Ampujanlasit, haulikkoammunta ja näkeminen

Jos et ole hetkeen käynyt tarkastuttamassa näköäsi, onnistunut riistalaukaus tai osuma haulikkoradalla kiekkoon on todella monen tekijän summa.

Metsästyksen aikana olosuhteet vaihtelevat. Näkemiseen kuuluu valtava määrä yksityiskohtia kuten mahdollisimman tarkka tähtääminen ja kohteen tunnistaminen muuttuvissa valaistusolosuhteissa.

Ampujalasien hienous perustuu mittaustuloksien ja erityispiirteiden yhdistämiseen optikon tai silmälääkärin näöntarkastuksen avulla.

Kun näitä tietoja käytetään uuden tekniikan linssien valmistukseen, saadaan mahdollisimman hyvä hämäränäkö, värinäkö ja paremmat kontrastit silmälasien käyttäjille.

Johtava silmä

Testaa kumpi silmä hallitsee. Aloitettaessa haulikkoammuntaa on ensiksi selvitettävä kumpi silmä hallitsee näkemistä.

Haulikolla ammutaan normaalisti molemmat silmät auki. Tämän edellytyksenä on, että aseenpuoleinen silmä on hallitseva eli dominoiva silmä.

Dominoivan silmän saat helposti selville.

Ojenna yhdessä olevat kätesi suoraan eteenpäin niin, että etusormesi muodostavat eräänlaisen tähtäimen. Valitse muutaman metrin päästä sopiva piste ja tähtää siihen molemmat silmät auki.

Sulje sitten vasen silmäsi. Jos tähtäin pysyy paikallaan, oikea silmäsi dominoi eli johtaa näkemistä. Jos tähtäin siirtyy, vasen silmäsi dominoi.

Jos olet oikeakätinen ja oikea silmäsi on dominoiva, voit ampua haulikolla molemmat silmät auki.

Jos taas olet oikeakätinen, mutta vasen silmäsi dominoi, ammuntaan tulee lisähaasteita. Nostaessasi haulikon oikealle poskelle vasen silmäsi muodostaa tähtäinkuvan viistosti aseen piipunsuun yli kohti maalia.

Tällöin laukaus menee vasemmalta ohi.

Vasenkätisillä tämä tapahtuu päinvastoin. Helpoin tapa välttää tämä ongelma on sulkea silmä, joka ei ole tähtäyskiskon kohdalla.

dominoiva silmä

Oikea tähtäinkuva

Haulikon on ammuttaessa oltava suorassa.

Pää ei saa olla kallellaan ja posken on oltava haulikon perää vasten. Pää, haulikko ja kädet muodostavat yhden kokonaisuuden, jota liikutetaan lantiosta ja jaloista.

Tähtäinkuva on kuva, jonka silmä näkee haulikon noston jälkeen. Silmä katsoo tähtäyskiskoa hieman sen yläpuolelta ja maali näkyy piippujen yläpuolella.

Kun silmälinja kulkee haulikon lukkorungon päältä noin 2-6 mm piipun etujyvälle, hauliparvi lähtee hieman ylös ja sen keskus on heti etujyvän yläpuolella.

Näin ammuttaessa piippua voidaan kuljettaa juuri maalin alapuolella. Jos kiskoa näkyy liikaa, laukaus menee maalin yli.

Jos ammutaan niin sanotulla tasakiskolla tai piipun pää on tähtäyslinjan alapuolella, laukaus menee maalin ali. Liikkuvaa maalia ammuttaessa on katse pidettävä aina tarkentuneena maaliin, ei piippujen jyvään!

Ampujanlasit

Ampujanlasien tärkein tehtävä on toimia suojalaseina suojaamalla ampujaa kiekon palasien iskemiltä ja haulikon ruutikaasuilta.

Ampujan näköön vaikuttaa niin moni muukin asia kuin lasit.

Seuraavaksi tärkein tehtävä on parantaa suoritusta mukauttamalla näkökykyä erilaisissa maasto -, tausta- ja valaistusolosuhteissa.

Virheetön optinen laatu on perusedellytys hyvään näkemiseen kaikilla katsesuunnilla. Ampujanlaseihin pystytään yleensä vaihtamaan erilaisia linssejä olosuhteiden ja ampujan omien mieltymysten mukaan.

Ammuntaan perehtynyt optikko osaa opastaa lasien hankinnassa ja tarvittaessa valmistaa yksilölliset ampujanlasit ampujan omilla voimakkuuksilla.

Linssien värisävyt

Ampujanlasien linssien värisävyt valitaan sään ja taustan mukaan. Valinnassa korostuu myös ampujan yksilölliset toiveet.

Seuraavassa esitellään linssivärejä ja niiden vaikutusta kontrastiin.

Kirkas, ei vaikuta kontrastiin tai värien näkemiseen. Suojalasi.

Keltainen, parantaa oranssien kiekkojen näkyvyyttä sekä yleisesti kontrastia pilvisissä tai hämärissä valaistusolosuhteissa.

Oranssi, hyvä yleisväri kiekkojen ammuntaan. Suodattaa pois epätarkkuutta aiheuttavaa lyhytaaltoista sinisen valon aallonpituutta.

Ruskea, hyvä yleisväri metsästykseen. Soveltuu myös autoiluun.

Harmaa, luonnollinen näkeminen. Ei muuta värijakaumaa. Sopii vastavaloon sekä yleisvärinä autoiluun.

Lila, auttaa erottamaan oranssin kiekon vihreästä metsästä ja sinisestä taivaasta.

Purppura, toimii parhaiten vihreälle taustalle ja auttaa erityisesti ampujia, joilla on ongelmia puna-vihernäkemisessä.

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s