. Viilennykseen voi käyttää myös märkiä pyyhkeitä, kunhan ne vaihdetaan tarpeeksi usein.

Muista, että viilennys näet jatkuu viilennyttämisen jälkeenkin, koska kasteltu ja viilennetty turkki laskee koiran lämpötilaa edelleen akuutti toimenpiteiden jälkeenkin.

Jos mahdollista, seuraa koiran kehon lämpötilaa kuumemittarilla.

Viilennys tulee keskeyttää, kun sen ruumiinlämpö on laskenut 39 asteeseen. Tarjoa koiralle vettä juotavaksi pieninä määrinä kerrallaan.

Ensiavun jälkeen on suositeltavaa viedä koira eläinlääkärin tarkistettavaksi – varsinkin, jos koiran vointi on edelleen heikko, se on ollut tajuttomana tai se ei näytä toipuvan ensiavusta huolimatta.

Koiralta kannattaa tarkistaa aina lämpöhalvauksen yhteydessä hengitysteiden kunto. Tämän lisäksi on syytä seurata sydämen ja munuaisten toimintaa.

Koirasta kannattaa ottaa verikoe, jos vähänkään epäillään sisäelimien vaurioita. Koiraa voi olla myös hyvä nesteyttää eläinlääkärin hoidossa.

Huolehdi koiran viilentämisestä ja vedensaannista

Lämpöhalvaus on kavalampi ja nopeampi uhka koirille, kuin usein ymmärretään.

Lämpöhalvaus on vältettävissä, kunhan koiran viilentämisestä ja riittävästä vedensaannista muistetaan huolehtia. Koiralla tulee olla aina tarjolla puhdasta ja raikasta vettä sekä mahdollisuus vetäytyä varjoon.

Älä koskaan jätä koiraa yksin kuumaan autoon. Vaikka auto olisi varjossa ja ikkunat raollaan, sen lämpötila nousee erittäin helposti vaarallisen kuumaksi.

Jos koiran kanssa on matkustettava, huolehdi, että se pysyy automatkan ajan viileänä ja saa riittävästi juotavaa.

Kotona hellettä vastaan voi taistella esimerkiksi vetämällä verhot ikkunan eteen ja laittamalla tuulettimen lattialle puhaltamaan.

Koiran oloa voi helpottaa myös viileään veteen kastetuilla pyyhkeillä tai pyyhkeisiin käärityillä kylmäpakkauksilla. Kotona pyyhkeet voivat olla myös pakastimessa ja sieltä viilennyspyyhe on helposti saatavilla.

Suihkupullo on helppo tapa viilentää koiraa. Suihkupullolla voidaan suihkuttaa koiran vatsan alle ja tassuja.

Jotkut koirat rakastavat jääpalojen narskuttelua, mutta myös esimerkiksi lihaa voi pakastaa ja tarjota helteellä viilentävinä makupaloina.

Tämä on kätevä tapa saada koira syömään jotakin, vaikka helle olisi vienytkin ruokahalun.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s