Keltainen varoitusnauha pysäyttää usein hirven pientareelle – hirvi pelkää horisonttia

Hirvi- ja peurakolareita pyritään ehkäisemään tienvarsille vedettyjen muovinauhojen avulla. – Hirvi arastelee voimakasta vaakaviivaa. Se kun on tottunut elämään pystyviivojen keskellä metsässä, kertoo hirvitutkija Kaarlo Nygrén.

liikenne hirvivaara_015Lahdesta Orimattilan suuntaan kulkevalla tiellä on sattunut poikkeuksellisen paljon peurakolareita lyhyen ajan sisällä. Vaarallinen alue on ollut erityisesti välillä Virenoja – Lahden kaupungin raja Lahdentiellä, jossa on tapahtunut kuusi valkohäntäpeurakolaria.

Kyseisellä alueella ollut hirvistä varoittava liikennemerkki on poistettu. Orimattilan metsänhoitoyhdistys veti ensiavuksi tien vierelle keltaista varoitusnauhaa kahden kilometrin verran.

Ensimmäisen kerran varoitusnauhoja asetettiin Varsinais-Suomeen hedelmätarhoille. Vahinkoteot vähenivät välittömästi, sanoo hirvitutkija Kaarlo Nygrén.

Hirvinauha_015

Meikäläisillä hirvieläimillä on normaalissa elinympäristössä kaikki viivat pystyssä, puunrungot antavat pystyviivavaikutuksen. Ne ovat tottuneet siihen, että viivat ovat pystyssä ja metsässä on hyvä elää.

Voimakas vaakaviiva keskellä horisonttia tarkoittaa, ettei edessä ole mitään tarjottavaa. Ennen kuin horisonttiin pääsee, niin eläin joutuu monenlaisiin vaaroihin. Siksi ne arastelevat voimakasta vaakaviivaa.

Varsinaisia tutkimustuloksia nauhojen hyödyistä ei ole.

Hintaan ja laittokustannuksiin verrattuna hyöty on kuitenkin ilmeinen, sanoo Nygrén.

Nauhalla pyritään varoittamaan autoilijoita peuroista ja myös ohjaamaan peuroja kulkemaan peltojen kohdalta eikä metsien kohdalta, sanoo metsästyksen valvoja Lasse Ilola Orimattilan riistanhoitoyhdistyksestä.

Peurat vauhkoina irti juoksevien koirien takia

Orimattilassa on sattunut kaikkiaan yhdeksän valkohäntäpeurakolaria ja 15 hirvikolaria viime vuoden aikana.

Peurat hakevat ruokaa ja menevät vaikka tien yli löytääkseen sitä. Sitten ne taas palaavat tien toiselle puolelle makuupaikalleen, missä saavat olla rauhassa, Ilola kertoo.

Pennalan alueella asutus on lisääntynyt huomattavasti, ja koirien ulkoiluttajia on tullut entistä enemmän. Peurat eivät saa enää rauhallisia makuupaikkoja ruokapaikkojensa läheltä, kertoo Ilola.

Irti olevat koirat saattavat aiheuttaa sen, että peura vauhkoontuu ja juoksee tielle auton eteen. Koira ei välttämättä tee mitään peuralle, mutta peura ei tiedä sitä.

Ilola arvioi, että nauha säilyy käyttökelpoisena korkeintaan vuoden verran. Sen jälkeen se täytyy uusia.

Alueelta poistetut liikennemerkit ovat myös palaamassa takaisin.

Saatamme saada ne jo tällä viikolla paikoilleen, kertoo Jan Berghäll Hämeen ELY-keskuksesta.

Varoitusnauhoilla hyviä tuloksia Pohjois-Karjalassa

Varoitusnauhaa on kokeiltu myös Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa hirvialueilla. Kolarit ovat vähentyneet.

Polvijärvellä oli sattunut lyhyellä aikavälillä 9 hirvikolaria, ennen kuin varoitusnauhaa ryhdyttiin kokeilemaan. Nauhojen tultua tien vierelle ei kolareita sattunut yhtään.

Kun nauhat otettiin pois, tapahtui heti kaksi kolaria, kertoo riistasuunnittelija Reijo Kotilainen Suomen riistakeskuksesta.

Varoitusnauha ei kuitenkaan ole aukoton suojausmenetelmä

Aina nauhat eivät ole ehkäisseet kolareita. Pohjois-Karjalassa Joensuusta Lehmoon vievällä Kuutostiellä on tunnettu onnettomuuspaikka. Siellä hirvet olivat nostaneet päällään varoitusnauhaa ja ylittäneet tien.

Nauha oli hidastanut tilannetta ja antanut sekä autoilijoille että hirvelle reaktioaikaa. Silti joitakin kolareita on sattunut.

Autoilijalle hirvien ja peurojen osalta vaaralliset ajankohdat ovat keväällä ja syksyllä hämärän aikaan aamulla ja illalla.

Keväällä, kun uudet vasat syntyvät, emä vieroittaa puolitoistavuotiaat mullikat maailmalle. Siinä vaiheessa ne ovat täysin pöllöjä. Ne juoksevat ilman emoa suinpäin ja etsivät turvaa jostakin.

Keltainen varoitusnauha pysäyttää usein hirven pientareelle – hirvi pelkää horisonttia | Yle Uutiset | yle.fi.

Tallenna

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s