Vaaralliset tuholaiset leviävät Suomen metsissä – tutkijat pelkäävät vahinkojen yleistymistä

Metsissä leviää monia tuholajeja, joista ei tiedetä riittävästi. Asiantuntijat kaipaavat lisää tietoa muun muassa yleistyvistä taudeista ja tuhohyönteisistä.

Myrskyt aiheuttavat suuria metsätuhoja, mutta metsiä uhkaavat myös uudet vitsaukset. Asiantuntijat muistuttavat, että metsätuholajien lisääntyminen on vaaratekijä Suomen metsien hyvinvoinnille.

Metsiä tuhoavia lajeja, kuten hyönteisiä ja sienitauteja, esiintyy Suomessa yhä laajemmilla alueilla.

Myös uusia tuholajeja löydetään usein

Niiden aiheuttamat metsätuhot ovat kuitenkin pysyneet vielä kohtuullisina sekä paikallisina. Kansainvälisesti verraten Suomen metsät voivat hyvin.

”Tilanne on toistaiseksi varsin hyvä, eikä massiivisia tuhoja ole esiintynyt. Tilannetta on kuitenkin seurattava tarkasti”, sanoo metsäekologian professori Jari Kouki Itä-Suomen yliopistosta.

Metsiä vaurioittavien tuholaisten ja tautien lisääntymisen yhdeksi syyksi tutkijat nimeävät ilmastonmuutoksen. Monet muut syyt ovat vielä hämärän peitossa, eikä taudeista ja tuholaisista johtuvien metsätuhojen tulevaisuutta pystytä arvioimaan riittävän tarkasti.

Tarvittaan lisää tutkimustietoa

Siksi metsätuhojen aiheuttajista tarvittaisiin lisää tutkimustietoa ja pitkäaikaista seurantatietoa. Tutkijat haluaisivat ymmärtää paremmin esimerkiksi sitä, kuinka tuholajit käyttäytyvät Suomen olosuhteissa.

Metsätuhoja selvittäviin tutkimuksiin on kuitenkin vaikea saada rahoitusta.

”Tutkimus- ja seurantamahdollisuudet ovat tällä hetkellä rajalliset, vaikka tarvitsisimme tietoa metsän biologiasta ja ekologiasta. Olemme olleet metsätuhojen suhteen onnekkaita ja ehkä tuudittautuneet siihen”, Kouki sanoo.

”Esimerkiksi metsäteollisuus rahoittaa mieluummin liiketeollisuutta välittömästi palvelevia tutkimushankkeita kuin perusmuotoista metsän ekologian tutkimusta. Se on ristiriitaista, sillä hallitsematon ongelmatilanne metsässä voi vaikuttaa merkittävästi metsäteollisuuteen”, hän jatkaa.

Lisätietoa tarvittaisiin paljon myös siitä, kuinka tuholaisriskit minimoidaan puiden varastoinnissa ja kuljetuksissa. Tuholaiset viihtyvät puiden varastointipaikoilla, ja kansainväliset puukuljetukset saattavat tuoda mukanaan uusia tuholajeja.

”Jos esimerkiksi Suomeen suunnitellut ja rakenteilla olevat suuret metsäteollisuuslaitokset tuovat jatkossa yhä suuremman osan raaka-aineestaan Suomen ulkopuolelta, kasvaa myös tuholaisriski”, Kouki sanoo.

Lähde: Vaaralliset tuholaiset leviävät Suomen metsissä – tutkijat pelkäävät vahinkojen yleistymistä | Metsä | HS

Kategoria(t): Metsänhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.