Näädän nylkeminen

Tänä päivänä näätää metsästetään riistan- ja kannanhoidollisen perustein. Metsästysaika on elokuun alusta maaliskuun loppuun saakka, mutta yleensä pyynti ajoittuu sydäntalven kuukausiin.

Näätä nyljetään tuppeen aloittaen takajaloista, tekemällä viilto takajalasta toiseen peräaukon kautta. Aloitan nylkemisen näädän takaosasta viiltämällä toisen takatassun tassun keskeltä.

Aloitusviillon jälkeen lähde kiertämään avattua jalkaa vapaavalintaisesta kohdasta puukon avulla ja siirryn siitä pikkuhiljaa ylöspäin.

Kun nahka on irroitettu reidestä avausviillon tassunpuoleiseen päätyyn, alan vetämään varpaita kohtalaisella voimalla.

Peräaukko jätetään nahkaan ja siitä hännän suuntaan tehdään viiltoa sen verran, että häntäruoto saadaan vedettyä pois. Näädän nahka lähtee kontalaisen helposti irti.

Takatassujen kynnet jätetään nahkaan

Takajaloista roikuttamalla eläin voidaan nylkeä nahkaa varoen tuppeen. Nahkaan jätetään myöskin korvat, huulet ja silmäluomet.

Kun molemmat takajalat ja häntä on nyljetty, aletaan nahkaa vetää näädän yli veitsellä varovasti auttaen. Tätä kutsutaan tuppeen nylkemiseksi.

Nahkaa saadaan vedeltyä aika suoraviivaisesti etujalkojen olkapäihin asti, jonka jälkeen aletaan irroittaa etujalkojen nahkaa.

Etujalkojen nylkemisen jälkeen jatketaan tuppeen nylkemistä päähän asti.

Pään nylkeminen on prosessin hankalin osa. Siellä kun nahkaan tarttuu erilaista lihanpalaa, rustoa ja rasvaa. Lisäksi korvien, silmien, ikenien ja kirsun nylkemisessä on oma näpertämisensä.

Nahan kaapiminen

Kun nahka on nyljetty alkaa sen siivoaminen. Päästä avataan korvan rustot, eli ohut korvalehti avataan ”pussiksi”, jotta se pääsee kuivumaan paremmin.

Jos hommaa pääsee tekemään ulkosalla, voi rasvan poistamiseen käyttää myös sahanpurua. Liika rasva kaavitaan varoen pois ja nahkapuoli puhdistetaan kuivissa koivupuruissa.

Nahan taanaus

Tässä vaiheessa nahka on niin valmis kuin sen saan kotioloissa tehtyä.

Nahka levitetään taanalle aluksi karvapuoli sisäänpäin. Koska nahka kutistuu kuivatessaan, pitää se pingottaa jollain konstilla kuivauksen ajaksi, jotta se pitää muotonsa.

Ennen kuin nahka alkaa kuivua se käännetään lopulliseen kuivausasuunsa karvapuoli ulos.

Se tulee levittää taanalle tasaisesti kuivumaan ja kammata puhtaaksi. Kuivatut nahkat tulee lähettää ajoissa muokattaviksi.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s