Lintujen pesinnöille on annettava rauha – monilla linnuilla meneillään nyt haudonta ja poikasten ruokkiminen

Tällä hetkellä useimmilla lintulajeilla on meneillään haudonta tai poikasten ruokkiminen, ja esimerkiksi rastailla, töyhtöhyypillä ja monilla vesilinnuilla on jo poikasia maastossa.

Yksin maastossa kyhjöttävä poikanen on syytä jättää rauhaan. Vaikka emoa ei näkyisikään, se on todennäköisesti lähistöllä ja ruokkii poikastaan.

Lintujen pesinnän häirintä on useimmiten tahatonta

Jos vahingossa löytää linnunpesän tai ajaa emon pesältään, paikalta pitää heti poistua. Myös lintujen käyttäytyminen antaa usein vihjeen pesinnästä, vaikka yhtään pesää tai poikasta ei näkyisikään.

Emojen hätäily tai lentäminen ihmistä kohti varoitellen on merkki siitä, että linnut on jätettävä rauhaan.

Parhaat lintujen pesimäpaikat kannattaa kiertää kauempaa

Sellaisia ovat esimerkiksi puuttomat tai vähäpuustoiset luodot sekä rehevät kosteikot. Pesimäluodoille ei pidä nousta, ja veneillessä tai kalastaessa on muistettava pysyä riittävän etäällä.

Lyhytkin oleskelu pesimäpaikalla voi aiheuttaa pesinnälle merkittävää tuhoa, koska poikaset tai munat jäävät vaille emon suojaa.

Rauhoitettujen lintujen muna- ja poikaspesistä on säädetty korvausarvo, joka voi olla jopa tuhansia euroja yhdestä pesästä. Tuomittu vahingonkorvauksen määrä voi olla moninkertainen annettuun sakkoon verrattuna, kertoo Arkiomaa.

Osa viimeisistä muuttolinnuista on vielä saapumassa Suomeen. Lintujen pesintä jatkuu vähintään heinäkuun loppuun saakka, joillakin lajeilla jopa elo–syyskuulle.

Lähde: Lintujen pesinnöille on annettava rauha – monilla linnuilla meneillään nyt haudonta ja poikasten ruokkiminen – Puruvesi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s