Bongaa kuukkeli tai koskikara

Oulangan kansal­lis­puis­tossa voit hyvällä onnella löytää vaikka kaikki 100 lajia! Kevättalvella lintu­har­rastus on helppo aloittaa tutustumalla maassamme talvehtiviin siivekkäisiin ennen muut­to­lin­tujen saapumista.

Ensimmäiset muuttolinnut saapuvat Koillismaalle jo maaliskuun alkupuolella ja näihin aikaisimpiin muuttajiin kuuluvat taviokuurna, merikotka sekä vesilinnuista kansal­lis­lin­tumme joutsen sekä telkkä ja isokoskelo.

Oulangan Myllykoskella on hyvä mahdollisuus bongata sulana pysyvässä vedessä talvehtivia koskikaroja.

Paikallisten yksilöiden lisäksi koskikaroja saapuu maahamme talvehtimaan Pohjois-Norjan ja Ruotsin tuntureilta ja nämä karat viipyvät koskissamme maalis-huhtikuulle saakka.

Pienen karhun­kier­roksen varrella sijaitsevalle Myllykoskelle pääsee talvellakin kohtuullisen helposti tallattua polkua pitkin.

Koskella kulkiessa kannattaa huomioida jäätilanne, sillä sulana pysyvän virran päälle syntyy petollisia jäälippoja. Jäälle ei tulisi missään tapauksessa mennä vaan pysytellä riittävällä etäisyydellä rannasta!

Riisitunturin rinteiltä voi löytää karva­jal­kaisen riekon polun tai bongata hyvällä tuurilla kansal­lis­puiston tunnuslajin, hiiripöllön.

Riisi­tun­tu­rille pääsee jalkaisin Riisin rääpäsy -reittiä pitkin, joka kiertää 4,3 kilometrin matkan ylös huipulle ja palaa autiotuvan ja tulipaikan kautta takaisin Syrjälahden park­ki­pai­kalle.

Koillismaan maakun­ta­linnun, uteliaan kuukkelin tapaa monesti retkitulilla. Kuukkelin löytää helposti myös Karhun­kier­roksen reitin varrelta Konttaiselta.

Kevättalvi on hyvää aikaa myös pöllöretkille

Pöllöretki kannattaa ajoittaa iltaan, jolloin voi kuulla esimerkiksi varpuspöllön vihellystä tai huuhkajan huhuilua.

Parhaiten pöllöjä kuulee lauhalla, tyynellä ja poutaisella säällä helmikuun lopulta huhtikuulle. Oulangalla Kiuta­kön­käältä Juumaan vievän erämaareitin (26 km) varrella voi yöpyä Ansakämpällä tai Jussin­käm­pällä ja kuulostella öisiä ukuleita. Autiotuvilta löytyy polttopuuta ja kamiina kylmiä öitä vastaan.

Lähde: Bongaa kuukkeli tai koskikara | Koillissanomat – Kuusamo, Posio, Taivalkoski

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s