Älä tee punkkitarkastusta olohuoneessa – Puutiaiset voivat elää sisällä useita vuorokausia

Punkkeja on lähes joka puolella Suomea. Määrä on lisääntynyt ja kannat ovat vahvoja.

Punkit levittävät borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.

Suomessa borrelioosia tartuttaa noin 20 prosenttia ja puutiaisaivokuumetta noin 2 prosenttia puutiaisista. Punkit liikkuvat jo 4 asteen lämpötilassa. Ne elävät sisätiloissa useita vuorokausia.

Punkkeja eli puutiaisia on Suomessa ja muualla Euroopassa entistä enemmän. Punkit levittävät kahta vaarallista tautia: bakteeriperäistä borrelioosia ja virusperäistä puutiaisaivotulehdusta.

Puutiaisten lisääntymisen syytä ei varmuudella tiedetä, mutta syynä voi olla ilmaston lämpenemisen aiheuttama kasvukauden pidentyminen ja isäntäeläimien lisääntyminen.

–Esimerkiksi Suomessa peuroja on enemmän kuin aiemmin, sanoo Jari Hänninen. Hän on Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen Seilin asemanjohtaja. Tutkimuslaitoksella tehdään punkkitutkimusta. Hänen mukaansa kannat ovat vahvat.

Suomessa tehdyissä tuoreissa tutkimuksissa on Seilin saarelta löytynyt bakteeriperäisiä sairauksia, joista ei vielä tiedetä kovin paljon.

Missä ja koska puutiaiset liikkuvat?

Puutiainen on aktiivinen jo 4 asteen lämpötilassa, Suomessa ne liikkuvat jopa helmi-maaliskuusta joulukuuhun. Lämpimämmässä Keski-Euroopassa puutiaiskausi on tätäkin pidempi.

Punkkeja on etenkin rannikolla ja itäisessä Suomessa, niitä on vähän aivan pohjoisessa Suomessa.

–Isojen vesistöjen lähellä näyttää olevan enemmän punkkeja kuin kuivilla alueilla, sanoo Jari Hänninen. Hänen mukaansa syynä saattaa olla korkeampi ilmankosteus, joka on korkeampi merien ja järvien läheisyydessä.

Yleensä puutiainen odottaa kasvillisuuden seassa, esimerkiksi ruohonkorrella 10–20 sentin korkeudella. Punkki tarttuu etujaloillaan ohikulkevaan uhriinsa.

Puutiaisella on kolme kehitysvaihetta. Jokaisessa vaiheessa se tarvitsee veriaterian. Verta imemätön punkki on pieni, nymfi saattaa olla vain millimetrin suuruinen.

Puutiaisella on kolme kehitysvaihetta. Jokaisessa vaiheessa se tarvitsee veriaterian. Verta imemätön punkki on pieni, nymfi saattaa olla vain millimetrin suuruinen.

Mitättömän pienet nymfit hankalia

Ihmistä purevat erityisesti nymfit ja aikuiset puutiaiset.

–Borrelioosia kantaa punkeista noin 20–25 prosenttia ja puutiaisaivokuumetta noin 2 prosenttia punkeista, sanoo Hänninen.

Ihoon kiinnittyessään puutiainen vie sahamaisen imukärsänsä ihon läpi ja kiinnittyy tiukasti. Sen kiinnittyminen ei heti tunnu, sillä puutiainen erittää sylkirauhasistaan puuduttavia ja veren hyytymistä estäviä aineita.

–Nymfien purema alkaa kutittaa muutaman tunnin kuluttua puremasta, sen huomaa yleensä vasta silloin, sanoo Hänninen.

Verta imemättönät nymfit ovat vain 1-2 millimetrin kokoisia. Ihminen saa suurimman osan tartunnoista nymfin puremasta. Nymfin pienen koon takia purema jää usein huomaamatta.

Punkki pysyy paikallaan päiviä, jopa yli viikon.

Siivilöityään verestä tarvitsemansa ravintoaineet se palauttaa punasoluja ja nestettä takaisin, jolloin puutiainen voi tartuttaa isäntäeläimeen, tai ihmiseen, suolistossaan kantamiaan taudinaiheuttajia borreliaa ja puutiasaivokuumetta.

Punkki elää sisätiloissa useita vuorokausia

Verta imemättömät puutiaiset ja varsinkin nymfit ovat hankalia tappaa. Ne voivat elää sisätiloissa useita vuorokausia.

–Tiedetään tapauksia, joissa punkkeja on ollut koiran makuupaikalla ja ihminen on saanut sieltä punkin ihoonsa, kertoo Hänninen.

Punkkitarkastus sekä ihmisille että koirille kannattaa tehdä ulkona. Punkkialueella koiraa ei missään tapauksessa kannata harjata olohuoneen maton päällä, eikä koiran kanssa kannata nukkua samassa sängyssä.

Puutiainen kehotetaan surmaamaan polttamalla, mutta myös kynnellä kovaa alustaa vasten murskaaminen tappaa sitkeähenkisen punkin. Erityisesti nymfien tappaminen on vaikeaa, kun ne ovat vain millin suuruisia.

Poista punkki pihdeillä tai pinseteillä heti sen havaitsemisen jälkeen, koska pitkä kiinnitysaika lisää vereen pääsevien bakteerien määrää.

Lähde: Jari Hänninen sanoo, että punkkikanta on vahva – Puutiaiset voivat elää sisällä useita vuorokausia – Satakunnan Kansa

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s