Patruunavalmistaja Nammo Lapuan teknologiajohtaja: ”Lyijyn käytön rajoittamisessa ei pidä päätyä totaalikieltoon” – Korvaamista rajoittavat fysiikan lainalaisuudet

Lyijyn korvaaminen eri tuotteissa on mahdollista vain osittain.

Lyijyttömiä patruunoita pitäisi käyttää niissä metsästysmuodoissa ja niissä kaliipereissa, joihin ne sopivat ja joissa niitä löytyy.

Lyijyn käytön rajoittamisessa ei pidä päätyä totaalikieltoon, tarvitaan lisää koulutusta ja valistusta, korostaa patruunavalmistaja Nammo Lapua Oy:n teknologiajohtaja Pekka Lintula.

Yritys on investoinut jatkuvasti tuotantolinjoihin, ja vain pientä osaa niistä voidaan käyttää lyijyttömien luotien valmistamiseen.

Lyijyn korvaaminen eri tuotteissa on mahdollista vain osittain.

”Korvaamista rajoittavat fysiikan lainalaisuudet ja alan kansainväliset standardit, ei halun tai yrityksen puute. Korvaavat materiaalit eivät esimerkiksi sovellu luodeiksi pitkille ampumaetäisyyksille tai erittäin suurta tarkkuutta vaativaan käyttöön.”

Kokoluokaltaan valkohäntäpeuran ja hirven kokoiselle riistalle lyijyä korvaavan luodin materiaali on kupari.

Lyijykielto kuolinisku ampumaurheilulle

Raaka-aineena kupari on kolme kertaa lyijyä kalliimpaa, eli mielekäs vaihtoehto arvokkaan riistan ampumiseen. Ampumaharjoitteluun ja vahinkoeläinten ampumiseen se on liian kallis, Lintula toteaa.

Lapuan valikoimista löytyy yksi tuoteperhe kiväärinpatruunoita, joissa on kupariluoti. Lintulan mukaan kupariluotipatruunoiden tuotannon osuus koko tehtaan kokonaismyynnistä on hyvin vähäinen.

Jos Euroopan komission selvityspyynnön seurauksena syntyisi ehdotus, jossa esitettäisiin lyijyn käytön kieltämistä sekä haulikon- että kiväärinpatruunoissa, kyse olisi varmasta kuoliniskusta ampumaurheilulle ja vakavasta iskusta metsästykselle, Lintula sanoo.

Urheiluammuntaan ja harjoitteluun tarkoitettujen patruunoiden myynti EU:n alueelle loppuisi kokonaan. Metsästyspatruunoiden valikoimaa totaalikielto supistaisi merkittävästi.

”Moni metsästysmuoto vaikeutuisi huomattavasti tai tulisi mahdottomaksi. Myös asekantaa jouduttaisiin uusimaan.”

Nammo Lapua Oy on osa Nammo-konsernia, jonka omistavat suomalainen Patria ja Norjan valtio. Siviilikäyttöön Lapua valmistaa kiväärinpatruunoita metsästykseen ja ampumaurheiluun.

Lähde: Patruunavalmistaja Nammo Lapuan teknologiajohtaja: ”Lyijyn käytön rajoittamisessa ei pidä päätyä totaalikieltoon” – Erä – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s