Poikkeuslupa saatiin, ja naakoille tuli häätö päiväkodista ja palvelukodista Joutsenossa: ”Halusimme turvata lasten turvallisuuden”

Linnut on yllätetty pesänrakennuspuuhista niin Joutsenon päiväkodin kuin Penttiläntien palvelukodin luota. Pesien purkamiseen haettiin poikkeuslupaa Suomen riistakeskukselta.

Lupaa haettiin, koska halusimme turvata päiväkodin lasten turvallisuuden, koska naakkaemo puolustaa omaa reviiriään ja pesäänsä.

Kippo pitää harmillisena sitä, että naakka rakensi pesänsä juuri päiväkodin räystään alle ulko-oven yläpuolelle. Ovesta kuljetaan useita kertoja päivässä.

Pesien poistamisen ajankohdasta ei ollut vielä tietoa.

Hygieniasyyt painoivat

Naakanpesät tulivat Lappeenrannan ympäristöterveydenhuollon pöydälle sen jälkeen, Suomen Riistakeskus pyysi ympäristöterveydenhuollolta päiväkodin pesän poikkeuslupahakemukseen lausunnon. Lupaa haki Saimaan tukipalvelut.

Hakemuksessa tuotiin esiin, että rakentaminen oli vasta alussa, mutta paikka oli sellainen, että siellä liikkuu lapsia eikä se ollut soveltuva vuokra-asunnon paikka naakoille, terveystarkastaja Maritta Arokivi Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta kertoo.

Arokiven mukaan hakemuksessa ei ole huomautettavaa. Myös pesärakennelman poistamiselle oli asialliset perusteet.

Lintujen liikkumisesta ja ulostamisesta voi tulla hygieniahaittaa pihalle tai rappusille eli siellä, missä yleensä liikutaan, Arokivi täsmentää.

Poikkeusluvan hakija vastaa pesän poistosta

Suomen riistakeskus Kaakkois-Suomen riistasuunnittelija Jouni Tolvanen kertoo, että poikkeuslupahakemukset lintujen pesien hävittämiseen ovat riistahallinnon puolella hyvin harvinaisia.

Tänä vuonna on ollut jostain syystä enemmän tapauksia, mutta niitä ei tule edes läheskään joka vuosi, Tolvanen kertoo.

Purkamista perustellaan hakemuksissa lähes aina hygieniahaitalla eli ulosteiden kulkeutumisella kulkureitille.

Tolvasen mukaan on suhteellisen harvinaista, että pesä rakentuisi paikkaan, jossa ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin pesän purkaminen.

Pesät ovat silloin ihmisen kannalta hankalassa paikassa, Tolvanen kuvailee.

Pesän purkaminen jää hakijan vastuulle. Purkamistapaan riistakeskus ei ota kantaa, vaan toimii ainoastaan lupaviranomaisena.

Linnut pesivät siellä, mistä helpoiten saavat ruokaa

Tänä vuonna ympäristöterveydenhuolto on antanut 3–4 luonnonlintuihin liittyvää lausuntoa. Arokivi kertoo, että hakemukset koskettavat yleensä jollain alueella liian suureksi kasvanutta lintukantaa. Yleisimpiä ovat lokit, naakat ja varikset.

Meille tulevat lausuntopyynnöt ovat koskeneet luonnonlintujen aiheuttamaa riskiä ja haittaa yleiseen hygieniaan, elintarviketurvallisuuteen ja myös kotieläimille.

Poikkeuslupahakemusten kohteita ovat olleet jätteiden käsittelyalueet, elintarvikemyymälän lastauslaiturit ja puunjalostusteollisuuden varastot.

Linnut pyörivät ja pesivät siellä, mistä helpoiten ruoan saavat. Lisäksi esimerkiksi jätekeskuksen alueella lintukanta pidetään aisoissa, mutta on tilanteita, joissa haetaan poikkeuslupaa pesintäkauden ajalle, Arokivi kertoo.

Lähde: Poikkeuslupa saatiin, ja naakoille tuli häätö päiväkodista ja palvelukodista Joutsenossa: ”Halusimme turvata lasten turvallisuuden” – Etelä-Saimaa

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s