The Times -lehti etsi suomalaisten kapellimestarien salaisuutta – ”Nylkee hirviä ja johtaa orkestereita”

Lontoossa tai Los Angelesissa on vaikea ampua hanhia, poimia sieniä ja nylkeä hirviä – kaikki aktiviteetteja, joita Santtu-Matias Rouvali harjoittaa antaumuksellisesti.

Näin The Times -lehden musiikkitoimittaja Neil Fisher selittää Tampere Filharmonian ja Göteborgin kaupunginorkesterin ylikapellimestarin Santtu-Matias Rouvalin asumista Suomessa vauhdikkaassa haastattelussa, joka tehdään kapellimestarin kotitilalla ”paikassa, joka löytyy kun ajaa tiellä, kunnes tietä ei enää ole”.

Rouvalin mukaan lontoolaisagentti haluaisi hänet jo suurempia orkestereita johtamaan, mutta hän ei halua lähteä pysyvämmin näiltä seuduilta.

The Timesin verbaaliakrobaatti Fisher ihmetteli jo vuonna 2016, kuinka Suomesta voi putkahtaa kerta toisensa jälkeen sähköistävä uusi suomalaismaestro.

”Helsingin, Lahden ja Turun kadut mahtavat olla niin täynnä kapellimestareita, että taksin tai putkimiehen etsiminen on painajaismaista”, hän pohti.

Fisher kirjoittaa nytkin, että Suomessa kapellimestareita ilmestyy maasta kuin puolukoita ja muistuttaa, että pelkästään Lontoonkin viidestä suuresta orkesterista kahdella on suomalaiskapellimestari: BBC Symphony Orchestraa johtaa Sakari Oramo ja Philharmonia Orchestraa Esa-Pekka Salonen.

Lisäksi Rouvali on Philharmonia Orchestran päävierailija.

Odotetusti osasyyksi löytyy koulutusjärjestelmä, jossa Sibelius-Akatemian kapellimestariopiskelijat saavat harjoitella oikean orkesterin kanssa säännöllisesti.

Myös Rouvalia opettaneet Jorma Panula ja Leif Segerstam mainitaan.

Suomalaisten riskinottokyky saa kiitosta.

Nuorille annetaan tilaisuuksia. Esimerkiksi Rouvali sai Tampere Filharmonian ylikapellimestaripestin hyvin nuorena.

Tuloksena on The Timesin mukaan ”Rouvali-efekti”, jonka vuoksi konsertteja toistetaan samalla viikolla entistä säännöllisemmin, koska yksi kerta Tampere-talossa ei enää riitä täyttämään kysyntää.

Rouvali itse esittää syyksi menestykseen myös suomalaisten kansallisluonnetta.

”Olemme vähän outoja. Olemme lännen ja venäläisyyden välissä.

Meillä on sivilisaatio, mutta myös kovuutta. On alkoholismin synkkyyttä. Olemme rehellisiä, mutta voimme olla myös kovia”, Rouvali sanoo.

Ristiriitatilanteissa orkesterien kanssa Rouvali kiittää ”suomalaista egoa”, jonka vuoksi suomalaiskapellimestarit eivät ole ensimmäisinä romahtamassa.

Lähde: ”Nylkee hirviä ja johtaa orkestereita”: The Times -lehti etsi suomalaisten kapellimestarien salaisuutta Santtu-Matias Rouvalin kotitilalta – Kulttuuri | HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s