Kyyn puremasta kuukausien kivut – ”etukäteen ei voi tietää, kuinka herkkä myrkylle on”

Suomalaisia on viime vuosikymmeninä muistuteltu sinnikkäästi siitä, että kyyn purema on hengenvaarallinen lapsille, vanhuksille ja lemmikeille, mutta muutkin voivat saada vakavia oireita.

Ongelma on se, että kun kyy puree, ei koskaan voi tietää, kuinka paljon myrkkyä on tullut, sanoo kotkalainen käärmeasiantuntija Urpo Koponen.

Koposen mukaan kyy ruokailee noin kerran viikossa. Käärmeen myrkkyrauhaset täyttyvät saalistustahdin mukaan noin viidessä vuorokaudessa.

Siihenkään ei pidä luottaa, että kyyn puremasta jää aina ne tutut kaksi pistojälkeä. Oman kokemukseni perusteella esimerkiksi jopa kolmannekselta kyistä puuttuu toinen myrkkyhammas. Kyyn purema voi olla myös vaikka pelkkä naarmu.

Koponen on vuosien varrella ollut lukuisia kertoja kyiden kanssa tekemisissä, eikä hän ole välttynyt puremilta. Lievimmillään purema on ollut naarmu kädessä ja sitten käsi on ollut jonkin aikaa turvoksissa. Pahempaakin on sattunut.

Pahemmalla Koponen viittaa tapaukseen, jossa jalkaan tuli kunnon purema.

Ensin olin sairaalassa neljä päivää tiputuksessa

Jalka oli kipeä vielä neljä kuukautta tapauksen jälkeen. Ensin koko jalka oli nilkasta nivusiin punainen, sitten sininen, sen jälkeen violetti ja lopuksi vielä ruskeansävyinen, eli koko koipi oli kuin yhtä suurta mustelmaa.

Koponen muistuttaakin ihmisiä siitä, että kyyn pureman jälkeen pitää aina käydä lääkärissä.

Myös Metsälehden toimitussihteeri Eero Sala on saanut kokea kyynpureman synkemmän puolen. Sala pysähtyi pari viikkoa sitten voikukkapellon laitaan ottamaan valokuvaa sandaalit jalassa, kun kyy iski.

Oikeassa jalassa tuntui kova pisto

Luulin sitä aluksi ampiaisen pistoksi, kun en nähnyt kyytä, mutta vähän myöhemmin jalasta löytyivät klassiset pistojäljet.

Hoito-ohjeissa kehotetaan olemaan paikallaan, mutta koska piston aiheuttajasta ei ollut tietoa, jatkoi Sala matkaa autolla ja kipu alkoi yltyä. Kotona sitten ymmärsin, mistä on kyse ja otin kyypakkauksen. Mietin vielä tovin, mutta päätin lähteä terveyskeskukseen, kun kipu koveni ja koveni.

Terveyskeskuksessa Salalle annettiin kortisonipiikki ja hänet pantiin tiputukseen. Jalka turposi edelleen ja edessä olikin matka paikalliseen keskussairaalaan.

Tämä on vähän kuin ampiaisenpisto – jollekulle se voi olla hengenvaarallinen ja toisille ei tule mitään. Kyyn tapauksessa ongelma on se, että etukäteen ei voi tietää, kuinka herkkä kyyn myrkylle on, tai kuinka paljon myrkkyä on pureman yhteydessä saanut.

Jos purema on tullut kasvoihin tai kaulan seudulle, kannattaa toimia nopeasti. Vakavammat oireet tulevat yleensä esiin puolen vuorokauden sisällä, ylilääkäri korostaa.

Kyyn puremasta kuukausien kivut – ”etukäteen ei voi tietää, kuinka herkkä myrkylle on” | Yle Uutiset | yle.fi.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s