DNA paljastaa: Näin pukeutui jäämies Ötzi

Jäämies Ötzi, 5 300 vuotta sitten nykyisillä Italian Alpeilla kuollut varhaisen metallikauden ihminen, sekoitti pukeutumisessaan villien ja kesyjen eläinten nahkoja, uusi tutkimus kertoo.

Ötzillä oli päässään karhunnahkainen ja nauhoilla varustettu lakki, vuohennahkaiset housut tai sukka-asu, lehmännahasta tehty kengännauha, lampaannahkainen lannevaate ja takki, joka oli ommeltu useista eri kappaleista lampaan ja vuohennahkaa.

Lisäksi Ötzillä oli mukanaan metsäkauriinnahasta valmistettu nuoliviini, Scientific Reports -lehdessä julkaistussa artikkelissa kerrotaan.

Ötzin vaatteiden materiaaleja ei ole voitu aiemmin tunnistaa yksittäisen lajin ja jopa eläimen tarkkuudella. DNA-tutkimusmenetelmien kehittyminen on kuitenkin tehnyt mahdolliseksi Ötzin ja hänen varusteidensa entistä tarkemman tutkimuksen.

Tutkimus ei välttämättä aukaise kovin paljoa siitä kulttuurissa, jossa Ötzi eli, tutkija Niall O’Sullivan sanoo. On tiedetty, että Ötzi eli maataloutta ja paimentolaisuutta yhdistäneessä taloudessa. Sen sijaan esimerkiksi villi- ja kotieläinten nahkojen yhdistäminen kertoo paljon vaatetuskulttuurista ja materiaalienvalinnasta, tutkija arvioi.

Henkilötasolla puolestaan esimerkiksi Ötzin takin koostuminen neljän eri eläimen nahasta voi kertoa myös siitä, että takin kantajalla on ollut kiire harsia kokoon jonkinlainen vaatekappale siitä, mitä on ollut käsillä.

Ötzin arvioidaan olleen kuollessaan noin 46-vuotias. Hänen kuolemansa arvioidaan olleen väkivaltainen esimerkiksi sillä perusteella, että hänen vartalostaan löydettiin piikivestä valmistettu nuolenkärki.

Ötzin ruumis löytyi Italian Alpeilta osin sulaneesta jäästä 1991. Ruumis oli löytyessään niin hyvässä kunnossa, että sitä epäiltiin aluksi nykyaikana kuolleen vuorikiipeilijän ruumiiksi.

Lähde: DNA paljastaa: Näin pukeutui jäämies Ötzi – Keskisuomalainen

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s