Ihmeiden aika oli 120 miljoona vuotta sitten – Brasiliasta löydettiin nelijalkaisen käärmeen fossiili

Brasiliasta Cearán osavaltiosta on löydetty nelijalkaisen käärmeen fossiili, New Scientist kertoo. Nimen Tetrapodophis amplectus saanut laji on anatomialtaan niin erikoinen, että sen sukulaisuus eri eläinryhmiin on herättänyt tutkijoissa vaihtelevia arveluja.

New Scientist Default Image

Sillä on yksi rivi vatsapuolen suomuja, nykykäärmeitä muistuttava selkäranka, häntää pidempi vartalo, satoja selkänikamia, taaksepäin suuntautuneet hampaat ja mahassa jäänteitä muista selkärankaisista eläimistä, joten se on ollut lihansyöjä.

Nämä ominaisuudet tekevät siitä käärmeen, tutkimusta johtanut paleontologi David Martill Portsmouthin ylipistosta Britanniasta perustelee.

Otuksella on kuitenkin myös neljä jalkaa. Tämä on ennennäkemätöntä käärmeellä: aiemmin on löydetty vain joitakin käärmefossiileja, joilla on takajalat.

Tämän käärmeen jalat ovat kuitenkin hyvin pienet, eikä se ole pystynyt kävelemään niillä, Martill arvioi. Tutkijat eivät vielä tiedä, onko käärmeellä ollut pikkuisille jaloilleen mitään käyttöä, vai ovatko ne vain sen polveutumishistoriaa osoittava jäänne.

T. ampleticuksen fossiili on säilynyt erittäin hyvin.

Tämä on lisätodiste sen puolesta, että käärmeet polveutuisivat maalla eläneistä liskoista. Jotkut tutkijat aiemmin esittäneet todisteita siitä, että ne polveutuisivat vedessä eläneistä liskoista.

Tetrapodophiksella ei ole mitään sopeumia vesielämään, kuten pitkää, airomaista häntää tai räpylöitä. Sen sijaan sillä on tiettyjä klassisia maalla elävän eläimen ominaisuuksia, kuten lyhyt häntä, pitkä vartalo ja matalat selkärangan piikit, tutkimukseen osallistunut Nick Longrich Bathin yliopistosta Britanniasta sanoo.

Kanadalaisen Albertan yliopiston tutkija Michael Caldwell puolestaan ei pidä koko otusta lainkaan käärmeenä. Hänen mukaansa sen selkärangan rakenne on liian erilainen kuin käärmeillä, vaikka myöntää että sen hampaat muistuttavat käärmeen hampaita.

Yalen yliopiston Peabodyn luonnonhistoriallisessa museossa työskentelevä Jacques Gauthier taas on taipuvainen pitämään löytöä käärmeenä sen pitkän vartalon, surkastuneiden raajojen ja lantionluiden perusteella. Käärmeeseen päätyy myös Pariisin luonnonhistoriallisessa museossa työskentelevä Jean-Claude Rage – erityisesti fossiilissa säilyneiden suurten, pitkulaisten suomujen perusteella.

Fossiilille aiotaan tehdä lähiaikoina lisätutkimuksia muun muassa röntgensädetomografialla. Ne voivat tuoda vielä uusia ajatuksia eläimen alkuperästä.

Fossiili on esitelty Science-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Ihmeiden aika oli 120 miljoona vuotta sitten – Brasiliasta löydettiin nelijalkaisen käärmeen fossiili – T&T.

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s