Opettele hirven kutsuhuuto ja menesty metsästyksessä – taito verrattavissa hyvän hirvikoiran omistamiseen

Taitavasti ääntänsä käyttävä metsämies osaa kutsua saaliin hyvinkin lähelle. Ääntelyn avulla hirven saa kutsutuksi jopa usean kilometrin päästä. Lähes kaiken kokenut metsästäjä ei vetäydy ensimmäisenä eläinten kanssa kohdatessaan, vaikka iso uroshirvi tulisi suoraan kohti ääntelyn houkuttelemana.

Kainuulainen Tapio Lappalainen kuulostaa uroshirveltä esittäessään opittuja taitojaan.

Hirven ääntely kuulostaa kuin koira haukkuisi jossain etäällä ja se kuuluu hirmuisen kauas tyynellä säällä. Uroshirvi on kiima-aikaan niin utelias, että se tulee tutun äänen perässä, toisin kuin naarashirvi.

Naaras ääntelee naukumalla

Hirven houkuttelu äänen avulla on tuottanut Tapio Lappalaiselle saalista ja mainetta.

Etelästä metsästämään tulevat kaverit sanovat aina, että saadaan paremmin liikettä aikaiseksi, kun ääntelen. Vertaisin tätä taitoa hyvän hirvikoiran omistamiseen.

Pentukoiran koulutus oli alun alkaen syy siihen, miksi Lappalainen alkoi houkuttelemaan hirviä äänellään.

Kerran Suomussalmella jahdin lopussa pojat sanoivat, että ei ammuta enää yhtään. Ajattelin, että kierrän vielä yhden kierroksen ja kun on tyyni sää, niin kutsunpa hirveä äänellä.

Kun koirakin oli siinä vierellä vähän kuin oppimassa.

Aloin sitten kutsumaan hirveä, ja sehän tuli katsomaan meitä noin sadan metrin päähän. Minähän ampua lasautin. Hirvi lähti juoksemaan, mutta se minun koira ei vielä siinä vaiheessa ollut tietoinen hirvestä.

Vietiin koira sitten jäljelle. Se lähti metsään kuin vanha tekijä ja 700 metrin päässä alkoi haukunta. Koira oppi sen mitä pitikin.

Pieni ääntely auttaa metsästyksessä

Ensimmäiset ampumansa hirvet Tapio Lappalainen houkutteli juuri ääntelemällä, koska tuolloin hänen hirviporukallaan ei ollut kunnon hirvikoiria.

Vaan on aika raukkamaista kutsua se utelias kiimainen uros lähelle ja sitten posauttaa. Varsinkin, jos seuralla on hyviä koiria. Kun me saimme ensimmäisen kunnon koiran, niin jätimme kutsumisen paljon vähemmälle.

Hirven lisäksi Lappalainen hallitsee hanhien ja ketun ääntelyn

Yhdestä ketusta tuli Lappalaisen mukaan hänelle lähes kaveri, sillä se kiipesi autoonkin. Karhun kutsumisen opettelu on miehellä nyt työn alla.

Kun karhuemo ja pentu menevät metsässä, niin pentu valittaa koko ajan perässä tullessaan.

Myös tuhahtelu kuuluu karhujen väliseen viestimiseen. Sitä kuuluisaa viheltämistä en ole vielä kertaakaan kuullut. Koiranhaukussa karhu marmattaa.

Lappalaisen laskelmien mukaan hirvi kuulee ääntelyn useiden kilometrien päähän. Erityisen tärkeänä hän pitää metsästäjän sijoittumista maastossa.

-Suot ja pellot, mutta niin, että olisi tuulen alla, ettei hirvi haistaisi ihmistä. Aamulla ja päivällä parhaaseen kiima-aikaan hirvi tulee yllättävän hyvin.

-On tilanteita, joissa hirvi saattaa olla pahimmoilleen puskassa, niin ettei sitä saa ammuttua. Pieni ääntely voi muuttaa hirven asentoa niin, että sen saa paremmin hollille, mies jatkaa.

Metsästyksen tiivis tiimellys saa ajoittain myös hirvikoirat jäämään metsään. Tuolloin Lappalainen haukkuu koiria luokseen.

Jos niiden nimeä huutaa ja kutsuu autoonsa, mitään ei tapahtu. Mutta, kun alkaa haukkumaan kuin koira, niin kyllä niihin liikettä tulee.

Lähde: Opettele hirven kutsuhuuto ja menesty metsästyksessä | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.