Inarilainen: Jänkkävaaran karhunpesä on nähtävyys

Jänkkävaaran karhunpesä on Ivalon alueen uusi matkailunähtävyys. Kohde liittyy Tarinat talteen-hankkeeseen, jossa yhtenä päämääränä on luoda kulttuurimatkailukohteita.

Yksi kohteen rahoittajista on Hotelli Ivalo, mikä onkin luontevaa, sillä karhunpesä on hyvä päiväretkikohde ulkomaalaisille matkailijoille.

Karhunpesän löysi Topias Mattila kevättalvella 1946, jolloin hän kaatoi Jänkkävaarassa pesänrakennuspuita. Hän ei tiennyt, että alueella on karhun kalliopesä.

Kun Topias sahasi puita justeerilla, häiriintyi pesässä makaava karhu sahausäänistä ja säntäsi sieltä ulos ja nousi lähellä olevaan mäntyyn.

Topias selvitti minulle aikoinaan tämän tapauksen.

Topiaksella oli puunkaatoreissulla mukana koira. Kun karhu ampaisi männyn latvaan, niin koira jäi puun juurelle haukkumaan ja Topias juoksi kotiinsa hakemaan vinsesteriä.

Kun Topias tuli pyssyn kanssa takaisin, niin koira juoksi vastaan. Karhu oli päässyt jo puusta alas ja mennyt menojaan, kertoo Lauri Pekkala.

Karhunpesän sijainti jäi unholaan vuosikymmeniksi, kunnes Lauri Pekkala löysi sen uudelleen puolukkareissulla 2000-luvun alussa.

Jänkkävaarassa ei asu enää karhuja, mutta tämä on yhä karhujen kulkureitti. Ikiajat ovat karhut kulkeneet Jänkkävaaran kautta ja siksihän pururadallakin nähdään silloin tällöin karhu.

Tässä on kelvannut karhujen asua, sillä tässä on marjoja joka lähtöön ja Jänkkävaaran kautta kulkee myös hirvien kulkureitti, tietää Pekkala.

 

Lähde: Inarilainen: Jänkkävaaran karhunpesä on nähtävyys

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s