Itämeren saarilla näkee hyvin muuttolintuja keväisin ja syksyisin – Moni pikkulintu karttaa suurien vesialueiden ylitystä viimeiseen asti

Suurin osa linnuista muuttaa öisin. Kaikkien lajien muuton rytmiikasta ei kuitenkaan tiedetä paljon, koska yömuuton seuraaminen on vaikeaa.

Linnut lentävät yön pimeydessä ja niiden muuton voi havaita useimmiten vasta siitä, että yön aikana saareen on tullut tai saaresta on poistunut iso määrä lintuja.

Jonkinlaisen käsityksen yömuutosta voi saada seuraamalla esimerkiksi rastaiden yhteysäänien kuulumista taivaalla. Lokakuun parhaina muuttoöinä tuhannet laulu- ja punakylkirastaat jättävät Suomen.

Toisinaan kirkas kuutamo auttaa näkemään joitain muuttajia. Äkkiseltään voi ajatella, että yöllä on vaarallista lentää, kun voi törmätä pimeässä esteisiin tai häikäistyä valoihin.

Toisaalta öisin tuulet ja lämpötilat ovat usein suotuisempia kuin päivällä ja petolintuja on vähemmän, joten matkanteko onkin tehokkaampaa ja turvallisempaa. Juha Laaksonen ja Minna Pyykkö seisovat pimeässä ja yrittävät kuulostella onko lintuja liikkeellä.

Onko tämä se suuri rastaiden muuttoyö?

Itämeren saarilla näkee hyvin muuttolintuja keväisin ja syksyisin. Moni pikkulintu karttaa suurien vesialueiden ylitystä viimeiseen asti ja seuraa siksi muuttoreiteillään saariketjuja ja niemiä.

Linnut pysähtyvät myös saarille lepäämään ja ruokailemaan. Huonolla muuttosäällä ne hakeutuvat lähellä olevalle saarelle tankkaamaan lisää ravintoa ja odottamaan parempia muuttokelejä.

Saarissa näkee usein lintuja, jotka eivät pakene ihan yhtä nopeasti kuin mantereella. Niitä voi luulla hämmästyttävän kesyiksi, mutta useimmiten käytös johtuu siitä, että ne ovat niin väsyneitä, etteivät jaksa tai halua käyttää viimeisiä energiavarojaan turhaan pakenemiseen.

Ulkoluodoilla näkee syksyisin ja etenkin keväisin, kuinka rankka lintujen muuttomatka voi olla. Osa muuttajista kuukahtaa väsymykseen, kylmään ja nälkään.

Linnun terävää rintalastaa tunnustelemalla voi huomata, että lihaa ja rasvaa ei ole enää yhtään. Kaikki voimavarat ja vararavinto on käytetty. Joskus matkanteko loppuu juuri ennen kuin pääsisi pesimäseudulle takaisin.

Lintujen muuton seuranta ei ole aina vain hauskaa

Ulkomeren saarissa näkee kuinka petolinnut ja joskus jopa pienemmätkin linnut, kuten talitiaiset, nokkivat heikommat hengiltä ravinnokseen.

Toisinaan pienten muuttajien kohtaloa seuratessa tulee paha mieli, vaikka ymmärtääkin, että saalistus, syöminen ja kuoleminen kuuluvat muuttolintujen elämään. Näitä asioita pohdiskelevat Juha Laaksonen ja Minna Pyykkö Utön saarella.

Lähde: Syksy saapuu Utön saarelle | Luonto | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.